Başbakan Erdoğan: Somali'deki kardeş kavgası biran önce durmalıdır

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Somali'de şu anda görev yapan geçici federal hükümetin ve Somali halkının büyük desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi. Birl

  Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Somali ' de şu anda görev yapan geçici federal hükümetin ve Somali halkının büyük desteğe ihtiyacı olduğunu söyledi . Birleşmiş Milletler ( BM ) İstanbul Somali Konferansı ' nda uluslararası topluma ciddi bir mesaj verilmesi gerektiğinin altını çizen Erdoğan , " Artık bu kardeş kavgasına bir an önce son verilmelidir . " ifadesini kullandı .

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , BM Somali Konferansı ' na katılanlar onuruna öğle yemeği verdi . Yemek öncesi konuşma yapan Başbakan Erdoğan , İstanbul Somali Konferansı katılımcılarına teşekkür etti .

Somali ' nin , sahip olduğu eşsiz kaynaklar ve tabii güzellikler aksine özelikle son 20 yıldır istikrarsızlık ve iç çatışmaların yaşandığı bir ülke olarak uluslararası toplumun gündeminde olduğunu aktaran Başbakan Erdoğan , bu özellikleriyle Somali ' nin sahip olduğu eşsiz kaynaklardan dolayı sadece Afrika ' nın değil dünya için jeopolitik önemi olan bir ülke olduğuna dikkat çekti .

Somali ' nin yaşadığı sorunun çözümünün bu özelliklerin dışında insan olmanın erdemlerini ortaya koymaktan geçtiğine vurgu yapan Başbakan Erdoğan , " Somali halkının dünyanın zengin ve müreffeh toplumlarındaki insanlardan farklı koşullara , haklara sahip olmasının kabul edilebilir bir yanı yok . Şu hususu da sizlerle ayrıca paylaşmak istiyorum . Türkiye olarak bizim Somali ile dostane ve kardeşlik zeminindeki iyi ilişkilerimizin başlangıcı Osmanlı İmparatorluğu ' na kadar gidiyor . Bizi birbirimize bağlayan da esasen her türlü ticari siyasi askeri yaklaşımlardan ziyade sahip olduğumuz bu köklü tarihi ve kültürel yakınlıktır . " İfadelerini kullandı .

" SOMALİ ' DE KIZ ÇOCUKLARINA İSTANBUL İSMİNİ VERİYORLAR "

Somali halkının Osmanlı ile tarihi bağlarını hatırlatan Başbakan Erdoğan , Somali ' de kız çocuklarına verilen en yayın isimlerden bir tanesinin İstanbul olduğunu belirtti . Erdoğan , bu bakımdan Somali konferansının İstanbul ' da gerçekleştiriliyor olmasının da ayrıca önemli olduğunu aktardı .

Türkiye olarak Somali ' ye başından beri gerek askeri gerek ekonomik açıdan her türül katkıyı verdiklerini ifade eden Başbakan Erdoğan , " Ümid ediyorum ki İstanbul Somali konferansı Somali ' ye yapılan katkıların daha farklı bir boyut kazanması , bu katkıların bütün uluslararası toplum tarafından paylaşılması adına yeni bir başlangıç olacak .

Bu vesileyle başta Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Banki-Moon olmak üzere konferansa katılan bütün ülkelere , misafirlerimize bir kez daha teşekkür ediyorum . " İfadesini kullandı .

Cibuti barış anlaşmasını takip eden dönemde Somali Cumhurbaşkanı Şeyh Şerif Ahmet ' in idaresinde kurulan geçici federal hükümetin bütün zorluklara rağmen barı şve uzlaşma yönünde belirli bir aşama kaydettiğini aktaran Başbakan Erdoğan , " Bununla birlikte önümüzde büyük zorlukların bulunduğu ortadadır . Barış içersinde ve müreffeh bir Somali ' nin inşası yönünde güvenlikten siyasi istikrara kadar geniş bir yelpazede ciddi çabalara ihtiyaç vardır . Keza bu sabah düzenlen , öğleden sonra gerçekleştirilecek görüşmelerde bu sorular bütün unsurlarıyla en üst düzeyde ele alınıyor . Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon hiç şüphesiz Somali halkının barış istikrar ve refah yönünde karşılaştığı engellerin aşılması uluslararası toplumun da güçlü desteğini gerektiriyor . Çok taraflılığa atfettiğimiz önem çerçevesinde Türkiye olarak Somali konusunda da BM öncülüğündeki girişimlerin büyük önem taşıdığına inanıyoruz " sözlerini kullandı .

Bu gün bu konferansta Geçici Federal Hükümeti ve Somali halkına desteği sözlerin ötesine geçerek somut bir şekilde gösterildiğini bildiren Başbakan Erdoğan sözlerini şöyle tamamladı : " Geçici Federal Hükümet ve Somali halkının bu desteğe şiddetle ihtiyacı vardır . Bu hususlar göz önünde bulundurularak konferans sonrasında Cibuti Barış Antlaşmasının da unsurlarını oluşturan güvenlik , siyasi işbirliği ve yeniden inşa ve kalkınma alanlarında geleceğe yönelik uluslararası topluma güçlü bir mesaj verilmesi gerekiyor . Artık bu kardeş kavgasına biran önce son verilmelidir . İstanbul Somali konferansı da bu kavganın bitmesini samimiyetle arzu edenlerin bir araya geldiği önemli bir fırsat teşkil etmiştir . "

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile