Faroz Balikçi Barinaklarinda düzenlenen etkinlikte konusan Baskan Ahmet Kaya, belediye baskanligina aday oldugu dönemde Trabzon’a 41 proje vaadinde bulundugunu hatirlatarak bu vaatleri adim adim gerçeklestirmenin huzur ve mutlulugunu yasadigini dile getirdi. Bu 41 projeden birinin de geçimini balikçilikla saglayan esnaflara destek vermek oldugunu dile getiren Baskan Kaya, “Bu destekler, tekne bakimi, ekipman bakimi, ag tamiri, tiner, boya, astar gibi balikçilikta kullanilan malzemelerle ilgili desteklerdi. Gücümüz yettigince, imkanlarimiz ölçüsünde balikçi esnafimiza destekleyelim istemistik. Bugün, verdigimiz o sözü tutmanin mutlulugunu yasiyoruz.1 Eylül’de balik sezonumuz açilacak, insallah hep birlikte güzel bir sezon geçirecegiz. Sizler güzel isler yapacaksiniz, bizim de sizlere verdigimiz katkilarla, bir nebze olsun Trabzon insani belki biraz daha ucuza, taze balik yiyecek. Bunu bir nebze saglayabilirsek, hepimiz bundan bahtiyar olacagiz” dedi.
Karadeniz Sahil Yolunun yapilmasi ve sonrasindaki süreçte Karadeniz kiyilarinin dogal yapisinin bozuldugunu ve baliklarin, deniz canlilarinin yasam alanlarinin yok edildigini kaydeden Baskan Kaya, çocukluk yillarindaki bolluk bereketi hatirlatarak örnek vererek söyle konustu:
“Benim çocuklugumda Karadeniz’den bin bir çesit balik çikar, bolluk bereket fiskirirdi. Tekneler tasiyamazdi. O kadar balik nereye gitti? Bizim akilsizligimizin, yöneticilerimizin basiretsizliginin ve yaptigi hatalarin sonucu olarak, o bin yillarda olusan güzelim kiyilari, koylari, baliklarin üreme ve yasam alanlarini dolgularla mahvettik. O baliklar da bizim kiyilarimizi terk ettiler. Karadeniz’i göl olarak düsünün, Karadaniz’e kiyisi olan 6 ülkeye bakin, Romanya’nin kiyilarindan balik fiskiriyor, Bulgaristan’dan, Gürcistan’dan, Ukrayna’dan, Rusya’dan öyle Bizim Karadeniz kiyilarinda balik kalmadi! Niye kalmadi? Sen baliklarin üreme alanlarini, yasam alanlarini, çogalma alanlarini o kiyi dolgulariyla yok edersen, baliklar buralari terk ederler. Kalanlarla da sizler evlerinizi geçindirmeye çalisiyorsunuz. O ülkelere gittim, gördüm. Kiyilari yok etmemisler, yolu denizin kenarindan degil de içeriden geçirmisler. Ama biz, sanki yolu geçirecek baska alan yokmus gibi geldik baliklarin yasam alanlarini yok ettik! Yetmedi, simdi bir dolgu sahasi yaptik, buldugumuz tasi, topragi, çamuru, insaat atigini, tarim topragini denize döküyoruz! Denizdeki canlilari da balik popülasyonunu da mahvettik. Bin bir çesit balik çikardi Karadeniz’den simdi çesit çok azaldi. Mezgit, istavrit, hamsi, palamut ve yaninda birkaç çesit daha balik sayabiliriz. Ne oldu bu kadar balik çesidine? Iste akilsizligin bedelidir bu sonuç.”
Baskan Kaya, konusmalardan sonra balikçi esnafina epoksi boya, epoksi astar ve epoksi tiner ile bere dagitiminda bulundu, ardindan balikçi teknelerine binerek denize açildi.
Baskan Kaya Yeni Av Sezonu Öncesi Balikçilar Ile Bir Araya Geldi
Ortahisar Belediye Baskani Ahmet Kaya, 1 Eylül’de denizlerde baslayacak yeni av sezonu öncesinde Trabzon Merkez Su Ürünleri Kooperatifi bünyesindeki balikçi esnafiyla bir araya geldi.