Atilim Üniversitesi tarafindan saglik turizmi alaninda sertifikali program Ticaret Bakanligi ile is birligi çerçevesinde baslatildi. Atilim Üniversitesi Isletme Fakültesi Bölüm Baskani Prof. Dr. Dilaver Tengilimoglu, Saglik turizmi hakkinda Ihlas Haber Ajansi’na özel açiklamalarda bulundu. Tengilimoglu, saglik turizminin son yillarda büyüyen alanlardan biri oldugunu belirterek, "Saglik turizmin de birkaç alt boyut var. Medikal turizm, termal turizm, yasli ve engelli turizmi gibi turizm türleri var. Diger turizm türünde yüzde 4’lerde 5’lerde büyüme varsa saglik turizminde daha büyük bir büyüme var. Bunda ülkelerin insanlarin bulunduklari ülkelerdeki saglik, tedavi, rehabilitasyon ve koruyucu saglik hizmetleri gibi sagligin iyilestirmesi ile ilgili hizmetlerle ilgili bulunduklari ülkelerdeki imkanlarin kisitli olmasi veya pahali olmasi çesitli nedenlerden dolayi veya gizli tutmak için kendi ülkesinde bilinmesini istemedigi için baska ülkelere yönelmekte. Sinir ötesi hasta hareketliligi dedigimiz saglik turizminde birçok ülke pazardan pay almaya çalisiyor. Pazar payini 3,5 trilyon dolar üzerinde oldugu söyleniyor. Geçmis yillarda daha çok gelismis ülkeler pay alirken, son yillarda gelismekte olan ülkeler, özellikle Türkiye, Hindistan, Malezya, Singapur, diger Polonya gibi ülkelerinde pazardan almaya çalistigini görüyoruz" diye konustu.
"Merdiven atli uygulamalarin siki denetlenmesi gerekiyor"
"Son 15-20 yil içerisinde gerçekten Türkiye bu alanda büyük bir ivme kazandi, saglik turizmi alaninda büyük bir gelisme katetti" diye konusan Tengilimoglu, sunlari kaydetti:
"Hala da katetmeye devam etmekte. Burada biraz daha planli programli ve koordinasyon içerisinde bu saglik turizmine yönelmemiz gerekiyor. Kontrol dahilinde yönelmemiz gerekiyor. Ülkeye döviz girdisi saglasin mantigiyla degil de uzun vadeli düsünmek lazim bu alani. Bu alandaki denetimlerin siklastirilmasi lazim. Merdiven alti uygulamalari özellikle kozmetik cerrahide saç ekimi gibi diger alanlardaki uygulamalarin siki denetlenmesi gerekiyor. Her ne kadar Saglik Bakanligi saglik turizm faaliyetinde bulunacak olan kurumlara, kuruluslara saglik turizm yetki belgesi verse de bu belgenin de çok kolay verilmemesi gerekiyor. Türkiye’de kozmetik cerrahi son yillarda çok artti. Dis yine saglik turizmiyle ilgili hastalarin tercih ettigi alan. Kanser tedavileriyle ilgili, kalp damar hastaliklariyla ilgili çesitli branslarda enfeksiyon hastaliklari hatta obezite, tüp bebek uygulamalari gibi birçok alanda saglik turizm konusunda Türkiye tercih edilen bir ülke haline geldi."
Prof. Dr. Dilaver Tengilimoglu, Türkiye’nin saglik turizmi alaninda dünyada ilk 10 arasinda yer aldigini söyledi.
"Egitimimiz yaklasik bir buçuk ay sürecek "
Geçtigimiz yil saglik turizminde ve yabanci dil egitiminde sertifikali bir egitim programinin baslatilmasi amaciyla Ticaret Bakanligi ile bir protokol imzaladiklarini ifade eden Tengilimoglu, sunlari söyledi:
"Saglik turizminin gelismesi konusunda Ticaret Bakanliginin çok büyük destekleri var. Saglik turizminde faaliyet gösterecek olan, sektöre yeni girecek olanlara yönelik, sektörde halihazirda saglik turizmi yetki belgesi almis olan kurum ve kuruluslarda görev olan personelin sertifikalanmasiyla ilgili bir destek bu. Bakanlik sertifika programinin yüzde 60’ina destek vermekte, yüzde 40’ina da adaylar veya kurumlar kendi ceplerinden karsilamakta. Bu büyük bir imkân, gerçekten zengin bir program. Bu egitimlerin ciddi bir sekilde yürütülmesi, bu belge sertifikasyonlarin sektöre de gerçekten ayirt edicilik bir özelliginin bulunmasi bizim için önemli. 24 Nisan’da baslayacak olan egitimimiz yaklasik bir buçuk ay sürecek. Online olarak verilecek egitime Türkiye’nin herhangi bir yerinde kendini bu alanlarda gelistirmek isteyenler katilabilir. Kayitlar halihazirda devam etmekte. Bu egitimler Atilim Üniversitesi Sürekli Egitim Merkezi tarafindan verilecek. Bu egitimi basariyla tamamlayan adaylara sertifikalarini veririz, sektörde de bunun meyvelerini aliriz diye ümit ediyorum."
Atilim Üniversitesi Saglik Turizmi Alaninda Sertifikali Program Baslatti
Ticaret Bakanligi ile protokol imzalayan Atilim Üniversitesi, saglik turizminde faaliyet gösterecek olan ve sektöre yeni gireceklere yönelik sertifikali bir program baslatti.



















