Bakan Akdağ: 'Kkka Hastalığına Karşı Bilim Adamları Ortak Çalışma Yapıyor'

Bakan Akdağ: 'Kkka Hastalığına Karşı Bilim Adamları Ortak Çalışma Yapıyor'

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsüne karşı Erciyes Üniversitesi ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ndeki bilim adamlarının ortak çalışma yaptığını belirterek, 'Ümit ediyoruz ki bizim bilim adamlarımız aşıyı üretsinler' dedi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı virüsüne karşı Erciyes Üniversitesi ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ndeki bilim adamlarının ortak çalışma yaptığını belirterek, "Ümit ediyoruz ki bizim bilim adamlarımız aşıyı üretsinler" dedi.

Tokat'ta yağmurlu havada ziyaretlerini sürdüren Bakan Akdağ, polis mangasını selamlayarak valilik binasına geçti. Tokat Valiliği şeref defterini imzalayan Bakan Akdağ, Vali Şerif Yılmaz, AK Parti Tokat Milletvekilleri Şükrü Ayalan, Zeyid Aslan, Dilek Yüksel, Osman Demir ve MHP Tokat Milletvekili Dr. Reşat Doğru ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Ziyarette Vali Şerif Yılmaz, Tokat'a sağlık açısından gözle görülür, vatandaşın hissedebildiği büyük değişiklikler olduğunu kaydetti.

Bakan Akdağ, basın mensuplarına yaptığı açıklamasında, Tokat'ta 500 yataklı yeni devlet hastanesi kazandırdıklarını, onun yanına 200 yataklı bir ilave blok daha yapacaklarını söyledi. Sağlıkta dönüşüm programı ile Türkiye Cumhuriyeti'nin son 7 yıl içerisinde tüm dünya ülkelerine örnek olan Dünya Sağlık Örgütü'nün OİS' dinin başka ülkelere örnek gösterdiği kapsamlı bir dönüşümü gerçekleştirmiş durumda olduğunun altını çizen Bakan Akdağ, "Bu dönüşümün yapısal olarak tamamlanması için benim hesaplarıma göre bir 3 yıla daha ihtiyaç var. Türk insanına sağlık hizmetini nasıl daha iyi veririz, bu hizmeti fakir fukara sıkıntı çekmeden alır bunun peşindeyiz. Çok mesafe aldı ki eksiklerimiz de var. Onları da önümüzdeki yıllarda tamamlayacağız. Türkiye Cumhuriyeti olarak sağlığa ayırdığımız para insan kaynağımızı dikkate aldığımızda Türkiye'de bu kaynaklarla birlikte düşünüldüğünde dünyanın birçok ülkesinde verilemeyen kalitede ve çerçevede kapsamlı bir sağlık hizmeti sunabiliyoruz" diye konuştu.

Türkiye'de 110 bin civarında doktor olduğunu belirten Bakan Akdağ, hesaplamalarına göre 200 bin doktora ihtiyaç olduğunun altını çizerek, "Geçmişte bu politikalar çok yanlış uygulandı. Doktor sayısının artırılması yerine tersine azaltılması gerektiğini söyleyenler oldu maalesef. Yıllarca buna da inanıldı üniversite çevrelerinde, tabip örgütlerinde hatta siyasetti arkadaşlarımızdan bunları iddia edenler oldu. Ama artık Türkiye'de kimse bunu söylemiyor. Tıp fakültelerine daha fazla sayıda öğrenci alınmaya başladı. Ama takdir ederseniz ki bir doktorun yetişmesi 8-10 seneyi alıyor. Bu arada Sivas-Tokat'ı bölgenin iki merkez şehir olarak dizayn etmiş durumdayız. Bazı işlerde kardeş payı yapıyoruz. Mesela Tokat'a psikiyatri hastanesi yapıyoruz, Sivas'a fizik tedavi ve rehabilitasyon hastanesi yapacağız" diye konuştu.

KKKA HASTALIĞINA KARŞI AŞI ÇALIŞMASI

Bakan Akdağ, konuşmasında kenelerden insanlara geçen KKKA hastalığı konusunda yaptıkları çalışmaları dile getirdi. Tokat başta olmak üzere bu vadideki illerin kırsalında köylerinde vatandaşları bilgilendirmek, kendilerini korumak için yüz yüze çalışmalar yaptıklarını ifade eden Bakan Akdağ, "Bilim adamlarımızın söylediği şekilde 'pantolon paçaları çorap içine alınsın' dediğimizde bununla dalga geçenler oldu. Bu işleri bilmeyen bazı cahiller, aslında en önemli korunma tedbirleriyle dalga bile geçebildiler. Bazı yazalar köşelerinde bunu yaptılar, ayıpta ettiler. İnsan bir şeyi bilir konuşur. Hem cahil olacaksın hem kafandan bir şey biliyormuş gibi ahkam keseceksin. Bütün bu tedbirler vatandaş tarafından alındığında bu hastalığı yakalanma oranı düşecektir. Yaz mevsimlerinde kırda köyde bulunan hayvancılık, çiftçilik yapanlar evlerinde döndüklerinde bir yakını tarafından vücudu kontrol etsin. Birincisi kenenin vücuda yapışması önlemli, yapmış ise zaman geçirmeden çıkarmalı. Vatandaşında bilinçlenmesi ile birlikte 2009 yılında hastalığın seyri duraklamaya girdi" şeklinde konuştu.

Bakan Akdağ, KKKA hastalığına karşı aşı çalışması olup olmadığı yönündeki sorulara, "Aşı ile ilgili çalışma yapılıyor. Erciyes Üniversitesi ile Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi'ndeki bilim adamlarımız ortak çalışma yapılıyor. Bu gibi durumlarda aşı üretmek kolay değil. Şuana kadar dünyada bu hastalığın görüldüğü çok ülke var. Yeni bir hastalık değil. Aşısı üretilememiş. Ümit ediyoruz ki bizim bilim adamlarımız aşıyı üretsinler. Üzerinde çalışıyoruz" şeklinde cevap verdi. 

Vali Yılmaz, Bakan Akdağ'a günün anısında çeşitli hediyeler takdim etti. Daha sonra Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek'i makamında ziyaret eden Bakan Akdağ, belediyelerden ilk başta temiz içme suyu beklediklerini söyledi. İkinci olarak ise Türkiye'nin sebze ambarlarından birisi olan Tokat'ta temiz su ile sulanması çok önemli olduğuna işaret eden Bakan Akdağ, "İşte bu atık suların arıtıldığı tesisler bu açıdan çok önemlidir. Üçüncü konu ise sahipsiz hayvanların kısırlaştırılarak aşılanmalarıdır.

Öldürülmelerine taraftar değiliz bizler. Aşılanana köpeklerin de kulaklarına hangi yıl aşılandıklarının belirtilmesi gerekir" diye konuştu.

Ziyaretin sonunda Başkan Çiçek, Bakan Akdağ'a gümüş ibrik hediye etti. Bakan Akdağ, yürüyerek geçtiği AK Parti İl Başkanlığında Eyüp Eroğlu'nu ziyaret etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile