Erdoğan: Libya Afganistan gibi olmasın

Erdoğan: Libya Afganistan gibi olmasın

İngiltere Başbakanı Cameron ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Erdoğan "Libya, Afganistan gibi olmasın" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, İngiltere Başbakanı David Cameron ile beraber ortak basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulundu. Libya hakkında da önemli açıklamalarda bulunan liderler şunları söyledi;

David Cameron: Bugün özellikle birleşik kralla Türkiye arasında ki ilişkileri arttırdık. İkili ticaretlerimizi arttırmak için girişimlerimiz olacak, ikinci bir görüşmemiz ise Libya ile ilgili oldu 1973 sayılı kanunun uygulanması için irade gösterdiğimizi ifade ettik. Türkiye'nin kuvvetli olarak yaptığı diplomatik yaklaşımlar var ve bu bizler için çok önemli.

Libya ile ilgili politikalarımızı görüştük ayrıca Ankara'da insani yardım ile ilgili kurulacak ofisimizin de diplomatik ilişkilerimize katılım sağlayacağına inanıyorum. Artık yok olmaya mahkum olan Kaddafi rejiminin içinde olan insanların çığlıklarına kulak vermeliyiz.

Sayın Başbakan ile hemfikir olduğumuz bir konu daha var oda El- Kaide ile bağlantısı olan muhaliflerin bu bağlantısını bir an önce sonlandırmasıdır. Sayın Başbakan'ın tüm Ortadoğu için oynadığı rol çok önemlidir. Bizler burada halkların beklentilerine ilişkin çalışmaları pekiştiriyoruz' dedi.

Başbakan Erdoğan: İngiltere ile ikili ilişkilerimiz mükemmel bir düzeyde seyrediyor özellikle ülkelerimiz arasında ki işbirliğinde çok çok önemli adımlar atmış bulunuyoruz. AB sürecinde şuana kadar İngiltere her zaman yanımızda oldu ve bu sürece vermiş oldukları desteğin bundan sonrada artarak devam etmesi benim bir dost olarak kendilerinden temennimdir. AB müttesabatı içinde olmadığı halde bunların hayata geçirilmesi bizi üzmektedir.

Örneğin yerel olarak 6 tane Fas'lı Güney Kıbrıs yönetimini bloke etmesi gibi yanlış yaklaşımlar bunlar AB içinde olan şeyler değil ve yanlış şeyler. 1959 yılından bu yana AB'ye müracat etmiş bir Türkiye'ye bu tür uygulamalar şık değil. Yani AB şurada 14 Aralık 2004'e kadar bizler orada ki toplantılara hep katıldık. Bundan sonra ne oldu anlamadık birde baktık ki müzakereci olan bizleri toplantılara davet etmemeye başladılar. Bunlar tabi bizleri üzüyor, burada hangi ülkeler nasıl bir konum içindeler görüyoruz ama burada bir Fransa'nın bir Almanya'nın gösterdiği tavrı ben bekliyorum. Bunu gösterirseniz Türkiye AB'ye güç katacaktır AB, Türkiye'den güç alacaktır.

Kıbrıs konusunda ise burada G. Kıbrıs Rum yönetimi hiç bir zaman olumlu yaklaşmadı en önemlisi Kofi Annan döneminde atılan adımlar vardı onlar sümen altında bekletiliyor. Bunların ortaya konulması lazım ve bizler yapılan referandumla o zaman İsviçre'de bir söz verdik. Dedik ki; Bu referandumla Kuzey'de Türkler evet derse ne olacak netice ne oldu Kuzey'de yüzde 65 evet denirken Güney'de yüzde 75 hayır dediler böyle olmasına rağmen ödüllendirildiler ve AB'ye alındılar. Burada bir başka konuya özellikle vurgu yapmakta fayda var biz artık İngiltere ile bir genel çerçeveyi ortaya koyalım diye çizdik. Şimdi G-20' de beraberiz dünyanın ekonomik alanı değil dünyanın bir çok sıkıntısını paylaşıyoruz. Bundan sonra ortak görüşmelerimiz olacak, gündemde en önemli konu şuanda Libya.

Dün Londra'da önemli bir zirve yapıldı, bir an önce temennimiz odur ki Libya halkının talepleri doğrultusunda bir netice alalım ve Libya'da biran önce barışı demokratik hak ve özgürlükleri yerine getirelim. NATO önemli bir sınavı umuyoruz ki Libya'da gerçekleştirsin, Libya Afganistan gibi olmasın. Burada Türkiye, İngiltere olarak atacağımız adımlar süreci olumlu istikamette değiştirecektir diye düşünüyorum. Bugünden itibaren elimizi çabuk tutarak orada ki akıtılan kanın durması lazım diye düşünüyoruz.

