Berdimuhamedov, Özbekistan’I Ziyaret Edecek

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un, 5-6 Mayıs günlerinde Özbekistan’ı ziyaret edeceği kaydedildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’un, 5-6 Mayıs günlerinde Özbekistan’ı ziyaret edeceği kaydedildi.

Türkmenistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Berdimuhamedov’un Özbekistan’a iki günlük resmi ziyarette bulunacağı belirtildi. Türkmen lider Taşkent temasları kapsamında, Özbekistan Cumhurbaşkanı İslam Kerimov ile bir araya gelecek. Liderler, iki ülke arasında ilişkileri ve ülkeleri ilgilendiren uluslararası ve bölgesel konuları masaya yatıracak.

Resmi temasları kapsamında Berdimuhamedov ile Kerimov’un ortak bildiri imzalaması beklenirken, ayrıca bilim alanında işbirliği anlaşması, kütüphaneler arasında karşılıklı anlayış memorandumu ve karşılıklı olarak ticari temsilciliklerin açılmasını öngören anlaşmalara imza atılacak.

Türkmenistan ile Özbekistan arasında diplomatik ilişkileri 7 Şubat 1993 yılında kuruldu. Geçen süre zarfında iki ülke arasında 110’dan fazla anlaşma imzalandı. 2010 yılında ülkeler arasındaki dış ticaret hacmi 267 milyon dolar oldu. Türkmenistan’da Özbek sermayeli 13 şirket faaliyet gösteriyor.

Geçtiğimiz günlerde, Türkmenistan ile Özbekistan Basra Körfezi‘ne açılmak için İran, Katar ve Umman ile uluslararası ulaşım ve transit koridorunun kurulmasına yönelik anlaşmaya imza attılar. Aşkabat’ta yapılan imza töreninde Özbekistan’ı Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Elyor Ganiyev temsil etmişti.



Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile