Bozüyük'ün Kurtulusunun 101. Yilinda Sehitler Anildi

Bozüyük'ün Kurtulusunun 101. Yilinda Sehitler Anildi

Bozüyük’te ilçenin düsman isgalinden kurtulusunun 101. yili nedeniyle anma programi düzenlendi.

Meliha Ercan Ortaokulu’nda gerçeklestirilen anma töreni sabah saatlerinde Atatürk Aniti’na Bozüyük Kaymakamligi, Garnizon Komutanligi ve Belediye Baskanligi çelenklerinin sunulmasi ile basladi.

Saygi durusunda bulunulmasi, saygi atisi yapilmasi ve Istiklal Marsi’mizin okunmasinin ardindan Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu günün anlam ve önemini belirten bir konusma yapti. Baskan Bakkalcioglu, konusmasinda su ifadelere yer verdi; “Her sene Agustos ayi yaklastikça bir his bir duygu kapliyor içimizi. Sonra anliyorum ki ben Kurtulus Savasi’ni taçlandiran Atatürk’ümüzün inanilmaz 30 Agustos Zaferi’nin yil dönümü yaklasmakta. Bu yilda ülkemizin, güzel Bozüyük’ümüzün düsman isgalinden kurtulusunun 101. yilinin gelisinde bu duygulari hissettim. Sevgili hemsehrilerim, sevgili gençler; yil 1920 Agustos ayi. Osmanli hanedaninca imzalanan Sevr Antlasmasi ile Anadolu topraklari parsel parsel isgal edilmisti. Bu anlasmayi reddeden Büyük Atatürk önderligindeki ordumuzca tam 2 yil sonra yine Agustos ayinda büyük zaferle kurtuldu, kurtarildi Anadolu topraklari. Güzel Bozüyük’ümüz Kurtulus Savasi’nda hep cephe hattindaydi. Tam 3 kez düsman askerlerince yakildi, yikildi. Bu süreçte su an içinde yasadigimiz kent yerleskesinin dogu bölgesi binlerce sehidimizin kaniyla sulanmis topraklardir. Bunun büyük önem ve degerini Bozüyük’te yasayanlar olarak hepimiz yüreklerimizde hissediyoruz, hissetmeliyiz. Sevgili hemsehrilerim; Büyük Zafer’den 5 gün sonra 4 Eylül 1922’de Kurtulus Savasi’nda yakilip yikilmis harap içindeki Bozüyük’ümüzün düsman isgalinden kurtulusu yasanmistir. Atalarimiz savas ve sonrasinda çok çekmisti. Hiçbir yönde dini, siyasi, etnik ayrimcilik yapmaksizin bir yumruk gibi birlesip yeniden kurdular Bozüyük’ü ve büyüterek gelen kusaklara emanet ettiler. Bu kurtulus mücadelesinin nasil verildigini yeni kusaklara kelime kelime, ani ani ögretmeliyiz. Kurtulus mücadelesinin ruhu bütün kusaklara aktarilmalidir. Bu ilçenin topraklarindaki sokaklari gezerken herkes sunu bilmelidir ki; o asfaltin, o beton parkenin altinda bir Sehit kani, bir sivil mücadeleci Sehit ananin kani vardir. Güzel kentimiz Bozüyük bugün; ülkemizin en önemli sanayi merkezlerinden birisi olarak hizla gelismekte ve büyümektedir. Ayni inançla, ayni bütünlük içinde her Bozüyük’lü daima bu gelismeye katki vermelidir, verecektir. Ama bu kentte yasayan yasamak için gelen herkes, her Bozüyüklü su manevi degerimizi asla unutmamalidir; Büyük Atatürk’ün Yunanlilari yenen Metristepe’deki Ismet Pasa’ya çektigi telgrafta dedigi gibi; Bozüyük bu ülkenin, bu milletin makûs talihinin yenildigi yerdir. Basta büyük önder Mustafa Kemal Atatürk’ümüzü, silah arkadaslarini ve bu topraklar, bu vatan için her dönemde canini veren Yüce Sehitlerimizi, Gazilerimizi sükranla, minnetle ve rahmetle aniyorum.”

Baskan Bakkalcioglu’nun konusmasinin ardindan sehitlerimizin ruhu için dualar edilerek Kur’an-i Kerim tilaveti okunurken ögrenciler tarafindan da kurtulus ile ilgili siirler okundu. Programin devaminda 4 Eylül Kurtulus Etkinliklerinde dereceye girenlere protokol üyeleri tarafindan madalya ve hediyeleri takdim edildi. Hediye takdiminin hemen ardindan sunulan Mehteran gösterisi ilgi ile izlenirken program halk oyunlari gösterisi ile sona erdi. Meliha Ercan Ortaokulu’ndaki törenin ardindan belediye sesli anons sisteminden 11:45 ve 12:45 saatleri arasinda kahramanlik türküleri yayinlandi.

Törene Kaymakam Adem Öztürk, Garnizon komutani Mühimmat Binbasi Caner Yilmaz, Belediye Baskani Mehmet Talat Bakkalcioglu, Kent Konseyi Baskani Nurettin Oydu, kurum müdürleri, sehit aileleri ve gaziler, siyasi parti temsilcileri, il genel meclis üyeleri, sivil toplum kuruluslarinin temsilcileri, ögrenciler, ögretmenler ve vatandaslar katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile