Beyaz Saray, Rusya'yi Siber Saldirilardan Sorumlu Tuttu

Beyaz Saray, Ukrayna Savunma Bakanligi’ni ve ülkedeki büyük bankalari hedef alan son siber saldirilardan Rusya’yi sorumlu tuttu.



Beyaz Saray tarafindan yapilan açiklamada, Rusya, Ukrayna bankalarina ve savunma bakanligina siber saldiri düzenlenmekten sorumlu tutuldu. Beyaz Saray’in Bas Siber Yetkilisi Anne Neuberger, "Bu hafta, iki büyük bankayi ve hükümet web sitesini çevrimdisi hale getiren siber saldirilar, Ukraynali yetkililerin sistemlerini hizli bir sekilde yeniden çalistirabilmeleri nedeniyle sinirli bir etkiye sahipti, ancak Ruslarin daha yikici için zemin hazirliyor olmasi mümkün." dedi.



Neuberger, ABD’nin Ukrayna’ya yönelik siber saldirilarindan Rusya’yi sorumlu tuttugunu söylerken, ABD’nin bir siber saldiri tarafindan hedef alinacagini gösteren hiçbir istihbarat olmadigini belirtti.



Neuberger yaptigi açiklamada, "Son on yilda Rusya, sinirlarinin ötesindeki askeri faaliyetlerinin önemli bir parçasi olarak siber saldiri kullandi. Bu nedenle ve Baskanin talimatiyla, Kasim ayindan bu yana potansiyel siber saldirilara karsi çalisiyoruz." dedi.



Neuberger, ABD’nin siber saldirilara karsi 3 maddeli bir plani oldugunu söyleyerek, "Ilk olarak siber savunmamizi desteklemek için acil çalismamiz mevcut. Ikincisi Ukrayna’ya destek saglama çabalarimizi hizlandirdik. Üçüncüsü ise ortaklar ve müttefiklerle savunma için yakin bir sekilde çalisiyoruz." seklinde konustu.



Neuberger, "ABD hükümeti, Rus siber aktörlerin yikici siber faaliyetler yürütmek, askeri ve kritik aglar da dahil olmak üzere Ukrayna hükümetini hedef aldigina inaniyor." dedi.

Neuberger, "Bu haftanin baslarinda, Ukrayna savunma bakanligi ve devlet bankalarindaki çevrimiçi hizmetleri etkisiz hale getiren DDOS saldirisi olarak bilinen bir tür siber saldiri gördük. DDOS saldirilarini iliskilendirmek için hizla ilerliyoruz. Rus hükümetinin bu hafta Ukrayna bankalarina yönelik genis çapli siber saldirilardan sorumlu olduguna inaniyoruz." ifadesinde bulundu.

Ekonomik yaptirimlar Rusya’ya yabanci sermaye girmesini engelleyecek

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Temsilcisi Daleep Singh, Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi durumunda maali yaptirimlarin olacagina dikkat çekti. Singh, Rusya’nin isgal etmesi durumunda, "Mali yaptirimlarimiz, en büyük finans kurumlarina ezici ve acil maliyetler getirmek üzere tasarlanmistir. Yanit paketimizin bir parçasi olarak hem mali yaptirimlar hem de güçlü ihracat kontrolleri uygulamaya haziriz." dedi.



Singh, "Mali yaptirimlar, Rusya’ya yabanci sermayenin girmesini engelliyor ve ihracat kontrollerini ortaya koyuyor. Putin’in stratejik hedeflerini gerçeklestirmek için ihtiyaç duydugu kritik teknolojik girdilerini reddediyor." dedi.



Singh, "Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesine bir sebep olmadigi inancini paylastigimiz için müttefiklerimiz ve ortaklarimizla maliyetler getirmeye ve ortak adim atmaya haziriz. Ortaklarimizla önemli olan uygulama mekaniklerimizin ayni olup olmadigi degil, birlik testidir. Önemli olan temel ilkeleri paylasiyoruz ve ciddi maliyetler uygulayacagiz" dedi.



Psaki: "Diplomasi kapisi açik kalmaya devam edecek"

Beyaz Saray temsilcisi Jen Psaki yaptigi açiklamada, "Rusya’nin önümüzdeki günlerde Ukrayna’ya saldirmak üzere konumlandigina inaniyoruz. Ancak ayni zamanda diplomasinin kapisi açik ve açik kalmaya devam edecek." dedi.

Psaki, "Rusya’nin olup bitenler hakkinda yanlis bilgi yayacagi veya bahaneler bulacagi uzun zamandir tahmin ettigimiz bir seydi." diye ekledi.

Psaki, herhangi bir isgal gerçeklesmezse, Çarsamba günü ABD Baskani Biden’in Rus mevkidasi ile görüserek diplomatik tartismaya devam edecegini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile