Alibeyoglu, konut kredisi faiz oranlarindaki yükselis ve insaat sektörünün ana girdileri olan demir çelik ve çimento kalemlerindeki yüksek fiyat artislari insaat sektöründe durgunluk olusturdugunu kaydetti.
KATSO Baskani Ertugrul Alibeyoglu, “Tüm dünyayi etkisi altina alan korona virüs salgini sebebiyle ortaya çikan ekonomik sikintilar, birçok sektörde oldugu gibi insaat sektörünü de derinden etkilemektedir. Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan, ülkemiz ekonomisine olusturdugu katma deger ve istihdam gücü ile yaklasik 250 sektörü harekete geçiren ve stratejik bir sektör özelligi tasiyan insaat sektörü zor günler geçirmektedir” dedi.
Basta demir ve çimento fiyatlari olmak üzere temel insaat malzemelerinde yasanan olaganüstü fiyat artislari sektörü durma noktasina getirdigine dikkat çeken Alibeyoglu, “Salginla mücadele kapsaminda yetkililerimiz tarafindan alinan ekonomik tedbirler kapsaminda birçok sektöre çesitli tesvikler verilmesine ragmen insaat sektörüne, dogrudan bir tesvik verilmemistir. Insaat sektörünün istedigi tesvik degil, sektörün önündeki engellerin kaldirilmasidir. Böylece, 250’ye yakin alt sektörü dinamo eden insaat sektörü, tedarikçi ve üretici alt sektörlerle birlikte varligini güçlü bir sekilde sürdürecektir. Demir-çelik ürünlerinde ve diger temel insaat malzemelerinde yasanan fiyat artislari; dövizde yasanan kur artisi, enflasyon ve faiz parametrelerini kapsayan ekonomik degerlendirmelerle izah edilememektedir. Kaldi ki, tek sorun fiyat artislari olmayip, bazi insaat malzemelerinde ciddi tedarik sorunlari da yasanmaktadir” diye konustu.
Konut fiyatlarinda yukari yönlü düzenlemeler yapilacagina ifade eden Alibeyoglu, “Ülkemizin cari açiginin daha fazla artmamasi için daha fazla yerli ürün kullanmayi ve baska çare kalmadikça ithal mal kullanmamayi kendimize milli bir görev addediyoruz. Ancak geldigimiz noktada, dövizdeki artisi asan zamlari degil, fiyatlarda ani çikislarin engellenmesini bekliyorduk. Maalesef böyle olmadi. Nakit alim yapildigi için maliyetler önemli ölçüde artiyor. Zorunlu olarak konut fiyatlarina da bu artislari yansiyacaktir. Önümüzdeki süreçte müdahale olmadigi sürece konut fiyatlarinin iki katina çikmasini beklemekteyiz. Demir ton fiyatlarindaki artis, insaat maliyetlerine yüzde 10’luk bir ekstra maliyet yükü getirecek. Bugüne kadar konut fiyatlarina yansitilamayan bu artis, önümüzdeki süreçte yansitilmak zorunda. Bu noktada özellikle küçük çapli konut projeleri yapanlarin isi daha zor olacak. Çünkü özellikle demir, nakit alinan bir kalemdir” seklinde konustu.
KATSO Baskani Ertugrul Alibeyoglu, daha sonra özetle sunlari söyledi:
“Içinde bulundugumuz salgin sürecinde devletimizin ve milletimizin adeta bir seferberlik ruhu içerisinde mücadele ettigini biliyor ve görüyoruz. Hükümetten ve Cumhurbaskanimizdan talebimiz; 250’ye yakin alt sektörü tetikleyen, milyonlarca kisiye as ve is veren, ekonomiye milyarlarca lira katma deger katan, kentsel dönüsüm programinin ana aktörleri ve ülke ekonomimizin stratejik sektörünü temsil eden sektör temsilcilerinin dinlenilmesi, sorunlarina ve taleplerine ivedi çözüm bulunmasidir.”
Baskan Alibeyoglu Açiklamasi 'Faiz Ve Malzeme Fiyat Artisi Insaat Sektörünü Vurdu'
Kars Ticaret ve Sanayi Odasi (KATSO) Baskani Ertugrul Alibeyoglu, insaat sektöründe faaliyet gösteren firmalarin zor günler geçirdigini belirtti.