Baskan Ertas'tan Misir Silaji Önerisi

Baskan Ertas'tan Misir Silaji Önerisi

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Dogu Anadolu Bölge Sorumlusu ve Kars Ziraat Odasi Baskani Adem Ertas, ülke genelinde yasanan kurakligin Kars’ta da yaklasik yüzde 80 oraninda görüldügünü ve bin balya ot alinan bir tarladan simdi 100 balya ot alinabildigini belirtti.

Ertas, Türkiye’nin hem sanayi, hem tarim ve hem de üretim bandinda sikintilar yasadigini söyledi.



Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Dogu Anadolu Bölge Sorumlusu ve Kars Ziraat Odasi Baskani Adem Ertas, “Gerek kuraklik, gerekse sel baskinlariyla ülkemiz afetlerle mücadele ediyor. Ayrica 2020 yilinda baslayan pandemi 2021 yilina da yansidi ve bu durum neticesinde ülkemiz hem sanayi, hem tarim hem de üretim bandinda çok büyük sikintilar yasiyor. Ülke genelindeki kurakligin ilimizdeki yansimasi da yaklasik yüzde 80 civarinda. Daha önceki yillarda balya sayisi olarak yaklasik bin balya alinan tarlada simdi 100 balyaya kadar düstü” dedi.

Çiftçilerden misirlik silaj alarak hayvanlarina vermeleri önerisinde bulunan Ertas, “Ellerindeki damizlik hayvanlarina zarar vermeden ucuz fiyata tüccarlara ve kesimhanelere kaptirmadan Iç Anadolu Bölgesinde misirlik silaj alip hayvanlari bununla beslemelerini tavsiye ediyoruz. Suan kuru samanin tonu bin 300- bin 500 lira ama misirlik silajin tonu 450-500 lira. Hem fiyat düsük hem de besi orani yüksek bir materyal, süt ve et verimi de yüksek bir maddedir” diye konustu.

Çiftçilerin elinde tohumun kalmadigina dikkat çeken Ertas, “Çiftçilerimiz ellerinde kalan tohumlari dikkatlice kullanmalidirlar. Bir tanesi bile hem kendi gelecegi hem de ülkemizin gelecegi demektir. Ayrica bakanligin verdigi destekler var, bu desteklerin yüzde 100 oraninda olursa bu destekler çiftçimize bir can suyu olur. Bizim talebimiz çiftçiye dönüm basi verilen 100 TL’nin 200 TL’ye çikarilmasidir. Büyükbas hayvanda ise 500 TL verilmesi talebimiz var. Bizde Türkiye Ziraat Odalari Birligi ve Kars Ziraat Odasi olarak bunu her zaman takip etmekteyiz, bakanlikta bu konuda çalismalarini sürdürüyor. Bu durum Allah’tan gelmektedir, kulla bir alakasi yoktur, sükretmemiz gerekir. Tüm ülke ve dünya genelinde bir afet var, bu afetler yaklasik her 50 yilda bir yasanmakta, en son 1960-1961 yilinda yasanan afetin üzerinden yaklasik 70 yil geçmis durumda. Bu ülke genelini etkileyen bir afettir, bundan dolayi zamaninda tedbirlerimizi almamiz gerekiyor” seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile