Aydin'da Çapaci Kadinlar Yevmiyelerin Düsüklügünden Dert Yandi

Aydin'da Çapaci Kadinlar Yevmiyelerin Düsüklügünden Dert Yandi

Türkiye’nin en basta gelen tarimsal üretim merkezlerinden olan Aydin’da enginar bahçelerinde hareket basladi. Ekimi kisin, hasadi da yazin yapilan enginarlarin çapasini yapan tarim isçisi kadinlar artan asgari ücrete ragmen yevmiyelere halen zam yapilmadigini belirterek amele yevmiyelerinde de iyilestirilme yapilmasini istediler.



Aydin Ovasi’nda geçimini tarim isçiligi saglayan binlerce kisiden biri olan Pembe Karabas, makineli tarimin yayginlasmasina ragmen sektörde yasanan en büyük sikintilarin basinda çalisacak insan bulma zorlugu oldugunu belirterek, “Yevmiyeler düsük oldugu için kimse tarlaya gitmek istemiyor. Geçen yil asgari ücret 5 bin 500 TL amelelerin gündeligi 200 TL idi. Bu yil asgari ücret 8 bin 500 TL oldu. Yevmiyeler halen ayni. Tarim sektöründe ayin 30 günü çalisabilmek neredeyse imkansiz. Ancak bir kisi ayin 30 günü çapa yapsa bile eline geçecek para 6 bin TL. Bu nedenle amelelere verilen yevmiye fiyatlarinin da güncellenmesini istiyoruz” diye konustu.



“Sigortasi olmadigi için kimse yapmak istemiyor”

Tarim isçiliginin çok zor bir ugras oldugunu ve sigortasi olmadigi için de tarimda çalisanlarin yaslandiklarinda adeta sahipsiz kaldigini belirten Karabas, yetkililerden bu konuda yasal düzenleme yapmasini beklediklerini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile