BTÜ'nün Gelecegi Ortak Akilla Belirlendi

BTÜ'nün Gelecegi Ortak Akilla Belirlendi

“Bursa Teknik Üniversitesini 2030 yilinda nasil görmek isteriz” sorusuna cevap arandigi Arama Konferansi’nin sonuç raporu yayimlandi. Raporla BTÜ’nün gelecegine yönelik;egitim, Ar-Ge, uluslarasilasma, kalite, toplumsal katki gibi konu basliklarinda 750 farkli fikir ortaya kondu.

Bursa Teknik Üniversitesinin 2030 yili ve sonrasi için yol haritasini belirlemek amaciyla kamu, STK, özel sektör ve akademi dünyasindan iç ve dis paydaslarin katilimlariyla 19-20 Nisan 2024 tarihlerinde “BTÜ Arama Konferansi” düzenlendi.

Yüksekögretim Kurulu (YÖK)BaskaniProf. Dr. Erol Özvar’in da katildigi Arama Konferasi’nda iki gün boyunca,BTÜ’nün yol haritasini belirlemek üzere 5 odak çalisma grubunda fikirler münazara edildi. “Yüksekögretimde Liderlik, Yönetim, Kalite”,“Egitim ve Ögretim”, “Arastirma ve Gelistirme”, “Uluslararasilasma” ve “Toplumsal Katki” konu basliklari BTÜ açisindan her odak grubu tarafindan masaya yatirtildi. Bu çerçevede ilk grup; liderlik, yönetisim ve kalite sistemine dair önerilerini sundu. Tartismalar neticesinde bu alana yönelik BTÜ’de, yönetici yetkinlik izleme ofisinin kurulmasi, rotasyon uygulamasi, dijital yol haritasinin olusturularak dijital yönetim ortamlarinin olusturulmasi, sektör öncüleri için bilgi üretim merkezi olusturulmasi gibi öneriler fikir tepsisinde toplandi.

Egitim programlarinda güncellemeler

Egitim ve Ögretim Grubu ise egitim programlarina dair önerilerini siraladi. Bu konuda egitim programlarinin güncellenmesi, çok disiplinli egitim, deneyime dayali aktif ögrenme, yerinde ve is üstünde egitim, farkli dillerde egitim programlarinin açilmasi, egitim ögretim iyilestirme merkezinin kurulmasi, kisisellestirilmis egitim uygulamalari, sanal egiticilerin kullanilmasi, ögrencilerin gelisimlerinin izlenmesi ve ögrenmeyi ögretme gibi fikirler ortaya kondu.

Sektörlere göre ar-ge raporlamasi

Arastirma ve Gelistirme Grubu ise; sektörel Ar-Ge raporlarinin olusturulmasi, Ar-Ge arama konferansinin yapilmasi, odaklanmis ve çok disiplinli arastirmalar yapilmasi, Ar-Ge yol haritasinin olusturulmasi, yapay zekâ deneme atölyelerinin kurulmasi, Ar-Gedekanliginin kurulmasi, uzaktan Ar-Ge yapilmasive Ar-Ge sonuçlarinin ticarilestirilmesine yönelik çok yönlü fikirler sunuldu.

Toplum veri yönetim platformu olusturulacak

Topluma Katki Grubu’nda da Üniversitenin gelecegine yönelik pek çok öneri siralandi. Bu çerçevede; sosyal sorunlara çözüm üretme merkezinin kurulmasi, ögrencilerin kamu ve özel kurumlar ile ortak projeler yürütmesi, kadin ve aile olgusunun öne çikartilmasi, topluma zarar verecek algi yönetiminin önlenmesi gibi fikirler ortaya kondu. Bununla beraber, bagimlilikla mücadele ve yaslilara destek projelerinin yürütülmesi, toplum 7.0 çalismalarinin yürütülmesi, topluma ve ilgili kurumlara hizmet edecek bir veri yönetim platformunun kurulmasi ve topluma hizmet edecek bir teknoloji yol haritasinin gelistirip paylasilmasi grup tarafindan öne çikarilan maddeler oldu.

Uluslararasi çapta projeler

Uluslararasilasma Odak Grubu’nda; Üniversitenin uluslararasi alanda görünürlügü ve yetkinliginin artmasina yönelik fikirler sekillendi. Grup tarafindan uluslararsilasmaya yönelik; uluslararasi kültür festivalinin olusturulmasi, Erasmus günlerinin düzenlenmesi, yabanci fahri ögretim üyesi uygulamasinin yayginlastirilmasi, uluslararasi projeler yapabilme kabiliyetinin artirilmasi, uluslararasi sosyal ag olusturma ve ortak yayinlar yapilmasinin tesvik edilmesi, uluslararasi STK’lar ve diger ilgili kurumlar ile is birliginin güçlendirilmesi, çok dilli egitim ögretim ve arastirma modellerinin uygulanmasi fikirleri sunularak, degerlendirilmeye alindi.

Rektör Çaglar: “Izleme takimi gelismeleri takip edecek”

YÖK Baskani Prof. Dr. Erol Özvar’in BTÜ Arama Konferansi’ni “Türk yüksekögretiminde son yillarda görülmüs en önemli yenilik” olarak tanimadigini hatirlatan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çaglar, “Nisan ayinda 2 gün boyunca çok verimli bir konferans gerçeklestirdik. Bu konferans ile Üniversitemizin mevcut durumunu, sehrimizin ve bölgemizin potansiyelini, ülkemizin yeni yüzyildaki yerini ve dünyadaki trendleri dikkate alarak, “2030 yili ve sonrasinda Üniversitemizi nerede görmek istiyoruz” sorusuna paydaslarimiz ile birlikte cevap aradik. Konferansin organizasyonu, yürütülmesi ve sonrasinda sonuç raporunun hazirlanmasi asamalarindaki emekleri için konferans koordinatörümüz Prof. Dr. Ercan Öztemel hocamiza çok tesekkür ediyorum. Ortaya çikan 750 görüs ve öneri tek tek degerlendirilerek bu raporda toplandi. Bu rapor, ilgili birimlerimiz tarafindan detayli bir sekilde incelenerek, uygun olan önerilerin hayata geçirilmesi için aksiyon planlari olusturulacak. Bizler Arama Konferansi’nda ortaya koyulan her bir önerinin degerlendirilmesinin takipçisi olacagiz. Kuracagimiz izleme takimi ile gelismeleri yakindan takip ederek, iyi uygulamalari üniversitemiz içinde paylasacagiz. Bu dogrultuda konferansta emegi geçen ve üniversitemizin yol haritasini belirlerken yanimizda olan tüm paydaslarimiza ve katilimcilara tesekkür ediyorum” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile