Sirbistan'da savas suçlusu Bosnali Sirp Ratko Mladic'in duvar resimlerini protesto eylemlerine bir yenisi eklendi.
Sirbistan'in baskenti Belgrad'da bir grup, "Bosna Kasabi" Mladic'in bir duvar resmini siyah spreyle boyadi.
1992-1995 yillari arasinda Bosna Hersek'te gerçeklesen savasta "Bosna Kasabi" lakabini alan ve Uluslararasi Adalet Divani tarafindan savas suçlusu olarak yargilanan Ratko Mladiç'in duvar resimleri Sirbistan'da protesto edilmeye baslanmisti.
Duvar resimleri, yapilan protestolara ragmen hala kaldirilmazken, Sirbistan'da Mladic karsiti protestolar da gittikçe etkisini artiriyor.
Sirbistan'in Yeni Belgrad, Rakovitsa, Vraçar, Kotej, Trayka ve Karaburma bölgelerindeki bazi sokak ve binalarda Ratko Mladic'in duvar resimlerine rastlamak mümkün.
- Ratko Mladic kimdir?
"Bosna Kasabi" olarak nitelendirilen Sirp komutan Mladiç emrindeki Sirp birliklerin, 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'in dogusundaki Srebrenitsa'ya girmesinin ardindan baslayan soykirimda, birkaç günde en az 8 bin 372 sivil Bosnak katledildi ve bedenleri farkli toplu mezarlara gömüldü.
Bölgedeki Sirp nüfusun büyük çogunlugu, bugün dahi Srebrenitsa'da yasananlari "soykirim" olarak nitelendirmekten kaçiniyor.
Öte yandan Hollanda'nin Lahey kentindeki Uluslararasi Adalet Divani, 2007'de aldigi kararda, eski Yugoslavya Uluslararasi Ceza Mahkemesinden (ICTY) gelen kanitlar dogrultusunda Srebrenitsa ve civarinda yasananlari "soykirim" olarak nitelendirdi.
Sirp komutan Mladic, ICTY'de görülen davada, aralarinda soykirimin da bulundugu birçok suçtan müebbet hapse mahkum edilirken 8 Haziran'da görülen temyiz davasinda da cezasi yeniden onandi.
'Bosna Kasabi' Mladic'in Sirbistan'daki Duvar Resimlerine Protestolar Sürüyor
Ratko Mladic'in Belgrad'daki bir duvar resmi siyah spreyle boyandi.



















