Bakanlik Harekete Geçti, Egirdir Göl'ü Temizlenecek

Bakanlik Harekete Geçti, Egirdir Göl'ü Temizlenecek

Isparta’nin Egirdir Ilçesinde bulunan Egirdir Göl’ü için bakanlik yetkilileri harekete geçti. Gölün su hacminin 4 milyar metreküpten 1,6 milyar metreküpe düstügünü belirten yetkililer gölün ot ve dip temizligi için çalismalara baslanacagini belirtti.

Isparta’nin Egirdir Ilçesinde bulunan Türkiye’nin 4’ncü büyük ve 2’nci büyük içme suyu rezervi Egirdir Gölü’ndeki çekilme bakanlik yetkililerini harekete geçirdi. Gölün çekilme nedenleri kot, yagis, buharlasma ile sulama basta olmak üzere elmacilik ve tarimla ugrasan Egirdir ve Egirdir Gölü’ne kiyisi olan ilçe ve köylüleri yaklasan sulama sezonu sonunda büyük sikintilar bekliyor. Yetkililer 7 renkli olarak bilinen Egirdir Gölü’nün 2 renge düstügünü belirttiler. Büyük bir bölümü tarimla ugrasan çevre halkinin sulama sezonu sonunda yani Eylül ve Ekim aylarinda Egirdir Gölü’nün ne hale gelecegi düsündürüyor.

Uzmanlar Egirdir Gölü’nün ve balikçilarin su günlerde baslica can simidinin kerevit oldugunu, 2019 yilinda 4,5 milyar metreküp olan su varliginin su anda 1.6 milyar metreküpe düstügünü açikladilar.

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi ile Ulastirma ve Altyapi Bakanligi, Egirdir Gölü’nün korunmasi ve yasatilmasi amaciyla ortak bir çalisma baslatti. Egirdir Belediye Baskani Mustafa Özer’in ev sahipliginde yapilan ön toplantiya, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Dogal Sit Alanlari Daire Baskani Muhammet Aktas, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Dogal Sit Alanlari Sube Müdürü Ugur Kurt, Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligindan Uzman Biyolog Nisanur Çiçek, Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’ndan Gemi Mühendisi Ceyla Inmeler, Ulastirma Altyapi Bakanligi’ndan Servet Sezgin, Süleyman Demirel Üniversitesi Su Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Sehnaz Tay Sener, Süleyman Demirel Üniversitesi’nden Jeoloji Mühendisi Doç. Dr. Erhan Sener, Isparta Tabiat Varliklarini Koruma Sube Müdürü Yasin Denli, Egirdir Belediye Baskan Yardimcisi Abdullah Ünsal, Gölbelde Ltd. Sti. Müdürü Gizem Cansoy, Belediye Fen Isleri Müdürü Ebubekir Genç, Belediye Sehir Plancisi M. Sena Altunbas, katildi.

Egirdir Su Ürünleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügü (SAREM)’nde devam eden toplantida SAREM Teknik Müdür Yardimcisi Dr. Cafer Bulut, “Egirdir Gölü’nün Limnolojik Olarak Izlenmesi” konulu sunumu paylasti. Egirdir Gölü’nün dogal bir göl oldugunu vurgulayan Dr. Cafer Bulut “Egirdir Gölünü baraj gibi görmemeliyiz” dedi.

Bulut, Egirdir Gölü su kotunun, buharlasma, iklim degisikligi ve tarimsal sulama nedeniyle 2017 yilindan itibaren düsmeye basladigini, 2019 yilinda kendini daha da gösterdigini ifade etti.



"7 renkli göl artik 2 renkli göl haline geldi"

Egirdir Gölü’nün gün içerisinde 7 kere renk degistirmesiyle tanindigini fakat son yillarda gölde 2 renk görüldügünü de ifade eden Bulut, “Egirdir Gölümüz günde 7 kere mavi, yesil, kahverengi tonlariyla renk degistirirdi. Fakat son yillarda yasanan çekilmeden dolayi gölümüzde gün içerisinde artik sadece iki kere renk degisimi (Mavi-Kahverengi) yasaniyor. Ve maalesef ki su azaldikça arsenik orani da artiyor. Bu konuda çok dikkatli olmamiz lazim” dedi.

Dr. Cafer Bulut, Egirdir Gölü’nde 7 familyaya ait 15 tür balik çesidinin yasadigini da katilimcilara aktardi. Bulut, Egirdir Gölü’nün tarimsal alanlar, kirletici noktalar, yerlesim yerleri ve gölü besleyen kaynaklardan etkinligini, Gölün su an derinliginin 4-5 metrelere indigini, Gölün su hacminin ise 4 milyar metreküpten 1,6 milyar metreküpe düstügünü, buharlasmanin da yüzde 64 oldugunu sözlerine ekledi.

"Egirdir Gölü can çekisiyor"

Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanligi Dogal Sit Alanlari Daire Baskani Muhammet Aktas’da toplanti sonrasinda yaptigi degerlendirmede Egirdir Gölü’nün dip çamurunun temizlenmesi konusunda aciliyet gerektigini ifade etti.

Aktas, göldeki dip çamurunun temizlenmesi durumunda göldeki kirliligin ve çekilmenin önüne geçilebilecegini söyledi.

Aktas, ilk olarak fizibilite çalismalarinin yapilacagini, fakat Egirdir Gölü’nün can çekistigini, suni teneffüse ihtiyaci oldugunu dip çamurunun ve yüzeyindeki otlanmanin bir an önce temizlenmesi gerektigini ifade etti.

Ulastirma ve Altyapi Bakanligi’ndan Gemi Mühendisi Ceyla Inmeler de gölü temizleyen Gemi hakkinda teknik bilgiler verdi.

Egirdir Belediye Baskan Yardimcisi Abdullah Ünsal, bugüne kadar yapilan çalismalarin, artik icraata dönüsmesi gerektigini belirterek konunun ciddiyetinin altini çizdi.

Katilimcilar daha sonra Egirdir Gölü’nde teknik bir gezi yaptilar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile