Atso’ya Aesob Yönetimi’nden Ziyaret

Atso’ya Aesob Yönetimi’nden Ziyaret

Antalya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (AESOB) Başkanı Abdullah Sevimçok ve Yönetim Kurulu üyeleri, göreve yeniden seçilen ATSO Başkanı Çetin Osman Budak ve yeni Yönetim Kurulu’na nezaket ziyaretinde bulundu.

ATSO yönetimine başarılar dileyen Sevimçok, her iki kurum arasında işbirliğini geliştirmek için her türlü desteği vermeye hazır oldukların ifade etti.

ATSO Başkanı Budak ise, AESOB yönetiminin ziyaretinden büyük memnuniyet duyduğunu, kentin ve ticaretin sorunlarının ancak ilgili kurumların güç birliği yapması ile çözülebileceğine inandığını söyledi.

Antalya’da ulaşımdan sosyal yaşama, kent ticaretini etkileyen birçok sorun bulunduğunu belirten ATSO Başkanı Budak, sayıları hızla artan AVM’ler ve zincir mağazalar nedeniyle esnafın zor günler yaşadığını söyledi.

Antalya bölgesinde kontrolsüz ve plansız şekilde açılmış çok sayıda AVM ve zincir mağaza bulunduğunu belirten Budak, “Zincir marketler ve AVM'ler imar tadilatları ile kontrolsüz ve plansız şekilde çoğalmaya devam ediyorlar. Neredeyse her apartmanın altında bir zincir marketin şubesi var. Küçük esnafın bu haksız rekabet ile baş edebilmesi mümkün değil. Konuyu ilgili bakanlarımıza defalarca ilettik, her toplantıda da dile getirmeye devam ediyoruz. 13-14 senedir Büyük Mağazalar Kanunu’nun çıkmasını bekliyoruz. İmza kampanyası düzenledik, 6 bin imza ile ilgili bakanımıza gittik. Ama maalesef büyük mağazalar kanunu bir türlü çıkarılamadı. Küçük esnafın dev mağazalar zincirleri karşısında ayakla kalabilmesi için bu kanunun mutlaka çıkması gerekiyor” dedi.

Son dönemde kapanan işyerlerinin önemli çoğunluğunun10 kişiden az eleman çalıştıran küçük esnaf olduğunu vurgulayan Budak, Antalya’da adeta bir “esnaf işsizliği” yaşanır duruma gelindiğini kaydetti.

Son olarak yapılan alkol düzenlemesi konusunda da çekinceleri olduğunu belirten Budak, “Bu konu Antalya bölgesinde 7 bin 500 esnafı ilgilendiriyor. Alkol düzenlemesi zincirleme olarak birçok sektörü olumsuz etkileyecek” ifadesini kullandı.

Antalya’nın benzer sektörlerde faaliyet gösterenleri bir araya getirecek, sektörel sinerji oluşturacak “toplu işyerleri”ne ihtiyacı olduğunu belirten Budak, Antalya’da acilen diğer büyükşehirlerdeki gibi toplu işyerleri kurularak ticari cazibe alanları oluşturulması gerektiğini söyledi.

İstanbul, Ankara, Konya gibi şehirlerdeki siteler gibi ticari cazibe alanlarına ihtiyaç bulunduğunu belirten Budak, “Antalya’da ticaretin önünün kapanmaması için bu projenin hayata geçirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Antalya’da cadde alışverişinin canlandırılması gerektiğini vurgulayan Budak, “İnsanların kent merkezine gelmesi için sebepler lazım. Bırakın turistleri Antalya’da Kalekapısı’na, Kaleiçi’ne, Yat Limanı’na inmeyen büyük bir nüfus var. Yat Limanı'na inmek için sebepler olmalı. Bunun için ATSO eski hizmet binamızı binamızı kültür ve sanat merkezi yapıyoruz. Kent merkezinde iyi örnekleri çoğaltmak lazım. Her zaman ‘iyi kötüyü kovar’ diyoruz. Ama bizim çalışmalarımız yetmez. Esnafımızın da kendisine çeki düzen vermesi lazım. Esnaf etiket koyarsa, hanutçu olmazsa kalite artar. Bunun için mutlaka ticaret ahlakını da geliştirmeliyiz” dedi.

AESOB Başkanı Sevimçok da konuşmasında, Antalya’da işyeri enflasyonu bulunduğuna dikkat çekerek, “Aynı cadde üzerinde peş peşe benzer işyerleri açılıyor. Para kazanmayan esnaf fiyatları aşağıya çekerek rekabet ediyor. Sonuçta Antalya kalitesini hergün biraz daha kaybeden bir kent oluyor” dedi.

Büyük Mağazaların içinde fırın bile bulunduğunu söyleyen Sevimçok, “Bu koşullarda esnaf nasıl rekabet etsin” diye konuştu.

Alkol düzenlemesinin küçük esnafı zor durumda bırakacağını da vurgulayan Sevimçok, “AVM’lerin kapanış saatlerini 19.00’a çeksinler, o zaman 22.00’ye razıyız” ifadesini kullandı.

Budak ve Sevimçok, Antalya’da yaz aylarında ticareti canlandırmak için sokak etkinlikleri düzenlenmesi konusunda görüş birliğine vardı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile