Baskan Oral'dan Emlakçilara Uyari Açiklamasi 'Sözlesmesiz Yetki Almak Yasak'

Baskan Oral'dan Emlakçilara Uyari Açiklamasi 'Sözlesmesiz Yetki Almak Yasak'

Ticaret Bakanligi’nin, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak ’dogrulanmis ilan’ uygulamasini degerlendiren Samsun Emlakçilar Odasi Baskani Mevlüt Oral, "Bütün meslektaslarimin bu uygulamaya uymasi gerekiyor. Aksi takdirde çok büyük cezalar olacaktir" dedi.

Emlakçilarin yeni sisteme uymasi gerektigini belirten Mevlüt Oral, "Elektronik uygulama sistemi 15 Eylül’den itibaren geçerli olmak üzere baslatildi. 1 Ocak 2025 tarihinde sona erecek yani 1 Ocak 2025’ten itibaren elektronik dogrulama sistemine geçecegiz. Sözlesmesiz çalisan kisiler tespit edildigi takdirde büyük cezalar uygulanacagini söyleyebiliriz. 1 Kasim 2023 bizim için bir milat oldu. Daha önce de bunu söylemistik. Bu kurala uyan meslektaslarim oldugu gibi uymayanlar da var. Uymayanlari tekrar uyariyorum: Bu sisteme, bu kanuna uymak zorundasiniz" ifadelerini kullandi.

Sözlesmeye yanasmayan vatandasa hiçbir emlakçinin yanasmamasi gerektigini belirten Oral, "Bazi arkadaslar, ’vatandas sözlesmeye yanasmiyor’ diye sikayet ediyor. Yanasmiyorsa sen de ona yanasma kardesim. Bu meslegin düzelmesi yönünde çalismalarimiz varsa sistem bu, yönetmelik bu. Bununla ilgili vatandasin sana bu yetkilendirmeyi verme mecburiyeti ileriye dönük olarak artacak. Çünkü neden? Bana gelecek yetki isteyecegim, öbürüne gidecek yetki isteyecek, sonra dönüp vatandas bakacak ki, demek ki artik herkes yetkilendirme konusundaki sistemin geldigini görecek. Bugün bir suç islediginiz zaman bir avukat tutmaya çalisiyorsunuz, degil mi? Bir is yeri açtiginiz zaman muhasebeci tutuyorsunuz, degil mi? Neden vatandasin gayrimenkulle ilgili emlak danismani olmayacak? Biz bunu kendimiz yapiyoruz, çünkü vatandaslarin isteklerine cevap verdigimizden dolayi" diye konustu.



"Hiçbir emlakçi, sözlesmeye tarih yazmadan vatandastan yetki almasin"

Bu sisteme uyulmadigi takdirde büyük cezalar olacagini belirten Baskan Oral, "Hiçbir emlakçi, sözlesmeye tarih yazmadan vatandastan yetki almasin. Bunun gerçekten büyük cezalari var. Sözlesmenin süresi 3 aydir. 3 ay dolduktan sonra vatandasi çagiracaksin, ’yetkilendirmeyi bana tekrar veriyor musun, vermiyor musun?’ diyeceksin. Veriyorsa tekrardan aliyorsun; vermiyorsa sözlesmeyi iptal edip kendisine teslim etmek zorundasin. Çünkü bununla ilgili sikayet edildigi zaman cezasi çok agirdir" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile