'Asirlik Tatlarin Bulusma Noktasi Açiklamasi Yedi Bölgede Türk Mutfagi' Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde Sergilendi

'Asirlik Tatlarin Bulusma Noktasi Açiklamasi Yedi Bölgede Türk Mutfagi' Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde Sergilendi

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in esi Emine Erdogan, "Türkiye olarak, tarih boyunca etkiledigi birçok ülkenin insani ile birlikte toplumumuzdaki her grubu bir sofra etrafinda birlestiren köklü bir mutfak kültürüne sahip olmanin kiymetini biliyoruz ve temiz, saglikli, yerel ve özgün gidaya erisimin tüm insanligin hakki olduguna inaniyoruz" dedi.

Emine Erdogan’in himayelerinde 21-27 Mayis Türk Mutfagi Haftasi dolayisiyla Cumhurbaskanligi Külliyesi’nde "Asirlik Tatlarin Bulusma Noktasi: Yedi Bölgede Türk Mutfagi" programi düzenlendi.

Emine Erdogan, programin açilisinda yaptigi konusmada, Anadolu’nun binlerce yillik bereketli topraklarina isaret ederek, "Anadolu, adeta insanligin, medeniyetin, kültürel gelisimin bilgi bankasidir. Ilk tanesi on binlerce yil önce topraga düsmüs ata tohumlarinin mekanidir. Binlerce yildir ayni gögün altinda ayni tarifle pisirilen, günümüzde de ayni tariflerle pisirilmeye devam edilen kadim reçetelerin diyaridir." diye konustu.

Atalardan yadigar mutfak hazinesinin geçmis medeniyetlerden gelen binlerce yillik adetlerin, Anadolu Selçuklulari ve Osmanli’nin zengin imparatorluk geleneginde harmanlamasiyla dogdugunu dile getiren Emine Erdogan, "Asirlarin pekistirdigi insan merkezli medeniyet fikri, Türk mutfaginin tezgahinda islenerek milli karakterimize de sekil vermistir. Bedenlerimiz kadar gönüllerimizi de birlestiren sofralarimiz, dayanisma ve paylasma ruhumuzu beslemistir. Dogumdan ölüme, sevinçten kedere birçok özel animiz, bu sofralarin çesitliligi ve birlestirici gücüyle taçlanmistir" ifadelerini kullandi.

Türk mutfaginin, dünyanin ünlü mutfaklari arasinda sayilsa da çok az lezzet reçetesinin dünyaya açildigini vurgulayan Emine Erdogan, "Mutfagimizi hak ettigi sekilde dünyaya tanitmak ve sahip oldugumuz kültürel zenginligi layikiyla muhafaza ederek gelecege tasimak amaci bizi birbirinden kiymetli akademisyen ve usta seflerle 2021’de bir araya getirdi. ’Asirlik Tariflerle Türk Mutfagi’ kitabini çikararak, mutfak kültürümüzü tanitmanin yani sira atiksiz ve sürdürülebilir tariflerimizi, halkimizin ve tüm insanligin istifadesine sunduk." bilgisini verdi.

"Yerel mutfaklarin özgün reçetelerini korumak mecburiyetindeyiz"

Türk mutfagina ithaf edilen, 21-27 Mayis Haftasi’nin da Türk mutfagini hak ettigi sekilde tanitmak amaciyla essiz imkanlar sunduguna dikkati çeken Emine Erdogan, ilgili tüm kurumlar ve halkin destegiyle bu haftanin her milletten insani ortak sofrada birlestiren geleneksel bir bulusma haline gelmesi dileklerini iletti. Emine Erdogan söyle konustu:

"Küresellesmenin olusturdugu kültürel çorak iklime karsi, yerel mutfaklarin özgün reçetelerini korumak mecburiyetindeyiz. Zira, yerli üretimlerimiz, küresel gida sistemlerine yenik düstükçe, özgün kültürler erozyona ugramakla kalmiyor ayni zamanda yeme ve içme, haz odakli, faydasiz bir tüketime dönüsüyor ve giderek sagligimizi da kaybediyoruz."

Emine Erdogan, besinlerdeki dogalligi yitirmenin, bir insan için fiziksel zararlari kadar manevi zararlari da bulundugunu aktararak, söyle devam etti:

"Sofralar yerini ayaküstü atistirmaya biraktikça, duygular tükeniyor, duyarlilik asiniyor, milletler de özgünlügünü yitirerek benzesmeye basliyor. Geleneksel sofralar ise gönülleri de doyuruyor. Yemek pisen ev, yuva olur, taze ekmegin kokusu, güven verir. Ocagin tütmesi, dirlik ve düzenin dayanagidir. Türkiye olarak, tarih boyunca etkiledigi birçok ülkenin insani ile birlikte toplumumuzdaki her grubu bir sofra etrafinda birlestiren köklü bir mutfak kültürüne sahip olmanin kiymetini biliyoruz ve temiz, saglikli, yerel ve özgün gidaya erisimin tüm insanligin hakki olduguna inaniyoruz."

Emine Erdogan, yenilen, içilen, maruz kalinan her türlü gidanin, dogalligini yavas yavas yitirerek zehirli bir hal aldigini belirterek, anne sütünde bile artik mikroplastiklere rastlandigini, temiz gidaya erisim hakkinin bugün daha da önemli hale geldigini vurguladi.

Bu açidan, yurt disindaki Türk Mutfagi Haftasi kutlamalari için, dünyanin en saglikli mutfaklarindan biri olarak bilinen "Ege Mutfagi"nin seçilmesini kiymetli buldugunu dile getiren Emine Erdogan, "Genetigi bozulmamis, ata tohumlarimizla topragi zehirlemeyen, organik gübrelerle yetistirilen, kimyasala bulasmadan soframiza ulasan ve sifa reçeteleriyle dogru bir sekilde degerlendirilen ürünlerden tüm insanligin faydalanmasini temenni ediyorum" diye konustu.

