Başbakan Yardımcısı Babacan, Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu‘nu Kabul Etti

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "umarız ki Avrupa‘da bu sorunlara kısa zamanda kalıcı çözümler üretirler. Aksi takdirde dünyada 2008-2009 benzeri başka sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz var‘‘ dedi.

Başbakan Yardımcısı Babacan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve yönetim kurulu üyelerini kabul etti. Kabulde yaptığı konuşmada, küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendiren küresel ekonominin son derece riskli, sıkıntılı bir dönemden geçmekte olduğuna dikkat çekerek ‘‘Hemen yanı başımızdaki Avrupa‘da riskler her geçen gün son derece hızlı bir şekilde büyüyor. Umarız ki Avrupa‘da, bu sorunlara kısa zamanda kalıcı çözümler üretirler. Aksi takdirde dünyada 2008-2009

benzeri başka sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz var. Özellikle İtalya‘daki son gelişmeler, Yunanistan‘daki sorunların bir türlü çözülemiyor oluşu, bizi kaygılandırıyor. Dolayısıyla ekonomi politikalarında son derece ihtiyatlı dikkatli gitmemiz gereken bir dönemdeyiz" dedi.

Türkiye‘nin ihracatını yaptığı en önemli pazarının Avrupa olduğunu vurgulayan Babacan Avrupa pazarlarında meydana gelecek bozulmanın, Türkiye‘nin ihracatını da olumsuz etkileyeceğini dikkat çekerek ‘‘Dolayısıyla önümüzdeki dönem, dünya belirsizliklerinin oldukça büyük olduğu, ancak Türkiye‘de güçlü bir güven ortamı ve istikrar ortamıyla bu dalgalı, fırtınalı denize doğru açıldığımız bir dönemdeyiz‘‘ diye konuştu.

Türkiye‘nin artık 2023 hedeflerine kilitlendiği bir dönem olacağını vurgulayan Babacan şöyle devam etti:

‘‘Önümüzdeki dönemde hem makro ekonomik politikaları hem mikroekonomik politikaları beraber, uyumlu, tutarlı bir şekilde uygulayacağız. Bir yandan asla taviz vermediğimiz mali disiplini kesin bir şekilde, kati bir şekilde uygularken, öte yandan para politikalarına da merkez bankamızın operasyonel bağımsızlığı çerçevesinde kararlı tutumumuz tekrar bu dönemde de devam edecek. Dalgalı kur rejimi, yine bizim ekonomi programımızın vazgeçilmez unsurlarından birisi, bu aynen devam edecek. Türkiye‘de ticaretin

serbest olması ve sermaye hareketlerinin serbest olması, yine taviz vermeyeceğimiz diğer konular olacak.‘‘

Gelecek dönemde yapısal reformların son derece önemli olacağını, eğitim reformuna da öncelik verileceğini, işgücü piyasasıyla ilgili de önemli adımlar atılacağını belirten Babacan, yatırım ortamının iyileştirilmesi için iş dünyasının günlük işlerde karşı karşıya kaldığı zorlukların aşılması konusunda ‘‘önemli bir reform paketi‘‘ de olacağına dikkat çekerek, ‘‘Önümüzdeki dönem inşallah TBMM içinde uyumlu çalışma ortamı yakalarsak önemli reformlara imza atacağımız bir dönem olacak‘‘ diye konuştu.

Babacan, küresel ekonominin son derece riskli, sıkıntılı bir dönemden geçmekte olduğunu söyleyen Bakan Babacan, şunları dedi:

‘‘Hemen yanı başımızdaki Avrupa‘da riskler her geçen gün son derece hızlı bir şekilde büyüyor. Umarız ki Avrupa‘da bu sorunlara kısa zamanda kalıcı çözümler üretirler, aksi takdirde dünyada 2008-2009 benzeri başka sıkıntılı bir tabloyla karşı karşıya kalma ihtimalimiz var. Özellikle İtalya‘daki son gelişmeler, Yunanistan‘daki sorunların bir türlü çözülemiyor oluşu, bizi kaygılandırıyor. Dolayısıyla ekonomi politikalarında son derece ihtiyatlı dikkatli gitmemiz gereken bir dönemdeyiz.‘‘

Türkiye‘nin ihracatını yaptığı en önemli pazarının Avrupa olduğuna dikkati çeken Babacan, Avrupa pazarlarında meydana gelecek bozulmanın, Türkiye‘nin ihracatını da olumsuz etkileyeceğini ifade ederek ‘‘Dolayısıyla önümüzdeki dönem dünya belirsizliklerinin oldukça büyük olduğu, ancak Türkiye‘de güçlü bir güven ortamı ve istikrar ortamıyla bu dalgalı, fırtınalı denize doğru açıldığımız bir dönemdeyiz‘‘ dedi.

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise Babacan‘ın görev yaptığı süreçte yakın çalışma imkanı bulduklarını belirterek, ‘‘Yurt içinde ve yurt dışında artık ekonomide siz bir marka oldunuz. Bundan dolayı sizin saygınlığınız, sizin itibarınız bizler açısından gurur verici bir noktaya geldi‘‘ dedi.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye‘nin önümüzdeki süreçte en önemli gündem maddelerinden birinin anayasa olacağına dikkat çekerek ‘‘Ekonomiyi kesinlikle unutmamamız lazım, çünkü önümüzdeki dönem çok fırtınalı. Bir tarafımızda komşularımızda siyasi çalkantılar yukarı ulaşmışken, öteki tarafta bizim en büyük pazarımız olan Avrupa‘da önümüzdeki dönemde finans dünyası, ülkelerin kendi ekonomileri başta olmak üzere bizi epey sıkıntılı günler bekliyor. Yüzde 50 ihracatımızı yapmış olduğumuz pazarın daralıyor olması,

burada sıkıntıların olması, bizim etkilenmememiz söz konusu değil. Yine aklı selimle geleceğe görerek, tedbirleri alıyor olmamız lazım‘‘ ifadesini kullandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile