Bdp Genel Başkanı Geylani Tunceli‘deki Çatışmayı Değerlendirdi

BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, basın toplantısı düzenleyerek Tunceli‘de 7 PKK‘lının ölü ele geçirilmesi ve son yaşananlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, Tunceli‘de 7 PKK‘lının ölü ele geçirilmesi ve son yaşananlara ilişkin yanına Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ve BDP İl Başkanı Mehmet Ali Aydın‘ı alarak basın toplantısı düzenledi. Diyarbakır il binasında yapılan toplantıya BDP‘nin desteklediği bağımsız adaylar ile bölgedeki birçok il ve ilçenin belediye başkanları katıldı.

Sistemin, askeri, siyasi ve yargı darbeleri ile Kürt halkının tüm yaşam alanlarını darp ettiğini iddia eden BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, "Bu darplar dayanılamaz boyuta geldi. Bu darplar bıçağı artık kemiğe dayadı. Ama kemiğe dayanmanın ötesinde bıçak artık kemiği de kırmaya başladı. Kürtler kemiklerini zorba sisteme karşı kemiklerini kırdırmaz" dedi.

Diyarbakır başta olmak üzere bölgenin birçok ilinde kitlesel gözaltılar olduğunu ileri süren Geylani, "Tüm parti örgütlerimize karşı insansızlaştırma ve toplu tutuklamalarla bir yaşam dayatmaya çalışıyorlar. Muhtarlar ve seçmenler bile gözaltına alınıyor. Seçimlerde boş sandıkları halkın önüne koymayı hedefliyorlar. Bu sistem şunu bilsin ki, bütün seçmenleri de gözaltına alsalar biz gençlerimizle demokrasi dersi vermeye ant içmişiz. Meşru zeminlerde tarihi ders vereceğiz. Bugüne kadar hep sustu insanlar.

Ama 30 yıldır Kürtler susmadı, susmayacak. Halkımızla bir bütün olarak bu sessizliğin sesi olmaya devam edeceğiz" dedi.

Hutbelerdeki barış dualarına bile tahammül edilmediğini iddia eden Geylani, "Barış çadırlarını yerle bir etseler de, bu tahammülsüzlüğü boşa çıkaracağız. Çadırlarımızı yıksalar, bu defa baraka kuracağız. Bu barış çadırları bu ülkenin demokratikleşmesi için kurulmuştur. Yıksalar dahi bizim seçeneklerimiz çok. Sistemin hükümeti hep askeri vesayetin etkisinde kalmıştır, artık bu askeri vesayeti parçalamanın zamanı gelmiştir" diye konuştu.

MGK gibi kurumların 21. yüzyılda yeri olmadığını dile getiren Geylani, "Bu ülkeye dayatılan 61 Anayasası askeri seçenek dışında öteye gidemiyor. Bıçak kemiği kırıyor. Askeri operasyonlar dur durak bilmiyorsa ve Tunceli‘de 7 gerilla ölüyorsa bu yaşam kimseye kazandırmaz. Bu cehennemi halka yaşatanlara kalmaz. O yaşam onlara da zehir olacak. Çünkü herkesin bir dayanma sabrı vardır, o sabrı kimsenin taşımaya hakkı yoktur" dedi.

Gazetecilerin MGK kararlarında "sivil itaatsizlik eylemlerinin tehlikeli görülmesini, nasıl değerlendiriyorsunuz yönündeki soruya Geylani, "MGK‘ya uygun bir karar. Onların bildiği savaştır. Halbuki sivil itaatsizlik en doğal tepkidir. Ama bunların ölmek ve öldürmekten başka anladıkları bir şey yok" diye konuştu.

Geylani ayrıca parti olarak, barış için, demokrasi için yarın saat 12.00‘da il binasından kitlesel bir şekilde Koşuyolu Parkı‘na yürüyeceklerini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile