Bdp Şanlıurfa Milletvekili Ayhan'ın Yargılanması

Şanlıurfa'da terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması KCK'ya yönelik operasyonda yakalanan ve hakkında "silahlı terör örgütüne üye olduğu" gerekçesiyle dava açılan BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan'ın yargılanmasına devam edildi.


Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuklu sanık İbrahim Ayhan ve avukatı hazır bulundu.

Cumhuriyet savcısı, önceki celsede sunduğu mütalaasını tekrarlayarak sanık Ayhan'ın "silahlı terör örgütüne üye olduğu", "suçun vasıf ve mahiyeti", "gizli tanık ifadeleri", "kuvvetli suç delilleri" ile "delilleri karartma ve kaçma şüphesi" bulunduğu gerekçesiyle tutukluluk halinin devamına karar verilmesi yönünde görüşünü bildirdi.

Sanık Ayhan tercümanı aracılığıyla yaptığı savunmasında uzun süredir tutuklu bulunduğunu, tutuklu bulunmasının nedeninin siyasi olduğunu belirterek, "Kendimi savunmak istiyorum ama heyet hazır değil. Tüm hazırlığımı yapmama rağmen heyet hazır olmadığı için savunma yapmayacağım. Yaklaşık 4 yıldır tutukluyum. BDP'nin faaliyetlerinde bulunduğum için tutuklandım. Tutuklanma sebebi olarak hukuki hiçbir dayanak bulunmuyor. Bu nedenlerden dolayı tahliyemi talep ediyorum" dedi.

Sanık Ayhan'ın avukatı Servet Özen ise iddia makamının müvekkili hakkında tutukluluk halinin devamını ilişkin beyanına katılmadığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Müvekkilim il başkanlığı yaptığı dönemde BDP tüzük ve programı dışında yapılan telefon görüşmeleri dışında başka bir eylemde bulunmamıştır. Dosyada örgüt üyeliği suçunu oluşturacak maddi ve manevi herhangi bir delil ve eylem bulunmuyor. Şanlıurfa'da yaşanan günlük sıkıntı ve sorunları Selahattin Demirtaş ve Gültan Kışanak'a iletmesi ve bu hususta yaptığı konuşmalar eylem faaliyeti kapsamına alınmıştır. Partinin Şanlıurfa'da örgütlenmemesi için bu operasyonlar yapıldı. Milletvekillerinin Mecliste görevlerini yapması gerekirken parmaklıklar ardında olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bu hususlar dikkate alınarak müvekkilimin bu aşamada tahliyesine karar verilmesini talep ediyorum."

Mahkeme heyeti verdiği kısa aranın ardından sanık Ayhan'ın tutukluluk halinin devamına karar vererek, duruşmayı erteledi.

Duruşmayı, BDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Binici ve BDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan ile sanık Ayhan'nın yakınları izledi.

-İstenilen ceza

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, terör örgütünün şehir yapılanması olarak bilinen KCK/TM adı altında faaliyet yürüten sanık İbrahim Ayhan hakkında "Terör örgütü üyesi olmak" suçundan 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile