Basının Okul Öncesi Eğitime Katkısı Tartışıldı

Basının Okul Öncesi Eğitime Katkısı Tartışıldı

Milli Eğitim Bakanlığı’nın, Birleşmiş Milletler (BM) Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) teknik ve Avrupa Birliği (AB) finans desteğiyle yürüttüğü Okul Öncesi Eğitimin Güçlendirilmesi Projesi`nin hayata geçiriliyor.

Toplam 16,86 milyon euro olan proje bütçesinin 14,49 milyon eurosu AB, 1,37 milyon eurosu Milli Eğitim Bakanlığı, 1 milyon eurosu ise UNICEF tarafından karşılanıyor.

Proje kapsamdaki "Okul Öncesi Eğitimi" kampanyası çerçevesinde Van ve Ankara’yla birlikte pilot illerden olan İzmir’de basın mensuplarıyla eğitim çalışması yapıldı. Proje çalışmasının 12 Mart 2009 ile 13 Mart 2012 arasında devam edeceği, Van depremi sebebiyle plan değişikliğine gidilmeyeceği kaydedildi. Çalışmada basın mensuplarının okul öncesi eğitimdeki rolü ve Çocuk Haklarına Dair Sözleşme uyarınca medya ve çocuk konusu tartışılıyor. Okul öncesi eğitimin güçlendirilmesinde yerel medya olarak katkılarının ne olacağı konusunda görüş alışverişinde bulunuluyor. İzmir’deki toplantıda, binlerce çocuğa fırsat eşitliği sağlamayı ve Türkiye’nin geleceğine sağlam fertler yetiştirilmesini hedefleyen kampanyayla ilgili bilgiler verildi. Kampanyayla özellikle dezavantajlı konumdaki çocukların okul öncesi eğitimden yararlanması sağlanarak fırsat eşitliği oluşturulması ve yoksulluğun kuşaktan kuşağa aktarılmasını önleme yolunda önemli bir adım atılmış olacak.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Rağip Üye’nin de katıldığı toplantıda bir konuşma yapan Vali Yardımcısı İbrahim Ballı, “İzmir’de okul öncesi eğitim oranını, 5 yaş grubunda yüzde 90’lara çıkardık. Eğitimin zorunlu olmadığı 4 yaş grubunda da 70’lere ulaşıyor. Amacımız, oranı yüzde 100’lere yükseltmek. İzmirli hayırseverlerin desteğiyle bu amacımıza çok kısa süre ulaşacağız.” dedi. İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Üye ise okul öncesi eğitime katılımı desteklemek amacıyla pazaryerlerinde halka açıldıklarını, mobil anaokullarıyla 5 yaş grubunda yüzde 90’lara ulaştıklarını söyledi. Üye, “İlimizde, 2011-2012 eğitim öğretim yılı itibarıyla okul öncesi eğitimde 5 yaş çağ nüfusu zorunlu kapsama alınmış olup okullaşma oranı yüzde 90`a ulaşmıştır.” şeklinde konuştu. Fiziki şartları uygun okullarda anasınıfları açıldığını, bazı okullarda da prefabrik anasınıfları kurduklarını anlattı.

Temel Eğitim Genel Müdürlüğü yetkilileri de bunun Milli Eğitim Bakanlığı’nın projelerinden biri olduğunu, kamu kurum ve kuruluşları, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliklerinin devam ettiğini belirtti. UNICEF İletişim Sorumlusu Sema Hosta ise çocukların gelişim özelliklerini, bireysel farklılık ve yeteneklerini gözönüne alarak güven aşılayan, kaliteli bir okul öncesi eğitim programının, gelecekte daha başarılı ve yetkin olma imkanı sağlayacağını vurguladı. Hosta, okul öncesi eğitimin öneminin toplum tarafından anlaşılmasında basının büyük rol oynadığını, bundan sonra Ege Bölgesi’nde bu konunun yerel ve sözlü basında daha çok işleneceğini ifade etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile