Baskan Yalçin Açiklamasi 'Sanayicilerimiz Engel Degil Destek Bekliyor'

Baskan Yalçin Açiklamasi 'Sanayicilerimiz Engel Degil Destek Bekliyor'

Kayseri OSB Baskani Mehmet Yalçin, enflasyon muhasebesi uygulamasi ve getirecegi sonuçlarla ilgili olarak açiklama yapti.

Kayseri OSB Baskani Mehmet Yalçin, enflasyon muhasebesi uygulamasina tepki göstererek, “Sanayicilerimizin üretim ve ihracat yapmakta zorlandiklari bir dönemde enflasyon muhasebesi mali yük getirmekten baska bir sonuç dogurmayacaktir. Sanayicilerimiz, yeni yatirim yapilmasini bir kenara birakin, mevcut yatirimlarin korunmasini, ihracatta duraganligin önüne geçilmesi için yeni adimlar atilmasini ve destekler saglanmasini beklemektedir.” dedi.

Baskan Yalçin, son yillarda Türkiye’de yasanan yüksek enflasyon nedeniyle, reel piyasalarin olumsuz etkilenmeyi sürdürdügün kaydetti.

Yalçin, “Ülkemizde ekonomik sorunlarin basinda yüksek enflasyon gelmektedir. Toplumun karsi karsiya oldugu enflasyon sorunu, alinacak mali ve siyasi politikalarla çözülmelidir. Sanayicilerimizin, vergi mükelleflerinin üzerindeki enflasyon yükü ise bazi vergisel düzenlemelerle hafifletilmelidir.” diye konustu.

Kayseri OSB Baskani Mehmet Yalçin açiklamasini söyle sürdürdü:

“Enflasyon düzeltmesi teorik olarak yüksek enflasyon dönemlerinde sirketlerin mali tablolarini gerçege daha uygun hale getirmek amaciyla yapilan bir muhasebe uygulamasidir. Enflasyon düzeltmesinin her 3 ayda yapilmasi firmalar açisindan her üç ayda bir bilançolarin çikartilmasini gelir tablolarinin hazirlanmasini gerektirmektedir. Bu süreç firmalar açisindan oldukça zor bir süreçtir.

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren sanayicilerimizle yapmis oldugumuz çalismalar sonucunda; enflasyon düzeltmesi farklarinin vergilendirilmesi ile ilgili aksakliklarin ortaya çiktigi görülmektedir. Yapilan uygulama ile öz kaynagi güçlü fakat parasal olmayan aktif varliklari yani stoklari, istirakleri, maddi duran varliklari, maddi olmayan duran varliklari düsük olan firmalar açisindan gider yönlü yani zarar artirici olup ödemesi gereken vergiden daha az vergi ödenmesine neden olabilmektedir. Bununla birlikte öz kaynagi güçsüz olan fakat parasal olmayan aktif varliklari yani stoklari, istirakleri, maddi duran varliklari, maddi olmayan duran varliklari yüksek olan, finansmanini borçlanma ile yapan, borçlu olan isletmeler açisindan ise gelir yönlü yani kar artirici olup ödemesi gereken vergiden çok daha fazla bir vergi ödemek zorunda birakmaktadir.

Enflasyon düzeltmesinin bu haliyle uygulanmasi durumunda küçük ve orta ölçekli firmalar açisindan büyük bir vergi yükü olusturacaktir. Vergi yükünün ise öz kaynak ve finansman sikintisina sebebiyet verecegi açiktir.

Elbette ülkemizin bütçe açigini kapatma ihtiyaci tartisilmaz. Ancak bu açigi kapatirken sanayicilerimiz, küçük ve orta ölçekli isletmelerimiz üzerlerine binen bu agir yük altinda birakilmamalidir. Vergi adaletinin saglanmasi gerekmektedir. Vergi adaletini ciddi anlamda zedeleyen bu uygulamanin geçici vergi dönemlerinde uygulanmamasi gerektigi kanaatindeyiz.

Enflasyon düzeltmesi, geçici vergi dönemlerinde degil, yillik bazda uygulanmali. Yilsonuna kadar olan süreçte de mevzuattaki eksiklikler ve uygulamadaki hatalar mutlaka düzeltilmelidir.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile