Bu Havalar Hayra Alamet Degil

Bu Havalar Hayra Alamet Degil

Yurdun büyük bir bölümünde oldugu gibi Eskisehir’de de 15 dereceye kadar yükselen mevsim normalleri üzerindeki hava sicakligi vatandasi endiselendiriyor.

Kis mevsiminin ortasinda olunmasina ragmen daha birkaç gün öncesinde yasanan dondurucu soguklarin yerini kisa sürede sicak havalara birakmasi hayretle karsilaniyor. Yasananlar akillara ’Küresel isinmanin bir etkisi mi?’ sorusunu getirirken, Eskisehir halki yasananlar konusunda endise tasiyor. Halk, eski kislarin olmadigini vurgulayarak, bu zamanda havalarin hayli sicak olmasinin normal olmadigini söyledi.

Geçtigimiz yil bu aylarda birçok bölgede kar yagisi ve soguk havalarin hâkim oldugunu anlatan vatandaslar, bu yil kisin ortasinda olunmasina ragmen ülke genelinde bahar havasinin mevcut oldugunu belirttiler

Bu mevsimde görülmemis sicakliklar

Ocak ayinda havanin bu kadar sicak olmasinin küresel isinmayla alakali oldugunu düsündügünü söyleyen esnaf Âdem Kalkan, “Kislarimiz normalde agir, sert ve çetrefilli geçerdi. Ancak son dönemlerdeki sicaklarin küresel isinmayla alakali oldugunu düsünüyorum. Gidisatin bu sekilde olmasi hiç iyi degil, çünkü bu havalarda görülmemis sicakliklar bunlar. Biz bu tarihlerde donuyorduk, yerler buzdu, disari çikamiyorduk. Simdi bildigin yaz, yani birazdan üstümdekini de çikaracagim, terlemeye basladik artik” dedi.



"Geçen yil Eskisehir’de bu vakitlerde kar yagisi vardi"

Insanlarin bilinçsiz davranislarindan dolayi küresel dengenin bozuldugunu belirten Rüya Kocakaya ise, “Havalarin bu tarihte sicak olmasini küresel isinmaya bagliyorum. Insanlarin bilinçsizce davranmasi, çevreyi kirletmesinin küresel dengeyi bozdugunu düsünüyorum. Ocak ayinin ortasinda bu kadar sicak olmamasi lazim, çünkü geçen yil Eskisehir’de bu vakitlerde kar yagisi vardi.” diye anlatti.

Bu aylardaki sicak havalarin normal olmadigini söyleyen vatandaslardan biri olan Alaattin Özel, “Eski kislar yok, mevsimler dengesiz seyrediyor artik. Bunu küresel isinmaya bagliyorum. Sera gazlarinin çogalmasi, fabrikalarin çikardigi gazlar ve tarim ilaçlari gibi etkenler var. Bence nedenleri bunlar” dedi.



“Kis kisligini yapiyordu”

Yagis olmasi gereken aylarda havalarin sicak seyretmesinin kurakliga yol açacagindan bahseden Haluk Yasar, içme suyunun sikintili bir noktaya gittigini söyledi.

Havanin sicak olmasinin memnun olunmayacak bir sey oldugunu belirten Yasar, sunlari anlatti;

“Önemli olan yagmur ve karin disarilara degil, sehir içine yagmasi. Biliyorsunuz kurakliga dogru gidiyor memleket. Sadece bu sene de degil son 4-5 senedir bir kuraklik var. Yarin öbür gün sehirlerde içme suyu ve sorunu yasanacak. Havalarin böyle gitmesinin sonuçlarina katlanacagiz. Yagmurun yagmamasi ekonomiyi etkiliyor, üretim olmuyor. Ekonomiyi etkileyince de halk etkileniyor. Havalar sicak oldugunda insanlar memnun oluyor, ‘disari çikiyoruz’ diyor ama yagdigi zaman isimize yariyor. Çok eskilere gidecek olursak, kis kisligini yapiyordu. Bizim çocuklugumuzda 1-1.5 metre kar yagardi. Simdi ne yagmur ne kar yagiyor. Geçen sene de dogru dürüst kar yagmadi. Bu sene Ocak 15 geldi daha kar yagmadi.”

"Yaz günü gibi yasiyoruz"

Ali Gökmer de, su zamanki hava sicakliklari ile eskiden yasanan kis aylarini kiyaslarken, mevsim dengesizliginin küresel isinmadan kaynaklandigini söyledi.

Bu havalarin kurakliga yol açtigini belirten Gökmer, “Eskiden bizim çocuklugumuzda bu aylarda kar içinde oynardik, ama simdi hava düzeni bozuldugu için yaz günü gibi yasiyoruz. Mutluyuz desek yalan olur mutsuzun desek de yalan olur. Biliyorsunuz sular azaldi, kuraklik var. Bence o yönden hiç iyi bir durum degil yani”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile