BMGK, Güney Sudan'da barış sürecinin önünde engel olarak görülen kişilere yönelik uygulanan seyahat yasağı, varlık dondurma gibi yaptırımları 31 Mayıs 2017'ye kadar uzattı.
Kararda Cumhurbaşkanı Salva Kiir Mayardit ile isyancıların lideri Riek Machar arasında anlaşmaya varılarak nisan ayında koalisyon hükümeti kurulmasından memnuniyet duyulduğu kaydedildi.
Liderlerin anlaşmayı tam olarak uygulamamasından duyulan endişenin de vurgulandığı kararda, 'açık ateşkes ihlalleri' kınandı.
Güney Sudan'ın BM Daimi temsilcisi Joseph Moum Malok ise Konsey'deki konuşmasında hükümetinin barış anlaşmasını uygulamaya çalıştığını savunarak BMGK kararında ülkesinin egemenlik haklarına yeterli saygı gösterilmediğini söyledi.
Konsey'deki oylamada, yaptırımları bir sene süreyle uzatan karar tasarısı kabul edildi.
Ülkede 15 Aralık 2013'te çatışmaların başlamasının ardından Cuba'dan ayrılan eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Machar, Yukarı Nil eyaletinde isyancı güçlerin bulunduğu, Güney Sudan ile Etiyopya arasındaki bölgeye gitmiş ve buradan yönetim karşıtı faaliyetlerini sürdürmüştü.
İç savaşın sona ermesi için Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da yapılan görüşmelerde taraflar çatışmaların durdurulması için sunulan anlaşmayı kabul etmiş, 28 Nisan'da koalisyon hükümeti kurulmuş, Riek Machar da başkent Cuba'ya giderek cumhurbaşkanı birinci yardımcılığı görevine başlamıştı.
BMGK, Güney Sudan'a Uygulanan Yaptırımların Süresini Uzattı
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 2013'ten beri hükümet ve isyancılar arasında çatışmaların yaşandığı Güney Sudan'a uygulanan yaptırımları bir yıl süreyle uzattı.