BM İle Fas Arasındaki Batı Sahra Anlaşmazlığı

Batı Sahra'daki BM Misyonu, Fas'ın talebi üzerine Dakhla'daki askeri irtibat ofisini kapattı.

Batı Sahra'daki BM Misyonu'nun, (MINURSO) Dakhla'daki askeri irtibat ofisini Fas'ın talebi üzerine kapattığı ve burada görev yapan üç personelin daha batıda olan Asward bölgesine kaydırıldığı bildirildi.

BM Genel Sekreterliği ile Fas arasındaki Batı Sahra krizi giderek derinleşiyor. Ban Ki-mun'un Batı Sahra ziyaretinde kullandığı 'işgal' sözü ile başlayan gerginlik sonrası Fas bölgedeki BM misyonunun çalışmasını daha da kısıtlamaya yönelik adımlar atıyor.

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, gazetecilere yaptığı açıklamada, Fas'ın hafta sonu BM'den Batı Sahra'daki Dakhla'da bulunan askeri irtibat ofisini 72 saat içinde kapatmasını istediğini ve bu isteğin dün gerçekleştirildiğini söyledi.

Buradaki üç askeri gözlemci personelin daha Batıda bulunan Fas kontrolündeki Asward bölgesine kaydırıldığını ifade eden Haq, bu talebin Fas'tan MINURSO'nın askeri bölümüne yönelik ilk talep olduğunu vurguladı.

Dakhla'daki ofisin, ateşkesi gözetleme, muhtemel ihlal ve diğer konuları Fas Ordusu'ndaki muhatapları ile müzakere etme görevi olduğunu hatırlatan Haq, buradaki askeri personelin nakledilmesinin BM misyonu ile Fas Ordusu arasındaki diyalog ve koordinasyonu zorlaştıracağını kaydetti.

- 'BMGK'dan destek bekliyoruz'

Farhan Haq, dün BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ile BM Güvenlik Konseyi üyelerinin yemekte bir araya geldiğini de belirterek, Konsey'den sorunun çözümüne ilişkin birlik mesajı beklediklerini söyledi.

Sorunun üzerinden çok zaman geçmesine rağmen Konsey'in net tutum almaması sorulan Haq, 'Bu süre içinde Konsey'den bir açıklama gelmemesi de kendi içinde bir açıklama olarak değerlendirilebilir' dedi.

BM Güvenlik Konseyi, geçen hafta Genel Sekreter Ban'ın talebi üzerine konuyu görüşmüş ancak toplantıdan herhangi bir sonuç çıkmamıştı. Bunun üzerine Genel Sekreter Sözcüsü Stephan Dujarric, Konsey'den bekledikleri desteği alamadıklarını vurgulayarak, BMGK'dan kendi kararıyla görevlendirilen Misyon'a sahip çıkmasını beklediklerini söylemişti.

Fas, krizin ardından MINURSO'da görev yapan 84 uluslararası sivil personelin ülkeden ayrılmasını istemiş, bu talep doğrultusunda birçok görevlinin ülkeyi terk ettiği açıklanmıştı.

BM Batı Sahrada Referandum Misyonu (MINURSO), BM Güvenlik Konseyi'nin 690 sayılı kararı uyarınca, Fas ile Cezayir'in desteklediği bağımsızlık yanlısı Polisario Cephesi arasında yaşanan sorunların çözümü için Nisan 1991'de görevlendirilmişti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ay başında Cezayir'in güneybatısında yer alan Tinduf bölgesindeki Batı Sahralı mültecileri ziyaret etmiş ve 'İşgal altında bulunan topraklardaki Batı Sahra halkının kendi kaderini tayin hakkı için referandum düzenlenmesine çalıştığını' ifade etmişti. Söz konusu açıklamanın ardından başkent Rabat'ta geniş katılımlı protestolar düzenlenmiş, Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada Ban'ın sözlerinin, Fas Kralı 6. Muhammed ile varılan anlaşmanın ihlali olarak değerlendirilmişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile