Törene Bakan Avcı’nın yanı sıra, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, AK Parti Eskişehir milletvekilleri Harun Karacan ve Prof. Dr. Emine Nur Günay, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir milletvekilleri Prof. Dr. Gaye Usluer ve Utku Çakırözer ve diğer ilgililer katıldı.
Bakan Avcı’dan önce kürsiye çıkarak konuşma yapan CHP Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Usluer, “Elbette ki bugün eğitimin içinde bulunduğu sorunlardan bahsetmeyeceğiz, sayın Bakanımız buradayken. Elbette ki bugün konumuz, öğrencilerimizin, velilerimizin, öğretmenlerimizin sorunları olmayacak. Bunları biliyoruz ve yeni dönemde hep birlikte bizler siyasetin içindeki kişiler olarak muhalefet partileriyle, iktidar partisiyle eğitimdeki keşmekeşliği, karmaşayı sayın Bakanım buradayken bir kez daha söz alarak birlikte çözeceğiz, birlikte düzenleyeceğiz” ifadelerini kullandı.
“BU KEŞMEKEŞ DEVAM EDECEK”
Daha sonra kürsüye çıkan Milli Eğitim Bakanı Avcı ise, Usluer’in açıklamalarına atıfta bulunarak eğitimle ilgili kendi Bakanlık süresindeki yapılan yatırımları anlattı. Bakan Avcı, “25 Ocak 2013’te göreve başlamış bir Milli Eğitim Bakanı olarak tam da yeni yasama yılının başında, bu vesileyle Eskişehirli hemşehrilerimize de bir hesap mahiyetinde ne yaptığımızı kısaca özetlemek istiyorum. Eskişehir’deki eğitim keşmekeşini sizlerle bir paylaşayım” dedi.
Eskişehir’in daha ileri noktalara geleceğini aktaran Avcı, “Sadece son 3 yılda; 48 okul binası, 796 derslik, 9 pansiyon, 16 spor salonu, 9 atölye yapmışız. Ayrıca 252 okulumuzu da onarmışız. Bütün bu yatırımların toplam maliyeti, 219 milyon 918 bin 873 Türk Lirası. Ben göreve başladığım zaman Eskişehir’de 7 bin 782 öğretmen görev yapıyordu. 7 bin 782’den aldığımız öğretmen sayısı bugün 8 bin 825’tir ve idareciler de buna dahil değildir. Bu keşmekeş devam edecek. Eğitimde, hem altyapıda hem beşeri kaynaklarda Eskişehir daha ileri noktalara gelecek. Çok şükür şuanda Eskişehir’de öğretmen açığımız yok. Hatta biraz fazlamız da var” diye konuştu.
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM TÜRKİYE’DEN NEDEN ZORUNLU OLMUYOR?
“Özellikle zorunlu olmayan okul öncesi eğitimde daha çok şey yapmamız gerekiyor” diyen Bakan Avcı, şöyle konuştu:
“Önümüzdeki yıllarda önceliğimiz okul öncesi eğitim olacak. Okul öncesi eğitimin zorunlu yapılması konusunda söylemler, bu yönde istekler var. Okul öncesi eğitim Türkiye’de niye zorunlu yapmıyoruz onu söyleyeyim. Şunun için zorunlu yapmıyoruz, yapamıyoruz; zorunlu yaptığımız zaman Türkiye’nin neresinde olursa olsun ona okul sağlamak zorundayız. Bu daha önce 8 yıllık eğitim kesintisiz hale gelince taşımalı eğitim bu yüzden zorunlu oldu. Çünkü köylerde okullar boşaldı, çocuklar da taşımalı eğitimle merkez köylerde toplanmaya başladı.
Şimdi okul öncesi eğitimi zorunlu yaparsak taşımalı eğitim yapmak zorundayız. Tıpkı ilkokulda, ortaokulda, lisede okuyan çocuklarımıza yaptığımız gibi. Halbuki o yaş grubu taşıma için müsait değil. Veliler, o yaş grubundaki çocuklarını haklı olarak taşımaya vermiyorlar. Vermemeleri de gerekir zaten. Çünkü o yaş grubu, çok özel bakımla ancak eğitime alınabilirler. Onun için biz önümüzdeki yıllarda, şuanda yüzde 50’yi bulmuş olan okul öncesi eğitimi zorunlu olmadan da daha yukarı seviyelere taşıyacağız. Bunun planlamalarını da yaptık.”
Konuşmalardan sonra Bakan Avcı ve protokol mensupları, Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi için düzenlenen logo yarışmasında dereceye giren öğrencilere hediyelerini takdim etti. Ardından da Avcı ve protokol mensupları, okulun açılış kurdelesini keserek, bina içerisinde incelemelerde bulundu.
Bakan Avcı Lise Açılışına Katıldı
Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Eskişehir’de yeniden yapılan Hacı Süleyman Çakır Kız Anadolu Lisesi’nin açılış törenine katıldı.