Bir diğer önemli adımda özellikle aramızda ki ekonomik işbirliğinde de iyi yerlere geldik. Krizden sonra Türkiye ile İngiltere arasında ki rakamlar önemli yerlere gelmiştir. İnanıyorum ki bundan sonra ki süreçte bunlar artarak devam edecektir. Bugün Londra'da yapılan 'Türkiye ile Büyüme Konferansı' önemli adımlar atılmasına sebep olacaktır. Oraya da birazdan katılacağız. Bende bugün ki misafirperverliğe şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum. Özellikle Libya'da ki sürecin neticeye barışla kavuşmasını temenni ediyorum ' dedi.

SORULAR

BARIŞIN SAĞLANMASINI HEDEFLENDİĞİNİ SÖYLEDİNİZ LİBYA'DA. ANCAK MUHALEFETİN SİLAHLANDIRILMASI SÖZ KONUSU BU BİR BÖLÜNMEYE YOL AÇABİLİR Mİ? SURİYE'DE BAŞLAYAN AYAKLANMALARIN ESADIN'DA KADDAFİ GİBİ BİR KONUMA GELEBİLECEĞİNİ TAHMİN EDEBİLİYORMUSUNUZ?


Erdoğan: Muhaliflerin silahlandırılması noktasında bizim böyle bir tavrımız yok, bu tür bir kararda yok. Böyle birşeyin içerisine girmek Libya'da farklı bir nokta ortaya çıkartır. NATO bu işleri gerektiği şekilde ortaya koyacaktır. İkinci ise Suriye konusunda bundan iki ay önce bir ziyaretim oldu henüz Suriye'de Ortadoğu'da böyle bir karışıklık söz konusu değildi. O zaman dostum Esad'la paylaştığım düşüncelerimde 1983'ten bu yana olağanüstü halin yaşandığı Suriye'de bunun kaldırılması hususunu kendisine hatırlattım. Bunun yanında bir reforma gidilmesini hatırlattım, halkın talepleri istikametinde bir adım atılması lazım. Aslında Beşar Suriye'de sevilen bir isim, belli bir avantajı var bu avantaj gerek eşinden kaynaklanıyor. Adeta Suriye'yi kucaklayan bir profil ortaya koyuyor, bu sürecin hızlandırılması ve kendisi tarafından bu reformun açıklanmasının faydası olacağını ifade ettim. Olaylar başladıktan sonra iki kez görüştük kendisine yine özel temsilci gönderdim ve yine bunları paylaştım. Dün yaptığı açıklama tabi ki Suriye halkını ne denli tatmin etti bunun kararını tabi ki kimse veremez ilerleyen günlerde bunu Suriye halkı verecektir ancak, daha net açıklamalar yapılsa daha isabetli olacaktı diye düşünüyorum.

Cameron: Kaddafi hükümetinin bittiğini görüyoruz, tabi ki muhalifleri silahlandırmak değil ancak onlarında kaldığı baskıyı azaltmak adına yanlarında olmamız gerekiyor.

Orta da herhangi bir oluşmuş devlet taraf yok, bu tür şeylerle tamö aksine orada teröre zemin hazırlama durumu olabilir ki bu daha çok risklidir. NATO'nun buraya girmesi bunun önüne geçecektir.

TOPLANTI ESNASINDA FRANSA UÇAKLARI YOLLADIĞINI SÖYLEDİ, SİZ DE TOPLANTIDAYDINIZ BUNU NASIL KARŞILADINIZ?

David Cameron: ABD ile birlikte cumartesi günü ve pazara bağlanan gece bir kıyıma engel olan girişimi engellemek adına bir adım attı kendisini bu adımdan dolayı kutluyorum. Albay Kaddafi'nin ne dediğini hatırlayınız o insanlara sıçan dedi ve evden eve geçerek insanları katledeceğini söyledi. Biz uçuşa yasak bölgeyi destekledik orada Kaddafi güçlerinin etkisiz hale getirilmesi için destek olduk. Fransa'nın attığı bu adım ciddi bir adımdı ama önümüzde de önemli bir süreç var biz Libya'da hayatların değiştire bilmelerini sağlamak için bunu yaptık'diyerek açıklamalarını sonlandırdılar.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile