Berberler Ve Kuaförler Yasadan Endişe Duyuyor

Berberler Ve Kuaförler Yasadan Endişe Duyuyor

Yeni İş Güvenliği Yasası’na göre ’tehlikeli meslek’ sayıldıkları için doktor istihdam etmek zorunda olan kuaför ve berberler, yeni düzenlemeye tepki gösterdi. Eskişehir Berberler ve Kuaförler Meslek Odası Başkanı Fethi Özkara, “Denetim sisteminin ne derece olacağı ile ilgili bir endişe ve korku var” dedi.

Yeni yasaya göre; jilet ve makas gibi kesici aletler kullanılması gerekçe gösterilerek berberlik ve kuaförlük ’tehlikeli meslek’ sayıldı. Bu nedenle her berber ve kuaför bir doktor istihdam edecek. Yasa, Türkiye’de olduğu gibi Eskişehir’de de birçok berber ve kuaförü de kapsayacak.

“ESNAFIMIZ KİRASINI VE VERGİSİNİ ÖDEMEKTE GÜÇLÜK ÇEKİYOR”

Yasayı değerlendiren Eskişehir Berberler ve Kuaförler Meslek Odası Başkanı Fethi Özkara, 6331 Sayılı İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kanunu’nun kendilerine faydasının olduğu kadar zararının da olduğunu belirtti.

Esnaf üzerinde cezalarla ilgili bir korku ve endişe olduğunu vurgulayan Özkara, “Sigortayla eleman çalıştıran ile sigortasız çırak çalıştıranlar arasındaki farkındalıklar ortaya çıkıyor. Sigortalı işçi çalıştıranlar hekim bulundurmak durumunda görünüyor. Bunun da anlamı olarak karşımıza şu çıkıyor. Bizim yaptığımız çalışmalarda kesinlikle her ay belirli ücret ödendiğinden dolayı ve gelen kontrollerde illa ki uyarılar oluyor. Ama neticede “sadece bir kontrol için mi bu parayı veriyoruz. Biz zaten işimizi zor ayakta tutuyoruz” gibi sıkıntılarla karşı karşıya kalıyoruz. İnsanlarımızın uyarılması, denetlenmesi gayet güzel bir şeydir. 6 bin lira kesilecek bir cezayı bir esnafın nasıl ödeyeceği ile ilgili bir sıkıntı var. Ancak bunun yaptırımı ve yaptırımı olması gereken çalışmalarda insanlarımız ve özellikle küçük esnafımız, kirasını, algısını ve vergisini ödemekte zaten güçlük çekiyor. Bugün ailelerinden ya da köylerinden destek olunmadan ayakta durmaları gerçekten çok zor. Bir de şunu iyi çok iyi algılamak lazım” dedi.

“TEHLİKELİ SINIFINDA BİZLER OLMAMALIYIZ”

Eskişehir’de 500’e yakın berber ve kuaför, 80’e yakın da güzellik salonu olduğunu bildiren Fethi Özkara, meslektaşlarına oda olarak konuyla alakalı bilgilendirmeleri yaptıklarını belirtti.

Esnafı ne kadar bilinçlendirseler de kulaktan dolma bilgilerin esnafı endişelendirdiğini aktaran Özkara, kendilerinin tehlikeli sınıfında olmamaları gerektiğini ifade etti.

Özkara, “Tehlikeli ve az tehlikeli sınıflandırması var. Bu sınıflandırmanın tehlikeli sınıfında biz olmamalıyız. Az tehlikeli veya tehlikesiz konumunda olmalıyız. Sebebi şudur ki. Bizim çalışmalarımızda herhangi bir zarar vermiyoruz. Bununla ilgili de bir ayrışım olması gerekiyor. Bizler herkesi aynı kefeye koyularak yapılan çalışmaların zararlarını çekiyoruz” ifadelerini kullandı.

“MESLEKTAŞLARIMIZI BİLİNÇLENDİRİYORUZ”

Eskişehir’de şu an denetimlerin olduğunu ama kendi meslek gruplarında daha başlamadığını söyleyen Eskişehir Berberler ve Kuaförler Meslek Odası Başkanı Fethi Özkara şöyle devam etti:

“Çünkü başka fabrikalardan ya da başka yerlerden ticaret yapan esnaflardan haberler geliyor. Bizler Eskişehir olarak bu konuya hassasiyetle eğildik. Meslektaşlarımızın da bilinçlendirme çabamız, eksiklerinin giderilmesi için çaba sarf ettik. Ondan dolayı benim meslektaşım bu konuda duyarlı. En azından telefon edip neyin ne olduğunu soruyorlar. Kendilerince doğru düzgün gitme gayretleri var tabi ki. Ama bunu herkes için söyleyemiyoruz”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile