New York'taki BM Genel Merkezi'nde yapilan toplantida, Myanmar askeri cuntasina silah satisinin durdurulmasi için ambargo karari alinmasi istendi. Myanmar ordusuna, Kasim 2020'deki seçim sonuçlarina saygi duymasi ve fiili lider Aung San Suu Cii de dahil olmak üzere siyasi tutuklulari serbest birakmasi çagrisi yapildi.
193 üyeli Genel Kurul'da oybirligiyle alinmasi beklenen karara karsi çikan Beyaz Rusya metnin oylanmasini isteyince, 119 ülkenin "evet" oylari ile onaylanan ambargo karari için Çin, Rusya ve Hindistan'in da aralarinda bulundugu 36 ülke çekimser kaldi.
Kalan ülkelerin ise oylamaya katilmadigi Genel Kurul'un karari baglayici olmasa da, Myanmar'da gerçeklesen 1 Subat darbesi uluslararasi alanda ilk defa BM gibi büyük bir organizasyon tarafindan kinanmis oldu.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de karar öncesinde basin mensuplarina yaptigi açiklamada, "Askeri darbelerin norm haline geldigi bir dünyada yasayamayiz. Bu kesinlikle kabul edilemez." ifadesine yer verdi.
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 8 Kasim 2020 seçimlerinde hile yapildigi iddialarinin ortaya atilmasi ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardindan 1 Subat'ta yönetime el koymustu.
Ordu, ülkenin fiili lideri ve Disisleri Bakani Aung San Suu Cii basta olmak üzere pek çok yetkili ile iktidar partisi yöneticisini gözaltina almis ve bir yilligina olaganüstü hal ilan etmisti.
Myanmar ordusunun darbe karsiti protestocu ve isyanci gruplara silahli müdahalesi sonucu bugüne dek 900’e yakin kisi hayatini kaybetti, binlerce gösterici gözaltina alindi.
Ülkede genis katilimli gösteriler sürerken gözaltindaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargilanmalarina devam ediliyor.
BM Genel Kurulu, Myanmar'daki Askeri Cuntaya Karsi Silah Ambargosu Çagrisinda Bulundu
Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulu, Myanmar'a silah sevkiyatinin durdurulmasi yönünde ambargo çagrisinda bulunarak, Myanmar ordusunun ülkede yapilan son seçim sonuçlarina saygi duymasi gerektigini belirtti.