Türk mutfaginin öneminin altini çizen Emine Erdogan, sunlari söyledi:

"Tarlayi süren, tohumu savuran, fidani diken, hasadi yapan, hamuru yoguran, yufkayi açan, bütün maharetli ellerin ortak eseridir. Vatanimizin her beldesinde ürünle özdeslesmis, gönüllere isleyen bir insan hikayesi bulunur. Cografi isaret olarak tescillenen ürünlerle birlikte kimligimizi olusturan hikayelerimizi de koruma altina almis oluyoruz. Çünkü cografi isaret, toprakla özdeslesen bütün birikimi kapsar. Her birisi ayri kiymetli ve degeri hak eden ürünlerimizden uluslararasi yeni markalar dogmasini yürekten diliyor, dünyada nerede olursa olsun, yerel ürünlere sahip çikmayi amaçlayan her türlü projeyi gönülden destekledigimi de bilmenizi istiyorum."

Emine Erdogan, Türk kültürünün parildayan cevheri olan Türk mutfagini tanitma ve degerlerini muhafaza etme noktasinda, Kültür ve Turizm Bakanligina önemli görevler düstügüne dikkati çekerek, Asirlik Tariflerle Türk Mutfagi kitabi ve Türk Mutfagi Haftasi kutlamalarinda ortaya koydugu çabadan ötürü tüm bakanlik çalisanlarina sükranlarini sundu.

Türk mutfaginin yerel ve küresel düzeyde, hak ettigi degere ulasmasi için etkinlikler düzenleyen valilik, belediye ve yurt disi temsilciliklerine de tesekkürlerini ileten Emine Erdogan, "Bu seneki etkinlikler kapsaminda hayata geçirilen, Göbeklitepe’den günümüze, topraklarimizin ’tasan ama dökülmeyen, artan ama eksilmeyen’ bereketini ortaya koyan, kiymetli sergi dolasiyla Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligimizi ayrica yürekten tebrik ediyorum" diye konustu.

Konusmasinda Israil’in saldirilari altindaki Filistin’de yasananlara da deginen Emine Erdogan, "Filistin’de yasanan vahsetin kültürel bir kiyim içerdigini, bir milletin, kiyafetinden yemeklerine, tarihi yapilarindan dogal güzelliklerine her açidan yok edilmeye çalisildigini hatirlatmak istiyorum. Israil, tavus kusunun tüylerini alip üzerine yapistirmaya çalisan karga hikayesinde oldugu gibi Filistin’in kültürünü, tarihini, mutfagini açikça çalmaya çalissa da biz hakikati haykirmaya devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

Emine Erdogan, tüm insanlarin farkliliklarini koruyarak, huzur ve baris içinde ayni sofrada bulusabilmesi dileklerini de iletti.

Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, büyükelçiler ve esleri ile gastronomi alanindaki ögretim üyeleri ve ögrencilerin de katildigi etkinlikte, Türk mutfaginin geleneksel, saglikli ve atiksiz kültürel mirasi ve Türk mutfaginin zenginligini aktaran video gösterimi de yapildi.

Türkiye’nin 7 bölgesinin kültürel mirasi ve mutfak kültürü sergilendi

Emine Erdogan, program öncesinde Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Altun ve Kültür ve Turizm Bakani Ersoy ile Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanliginca düzenlenen Türkiye’nin dogal, kültürel güzellikleri, iklim ve cografi çesitliligi ile kadim medeniyetlerden aldigi mirasini 7 bölgenin mutfak kültürü üzerinden tanitan sergi ve dijital deneyim alanini gezdi.

Cumhurbaskanligi Külliyesi Sergi Salonu’nda, Ege’den Dogu Anadolu’ya Karadeniz’den Iç Anadolu’ya kadar farkli cografi bölgelerin sahip oldugu dogal ve kültürel miras ile tarimsal çesitliligin yer aldigi sergide ürünleri inceleyen Emine Erdogan, yetkililerden bilgi aldi.

Olgunlasma Enstitülerinin geleneksel el sanatlariyla üretilen ürünleri de yer aldi

Emine Erdogan, sergide ayrica himayesindeki Dokuma Atlasi Projesi kapsaminda çalismalarini artiran Olgunlasma Enstitülerinin hazirladigi Türkiye’nin Türk mutfak ve sofra kültürünü yansitan, geleneksel el sanatlariyla üretilen ürünlerini de inceledi.

21 cografi isaretli ürün sergilendi

Emine Erdogan, etkinligin fuaye alaninda ise ait olduklari yörede kültür, turizm ve ekonomi gibi pek çok alana etki ederek katma deger üreten Avrupa Birligi tescilli 21 cografi isaretli ürünün yer aldigi stantlari da ziyaret etti.

Bu stantlarda Gaziantep baklavasi, Aydin inciri, Malatya kayisisi, Aydin kestanesi, Milas zeytinyagi, Bayramiç beyazi, Tasköprü sarimsagi, Giresun tombul findigi, Antakya künefesi, Suruç nari, Çaglayancerit cevizi, Gemlik zeytini, Edremit zeytinyagi, Milas yagli zeytin, Ayas domatesi, Edremit körfezi yesil çizik zeytini, Maras tarhanasi ve Ezine peyniri de yer aldi.

Ayrica geçmisten gelecege miras birakilan ata tohumlari da etkinlikte sergilendi. Etkinlik kapsaminda davetlilere lokum, Türk kahvesi ve boza ikramlari da yapildi. Sergi, 1 ay boyunca gezilebilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile