SENER TOKTAS - Bitlis ve ilçelerinde saglik ekipleri, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) risk haritasinda "sari" kategoride yer alan kentin maviye dönmesi için asilamada yogun mesai harciyor.
Il merkezi ve ilçelerde görev yapan saglik ekipleri, merkezlerdeki 20 asi noktasinin yani sira 60 mobil asi ekibiyle de köy köy, mahalle mahalle ve ev ev dolasarak vatandaslari asiliyor.
Yürüttükleri yogun çalismayla risk haritasinda Bitlis'in turuncudan sariya dönmesini saglayan Kovid-19'un fedakar kahramanlari, asilama ile salginin önünü almayi amaçliyor.
Yasadiklari zorluklara ragmen salginla mücadelede ön safta yer alan ve sehrin haritada maviye dönmesi için çalismalarini özveriyle yürüten ekipler, gittikleri yerlerde asi konusunda yanlis bilgiye sahip kisileri ikna ederek asilarini yapiyor.
Il merkezine bagli Degirmenalti köyüne giden mobil asi ekibi, tandirda ekmek pisiren ve evlerinin önünde yün yikayan kadinlari asiladi.
- "Simdiye kadar Bitlis'te 250 bin doz asi uygulandi"
Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Duygu Çelik Seyitoglu, AA muhabirine, kentin dört bir yaninda asilama çalismalarinin hizla devam ettigini söyledi.
Uzun süredir tüm dünyanin salginla mücadele ettigini ancak asinin salgindan kurtulmanin tek yolu oldugunu belirten Seyitoglu, "Bitlis'in her yerinde, dört bir kösesinde asilama faaliyetlerimiz devam etmekte. Yeni ekipler kuruldu, asida hiz aldik. Amacimiz bir an önce Bitlis'i mavi olarak görebilmek. Simdiye kadar Bitlis'te 250 bin doz asi uygulandi. Bunun 146 bini birinci doz." dedi.
Kentte 20'si çadir, 60'i da mobil olmak üzere 80 ekibin asilama faaliyeti yürüttügünü ve bu sayede son zamanlarda asilamada önemli mesafe katettiklerini dile getiren Seyitoglu, mobil ekiplerin kentin en ücra köy ve yaylalarina dahi giderek asilama yaptigini vurguladi.
- "Bir an önce maviye dönelim"
Asi için tereddüt yasayan ve yine asi konusunda yanlis bilgiye sahip çok sayida kisiyi ikna etmek amaciyla da ekiplerin yogun mesai harcadigini ifade eden Seyitoglu, sunlari kaydetti:
"Asi olmayanlari ikna etmeye çalisiyoruz. Yanlis bilgilerini dogrularla degistiriyoruz. Hastaligin çok daha büyük yan etkilerinin oldugunu ifade ediyoruz. Ikna olan Bitlis halki da bizi destekliyor. Daha fazla desteklemelerini istiyoruz. Bir an önce maviye dönelim, onlar da biz de rahat bir nefes alalim. Su anda asi oranimiz yüzde 68'dir. Yüzde 75 oldugunda mavi olacagiz. Bunun için de tüm saglik kuruluslarinda, çadirlarda ve mobil ekiplerde asi yapilabiliyor. Halkimiz asi için tereddütte olmasin, bize basvurarak geciktirmeden asi yaptirsin. Bu, her seyden önemli."
- "Ikna çabalarimiz uzun süre aliyor"
Köydeki asilama çalismasina katilan saglik personeli Onur Aldagül de sabahin erken saatlerinde baslayip köylerde asilama faaliyeti yürüttüklerini söyledi.
Aldagül, "Karsilastigimiz birçok sikintiya ragmen gittigimiz kapilarda vatandasimiz istekli olarak asi yaptirdiginda yorgunlugumuzu ve stresimizi atiyoruz. Bazen asi olmak istemiyorlar. Ikna çabalarimiz uzun süre aliyor. Bunun neticesini aliyoruz. Ikna çalismalarimizi da sorunsuz yürütüyoruz." seklinde konustu.
Hemsire Hülya Vefaoglu da "Özellikle bazi köydeki vatandaslarimiz, tarla, bag ve bahçe isleri ile imkanlari kisitli oldugundan merkeze gelip asilarini yaptiramiyor. Biz de asi hizmetlerini vatandaslarimiza ulastirdik. Bize memnuniyetlerini iletiyorlar. Bu konuda çok mutlu oluyoruz." ifadelerini kullandi.
Degirmenalti köyü muhtari Zeynel Abidin Muratoglu da saglik ekiplerinin üç kez köylerine geldigini kaydederek, "Ayagimiza kadar geliyorlar. Herkesin asi olmasi gerekiyor. Asisiz kimse kalmasin. Bu hastaligin olmazsa olmazi asidir. Devletimize ve saglik ekiplerine çok tesekkür ediyoruz. Gerçekten ev ev, kapi kapi dolasiyorlar. Biz de çok memnunuz." diye konustu.
Bitlis'in Risk Haritasinda 'Mavi' Kategoriye Geçmesi Için Saglikçilardan Asi Seferberligi
Salginin önüne geçmek amaciyla özverili çalisan saglik ekipleri, Kovid19 risk haritasinda 'sari' kategorideki Bitlis'in maviye dönmesi için kentin dört bir yaninda asi hizmeti sunuyor Il Saglik Müdürlügü Halk Sagligi Hizmetleri Baskani Dr. Duygu Çelik Seyitoglu: 'Bitlis'in her yerinde, dört bir kösesinde asilama faaliyetlerimiz devam etmekte. Yeni ekipler kuruldu, asida hiz aldik. Amacimiz bir an önce Bitlis'i mavi olarak görebilmek'



















