Bilecik'in Kurtulus Sembolü Atatürk Heykelinin Açilisi Yapildi

Bilecik'in Kurtulus Sembolü Atatürk Heykelinin Açilisi Yapildi

Bilecik Belediyesi tarafindan Bilecik’e kazandirilan ve sehrin kurtulusunu temsil eden yeni Atatürk heykelinin açilisi yapildi.

Açilis programinda konusan Belediye Baskani Melek Mizrak Subasi çok anlamli ve gururlu bir günü yasadiklarini belirterek;“Bilecik Osmanli Devleti’nin kuruldugu topraklar olmasi sebebiyle tarihi bir öneme sahip ancak Türk milletinin küllerinden yeniden dogdugu Kurtulus Savasi yillarinda bati cephesinin de kalbinin attigi yerlerden biridir. 5 Aralik 1920’de ilk kez sehrimize gelen Mustafa Kemal Pasa, Istasyon binamizda Osmanli hükümetinin temsilcileriyle yaptigi görüsmede Sevr anlasmasinin hiçbir sartta kabul edilemeyecegini, Türk milletinin bagimsizligi ugruna savasip ölmeyi göze aldigini Bilecik’ten tüm dünyaya ilan etmistir. Bu nedenle Bilecik, Türk milletine dayatilan Sevr anlasmasinin yirtildigi yerdir. Ayni zamanda bati cephesinde elde edilen Inönü zaferlerinin yasandigi topraklardir "dedi.

Önceki heykelin hassas bir çalismayla yerinden kaldirilip yeni yerine tasindigini hatirlatan Baskan Subasi, ‘Bildiginiz üzere yaklasik 40 yildir sehrimizi süsleyen bir Atatürk heykelimiz vardi. Heykeltras Cemalettin Sevim tarafindan 1983 yilinda yapilan bu heykel, sehrimizin önemli sembollerinden de biriydi. Bu zaman dilimi içerisinde yipranan heykelimizin bakim çalismalarini yaptiktan sonra farkli bir alanda kullanilmak üzere hassas bir çalismayla yerinden kaldirdik ve yeni heykel çalismalarina basladik. Bayirköy beldemizde güzel bir alana konulmak üzere çalismalar basladi" ifadelerini kullandi.

Baskan Subasi, ‘’Tasidigi anlam, verdigi fikir ya da hatirlattigi tarihsel miras sanat eserini kendisi kadar önemlidir. Bir ülkenin ya da sehrin çocuklarinda ve gençlerinde uyandirdigi duygular bazen sanat eserinin kendisinden dahi önemli hale gelir’’ dedi.

Yeni heykelin geçmisten gelen bir fikri, bir ideali temsil ettigini vurgulayan Baskan Subasi, ‘’Bu anlamda heykelimiz sadece bir sanat eseri degil ayni zamanda çocuklarimiza ve gençlerimize her daim hatirlatilmasi gereken bir mirasin, bir mücadelenin, bir kararliligin simgesidir. Kisacasi bugün açilisini yaptigimiz eserimiz geçmisten gelen bir fikri, bir ideali temsil ediyor. Bizlere savas yillarinda Baskomutanimiz Mustafa Kemal Pasa’yi, baris yillarinda ise ilke ve devrimleri ile Atatürk’ümüzü hatirlatiyor. Sehrimizin, Türk milletinin onurlu mücadelesi içerisindeki yerini ve tarihi misyonunu simgeliyor. Bizler de büyük zaferimizin 102. yildönümünde böyle bir eserin açilisini yapmaktan dolayi çok mutlu ve gururluyuz” Ifadelerini kullandi.

Milletvekili Yasar Tüzün de yaptigi konusmada Bilecik’e çok anlamli bir eser kazandirildigini belirterek, Belediye Baskani Melek Mizrak Subasi ve destek veren paydaslara tesekkür etti.

Mimar Cemalettin Sevim; "Sanata ve sanatçiya verdigi önemden dolayi Belediye Baskani Melek Mizrak Subasi’ na tesekkür eden Sevim, “Bilecik’ i ve Bilecik halkini çok seviyorum” dedi.

Programin devaminda konusan ünlü sair ve yazar Sunay Akin; "Türk kültüründe heykel çok eskidir. Eger su yeryüzünde putla heykel sanatini karistiran aptal bir kültür varsa onlar asla benim atalarim degildir. Mustafa Kemal Atatürk’ ümüzün heykel, Istiklal Marsimizin ilk dizesindeki “Korkma, sönmez bu safaklarda yüzen al sancak” misralarin da oldugu gibi umut veriyor” dedi.

Konusmalarin ardindan açilis öncesi zeybek gösterisi yapildi. Gösteri vatandaslar tarafindan büyük begeni alirken daha sonra açilisi yapilan heykel de Bilecikliler tarafindan büyük hayranlikla karsilandi.

Atatürk Parki önünde yer alan meydanda gerçeklestirilen programa, Yazar Sunay Akin önceki Atatürk heykelinin mimari Cemalettin Sevim, yeni Atatürk heykelinin mimari Afshin Esfandyari, belediye baskan yardimcilari, birim müdürleri, sivil toplum kurulusu temsilcileri, muhtarlar ve çok sayida vatandas katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile