Yıldız, Türkiye ve Japonya arasında imzalanan Sinop'taki nükleer santrale ilişkin anlaşmanın imza töreninin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Nükleer santrali yapacak firmayı belirlemenin uzun zamandır devam ettiğini vurgulayan Yıldız, ipi Japonya'nın göğüslediğini hatırlattı.
Yıldız, Türkiye'deki siyasi istikrara duyulan güvenin bir göstergesi olarak Japonya'nın hazine garantisi istemediğine dikkati çekerek, Akkuyu Nükleer Santrali Projesi'nden farklı olarak, Sinop'taki projede kamu sektörünün özel sektörle işin içinde olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız,'O açıdan inşallah 2023 hedeflerini tutturmak için Japon mühendislerle bunu gerçekleştirmiş olacağız'dedi.
Açıklamalarının ardından soruları da yanıtlayan Yıldız, bir muhabirin Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın '3. havalimanı ihalesinden elde edilecek gelirin bir kısmının nükleer santral projesinin finansmanında kullanılacağını söylediğini' belirtmesi üzerine şunları kaydetti:
'Ben, Sayın Ulaştırma Bakanımızın her zaman cömert olduğunu biliyorum. Türkiye'nin kaynaklarının en efektif şekilde kullanılmasına dönük, eğer böyle bir teklif varsa biz bunu çok seri bir şekilde değerlendiririz. Bizim, Japon bankalarıyla anlaşmamız yaklaşık 17,5 milyar dolarlık kısmını hazine garantisi olmaksızın veriyor olmaları, diğer kısmını öz kaynakla karşılayacaktık. Biz, tabii ki EÜAŞ olarak böyle bir teklife hemen'evet'diyoruz. Sayın Ulaştırma Bakanımızın teklifini hemen değerlendiriyoruz. Oradan elde edilecek hasılattan eğer nükleer güç santrallerinin finansmanında kullanılacaksa da kendilerine teşekkür ediyoruz.'
-'Türk mühendislerinin ciddi bir sınavı olacak'-
Yıldız, bir başka soru üzerine 3. nükleer santralin yerinin belirlenmesi konusunun Sinop'a yapılacak nükleer santrali anlaşmanın içinde yer aldığını anımsattı.
Bu konuda Japon firmaların, Türk mühendislerle 2 yıl boyunca çalışacağını anlatan Yıldız,'Biz, Türk mühendislerin operatörlüğünde ve olabildiğince yerli kaynakların ağırlık kazandığı bir yapıyı inşallah 3. santralde uygulamış olacağız. O açıdan da Türk mühendislerinin ciddi bir sınavı olacaktır. Bu sınava 2023 yılından sonra hazırlıklı olacağımız kanaatindeyim'diye konuştu.
Proje şirketine 20 yıl boyunca alım garantisi verildiği bilgisini paylaşan Yıldız, bunun yarısının Türkiye tarafında yarısınında Japonya ve konsorsiyum tarafında olduğunu, teknik ayrıntıların daha sonra kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.
Akkuyu Projesi'nde 8 milyar dolarlık bir harcamayı yurt içinden yapmayı düşündüklerini anlatan Yıldız, Türk sanayisinin kabiliyetleri arttıkça bu oranın da yükseleceğini ifade etti.
Projelerde, ülkelerin Türk mühendislerin operatörlüğünde yarışmasını istediklerine işaret eden Yıldız, Rusya Federasyonu ile yapılan anlaşmadan sonra bu yaklaşımın Türkiye'ye daha fazla fayda getirdiğini gördüklerini bildirdi.
-'Çin'in çekilmesi teknik bir konu'-
Çin'in yarıştan çekilmesinin Hazine garantisi istemesine bağlı olup olmadığına ilişkin bir soruya da Yıldız, bunun teknik bir konu olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin Çin'le geliştireceği çok proje bulunduğunu, teknik ayrıntılarla ilgili gelecek hafta açıklama yapacağını kaydeden Yıldız, Sinop Nükleer Santrali Projesinin 3 yıllık hazırlık, 7 yıl inşaat dönemi olduğu bilgisini vererek, Japonya Başbakanı Şinzo Abe'nin bunun daha erken bitirilmesi konusunu değerlendireceğini belirtti.
Bugün, bakanlık görevine gelişinin 4. yıl dönümümü olduğunun hatırlatılması üzerine Yıldız, 4 yılda başta 2 nükleer santral, Afşin-Elbistan kömür santralleri ve TANAP olmak üzere 4 büyük projeye imza attıklarını hatırlattı.
Bu arada Van'daki ikinci depremde yaralanan Japon yardım gönüllüsü Miyuki Konnai, Bakan Yıldız'ı ziyaret etti. Konnai, ziyarette Yıldız'a kaşkolunu verdi.
Yıldız, Konnai hastaneden çıktığında üşümesin diye ona kaşkolunu verdiğini belirterek, Konnai'nin davranışının bir vefa göstergesi olduğunu söyledi.
Bakan Yıldız'dan Nükleer Santral Açıklaması
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Japon firmaların ve Türk mühendislerin birlikte rol alacağı 3. nükleer santralin yerinin belirlenmesi çalışmalarıyla ilgili, "Biz, Türk mühendislerin operatörlüğünde ve olabildiğince yerli kaynakların ağırlık kazandığı bir yapıyı inşallah 3. santralde uygulamış olacağız" dedi.