Bahreyn'de Muhalif Lider Şerif Tekrar Tutuklandı

Bahreyn'de muhalif lider İbrahim Şerif'in, serbest bırakılmasından 3 hafta sonra tekrar tutuklandığı bildirildi.

Bahreyn İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Vaat Hareketi lideri Şerif'in "sistem değişikliğini kışkırtma" gerekçesiyle tutuklandığını kaydetti.

İbrahim Şerif, "Arap Baharı" adı verilen süreçte Bahreyn'deki ayaklanmalar sonrasındaki adli operasyonlarda "2011 yılındaki ayaklanmalarda şiddete katılma ve şiddeti kışkırtma" gerekçesiyle 4 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmış ve 19 Haziran 2015'te serbest kalmıştı.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında, İbrahim Şerif'in 10 Temmuz'da Muharrak bölgesinde yaptığı konuşmasının, "rejim değişikliğine teşvik, toplumu rejime karşı nefret ettirme ve rejimi aşağılama" içerdiği gerekçesiyle tutuklandığını ileri sürdü.

Açıklamada, İbrahim Şerif'in cezasının Mart 2016'da sona erdiğini ancak kendisine "topluma adapte olması ve ulusal birliği kuvvetlendirmesi için şans verildiği" belirtilirken, kendisinin "kasıtlı olarak yasaları çiğnediği ve toplumu kışkırttığı" iddia edildi.

- Muhalefetten tepki

Ülkenin ana muhalefet partisi El-Vifak Hareketi, yazılı açıklamasında Şerif'in serbest kaldıktan 22 gün sonra tutuklanmasını "ülkede derinleşen siyasi krizin göstergesi olarak niteledi" ve Şerif'in serbest kalmasını talep etti.

Açıklamada, serbest kaldıktan 3 hafta sonra tutuklanan Şerif'in, "fikir ve ifade özgürlüğü nedeniyle neredeyse 5 yılını hapiste geçirdiği" kaydedildi.

Milli Demokrasi Hareketi (Vaat) Genel Sekreteri Sünni politikacı İbrahim Şerif, 2011 yılında, çoğu Şiilerden oluşan 20 aktivistle birlikte Arap Baharı sürecinde ülkede başlayan ayaklanmalarda "şiddete katılma ve kışkırtma" suçlarından askeri mahkeme tarafından yargılanıp 5 yıl hapse mahkum edilmişti.

Ülkenin ana muhalefet partisi El-Vifak Hareketi'nin Genel Sekreteri Ali Selman da 16 Haziran'da 4 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Sünni monarşinin yönettiği Bahreyn, Şubat 2011'de "daha fazla demokrasi ve reform" talebiyle Şii ve Sünni muhalefetin desteklediği gösterilere sahne olmuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile