Asirlik Degirmenler Zamana Yenik Düsüyor

Asirlik Degirmenler Zamana Yenik Düsüyor

Bir zamanlar özellikle kirsal kesimlerde yogun bir sekilde faaliyet gösteren su degirmenlerinin sayisi, son zamanlarda misir ekiminin azalmasiyla birlikte hizla düsüse geçti.

Günümüzde misir ekimi pek olmadigindan islerinin çok azaldigini belirten 59 yasindaki Halil Ibrahim Alemdar, degirmenciligin artik bitme noktasina geldigini belirtti.

Trabzon’un Arakli ilçesine bagli Erenler Mahallesi’nde 1930 yilinda yapilan degirmeni, babasinin vefatindan sonra kendisinin isletmeye basladigini kaydeden Alemdar, misir ekimi olmayisindan dolayi islerinin artik bitme noktasina geldigini ifade etti.

Yaklasik 40 yil önce islerinin çok iyi oldugunu ancak son yillara dogru islerin hizla düsüse geçtigini belirten Alemdar, "Çocukluk yasimdan beri bu meslegi yapiyorum. Babam vefat ettikten sonra degirmeni ben isletmeye basladim. Degirmen 1930 yilinda yapildi, ben de ikinci kusak olarak meslegi sürdürüyorum. 40 yil önce islerimiz çok iyi idi ancak zamanla düsüse geçti. Su anda ise neredeyse bitme durumuna geldi. Sebebi, misir eken yok. Çogu findik ekti. Hazir yiyecekler çikti, dolayisiyla bizim islerimiz de geriledi. Genellikle misir ögütürüz arada bugday da gelir ancak simdi bugday da pek yok. Degirmen sayisi sadece bizim burada degil, Türkiye genelinde de azaliyor diye düsünüyorum. Trabzon’da bir elin parmagini geçmeyecek kadar degirmen sayisi azaldi diyebiliriz. 40 yil önce sayimiz çoktu, sadece bu civarda 8 tane degirmen vardi. Bizden sonra bu meslegi devam ettirecek kimse yok. Benden sonra tamamen biter. Çocuklarim var ama bu meslege egilimleri yok. Bu meslegi yapan aç kalmaz ama ileri de pek gidemez. Çünkü misir eken olmadigi için ekonomik olarak fazla getirisi olmuyor" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile