Beyin Ölümü Gerçekleşen Hastadan Alınan Organlar

Bandırma Devlet Hastanesinde beyin ölümü gerçekleşen hastadan alınan böbreklerin getirileceği Acıbadem Bursa Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Dr. Salih Gülten, "10 hasta değerlendiriliyor iki böbrek için, uyumunu daha önceden gördüğümüz 7 hasta bekliyor" dedi.

AA muhabirine açıklama yapan Gülten, iki böbreğin uygun hastalara nakledilmek üzere alındığını, korumaya alınarak Bursa'ya getirileceğini bildirdi.
Organların verileceği hastalar için kapsamlı testlerin yapılacağını bildiren Gülten şöyle konuştu:
"Bu testlerin ardından ancak yarın öğlen saatlerinde uygun hastalara nakil gerçekleştirilebilecek. Hem hastaların en son sağlık durumları hem de hayatını kaybeden kişiden alınan organların bu hastalarla uyumu önemli. Doku uyum testleri ve kan uyumuna bağlı testler gerçekleştirilecek. Sağlık Bakanlığının bir puanlı sistemi var. Bu sistemde hastaların uygun olup olmadığına bakılacak, bunun sonucunda belirlenen hastalar arasından en uygun olanlara organlar nakledilecek. Sağlık Bakanlığının puantajlı sistemine göre 10 hasta değerlendiriliyor iki böbrek için, uyumunu daha önceden gördüğümüz 7 hasta bekliyor, geri döndüğümüz zaman alıcıların doku ve kan örnekleri laboratuvara gönderilecek, testler sonucunda da en uygun hastalar için konsey değerlendirmesi yapılıyor, seri şekilde organların kime nakledileceğine karar veriliyor."
Organların usulüne uygun alınmasının önemli olduğunu vurgulayan Gülten, "Bu ciddi bir işlem, solüsyon ve çanta içinde korunuyor. Böbrek ve karaciğerler diğer organlara göre daha dayanıklıdır ancak yine de organların 12 saat ile 24 saat arasında nakledilmesi, organların verileceği hastada rahat ve sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için önemli" şeklinde konuştu.

- "Bağışa uygun vatandaşların yarısı bile bağış yapsa..."
Vatandaşların bağış konusunda daha duyarlı olmaları gerektiğini söyleyen Gülten, sözlerini şöyle tamamladı:
"Sağlık teşkilatı ve çalışanları, hekimler, hemşireler, organ nakil merkezleri ile Sağlık Bakanlığı nakil kalitesini çok yükselttiler ama halkımızın bu çalışmalara daha çok duyarlı olması lazım. Organ bağışına uygun hastaların yarısı bile bağış yapsa Türkiye'de nakil bekleyen hastalarımızın sorunları ortadan kalkacaktır. Halkımızdan bu konuda daha duyarlı olmalarını bekliyoruz."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile