Bakan Çağlayan, İşsizlik Rakamlarını Değerlendirdi

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'de büyümenin lokomotifi olan ihracat ile işsizliği düşüreceklerini belirterek, "Net ihracat ile büyüyen ülkemizde, yatırım teşviklerinin de etkisinin görülmesiyle birlikte, önümüzdeki dönemde daha düşük işsizlik oranları göreceğiz" dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, Mayıs ayı işsizlik rakamlarını değerlendirdi. Açıklamasında, Türkiye ekonomisinin ihracatla yoluna devam ettiğini belirten Çağlayan, "Cari açık, uluslararası doğrudan yatırım gelişmelerinden sonra istihdamdaki artışla ekonomi alanındaki sevindirici gelişmelere bir yenisi daha eklendi. 2012 Mayıs itibariyle işsizlik yüzde 8.2’ye geriledi ve tek haneli rakamlarda seyir ediyor. İşsizlik rakamlarında gerileme devam etmektedir" dedi.

İşsizlik rakamının bir önceki aya göre 1.2 puan gerilediğini kaydeden Bakan Çağlayan, işsizlik oranının yüzde 8.2'ye gerilemesini şöyle değerlendirdi: "İşsizlik oranında görülen yüzde 8.2’lik seviye 2012 OVP’de belirtilen yüzde 10.4’lük orandan yüzde 2.2 puan daha düşüktür. 2012’in ilk 5 aylık döneminde işsizlik oranı ortalama yüzde 9.5 olmuştur. Bu ortalama seviye dahi OVP hedeflerinin bu ay itibariyle altındadır. Gelecek aylarda açıklanacak işsizlik verileri geçen yılki seviyesini koruması durumunda dahi yıllık işsizlik oranı yüzde 9.4 seviyesinde gerçekleşebilecektir. Diğer taraftan işsizlik oranında yakalanan bu iyileşme, 2014 yılı OVP hedeflerimizin de (yüzde 9.9) altındadır. Önümüzdeki günlerde hükümetimizin Ulusal İstihdam stratejisi ile kalıcı bir iyileşmenin sağlanabilmesi mümkün olabilecektir. 2011 yılının ilk 5 ayında işsizlik ortalaması yüzde 10.7 iken 2012 yılı 5 aylık dönemde yüzde 9.5 olmuştur. Gelecek birkaç ayda işsizlik oranlarında kısmi düşüş gerçekleşebilecektir. Net ihracat ile büyüyen ülkemizde, yatırım teşviklerinin de etkisinin görülmesiyle birlikte, önümüzdeki dönemde daha düşük işsizlik oranları göreceğiz. İlk defa, istihdam hacmimiz 25 milyon kişiyi aşmıştır. Mayıs ayındaki bu oranı 2001 yılı 3. çeyreğinden bu yana en görülen düşük işsizlik oranıdır."

Bakan Çağlayan, ayrıca işsizliğin Euro bölgesinde yüzde 11.2, İspanya’da yüzde 24.8, Fransa yüzde 10.1, İngiltere’de yüzde 8.1, ABD’de yüzde 8.2 olduğunu belirtti.

İŞSİZLİĞİN İLACI İHRACAT
Bakan Çağlayan, çarkların ihracatla döndüğünü ve Türkiye'nin büyümesine ihracat lokomotifi ile devam ettiğini belirterek, "İşsizliğin ilacı ihracat. İhracatta, cari açıkta, işsizlikte görülen bu iyileşmeler bizleri atalete sevk etmeden azimle daha iyisini yapmak için hükümetimizi çalışmalarını sürdürecektir" dedi.

İşsizlik oranlarında en düşük seviye yakalandığı gibi tarım dışı işsizliğin ve genç nüfustaki işsizliğin de en düşük seviyede olduğunu ifade eden Bakan Çağlayan, açıklamasında şunları kaydetti: "İstihdam edilenlerin sayısı önceki aya göre 652 bin kişi artarak 25 milyon 282 bine ulaştı. Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 90 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 747 bin kişi artmıştır. İşsizlerin sayısı önceki aya göre 153 bin kişi azalarak 2 milyon 272 bin kişiye düştü. İşgücüne katılım oranı yüzde 50.5 olmuştur. Geçen yılın aynı seviyesindedir. Ancak bu oran şimdiye kadarki en yüksek seviyesini 2011 Haziran ve Temmuz aylarında yüzde 51.2 ile görmüştür. Dolayısıyla 2012 yılı içinde Haziran ve Temmuz aylarında bu oranın artmasını bekliyoruz. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile