Bu Sikayetleriniz Varsa Pelvik Taban Kaslarina Dikkat

Bu Sikayetleriniz Varsa Pelvik Taban Kaslarina Dikkat

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ayse Sener Boduç idrar ve diski kaçirma, cinsel islev bozukluklari, kronik pelvik agri, dogum sonrasi kaslarin güçlendirilmesi için veya menopoz döneminde, erkeklerde prostat cerrahisi sonrasi, çocuklarda iseme bozukluklari gibi sikayetlerin pelvik taban rehabilitasyonu ile giderilebilecegini söyledi.

Acibadem Kayseri Hastanesi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Ayse Sener Boduç, pelvik taban rehabilitasyonu hakkinda bilgiler verdi. Legen kemigi olarak da bilinen pelvis bölgesinin karnin en alt bölümü oldugunu belirten Dr. Boduç, pelvisin kalça kemikleri, mesane ve rektumu kapsadigini ifade etti.

Karin ve uyluklar arasindaki legen seklindeki bu bölgenin vücudun üst kisminin agirligini tasiyip bacaklara iletmesi sonucu ayakta durma, yürüme ve oturma gibi eylemlerin gerçeklestirildigini belirtti.

Pelvik taban kaslarinin görevlerine deginen Dr. Boduç “Bu kaslar mesane, bagirsaklar ve üreme organlarini destekler; idrar ve diski tutmaya yardimci olur; cinsel fonksiyonlarin düzenlenmesine katkida bulunur. Ayrica bu kaslar güçlü olursa anne adayi daha kolay bir dogum gerçeklestirebilir” dedi.



“Idrar kaçirma ve cinsel sorunlara yol açabilir”

Pelvis kaslarinin islevlerini basariyla sürdürmesi için güçlendirilmesi gerektigine isaret eden Dr. Boduç “Pelvik taban kaslari pelvis bölgesinde yer alan, idrar torbasi, rahim ve bagirsak gibi organlari destekleyen kaslardir. Bu kaslarin zayiflamasi idrar kaçirma, pelvik organ sarkmasi, pelvik agri ve cinsel islev bozukluklari gibi çesitli saglik sorunlarina yol açabilir” diye konustu.

Pelvik taban kaslarinin kuvvet ve dayanikliligini artirmak amaciyla pelvik taban rehabilitasyonu yapilmasini tavsiye eden Dr. Boduç böylece idrar ve diski kontrolünü saglamak, pelvik organ sarkmasini önlemek, cinsel islevleri iyilestirmek ve pelvik agriyi azaltmanin mümkün olabilecegini dile getirdi. Hangi durumlarda bu rehabilitasyona ihtiyaç olduguna dair konusan Dr. Boduç “Idrar ve diski kaçirma, pelvik organ sarkmasi, cinsel islev bozukluklari, kronik pelvik agri ve dogum sonrasi kaslari güçlendirmek için gebelik sonrasi dönemde, menopoz döneminde, erkeklerde prostat cerrahisi sonrasi, çocuklarda iseme bozukluklari yani altini islatma gibi durumlarda pelvik taban rehabilitasyonu yapilmalidir" ifadelerini kullandi.

“Tedavi plani kisiye özel olmali”

Pelvik taban rehabilitasyonunun fizik tedavide çesitli egzersizler, biofeedback, elektriksel stimülasyon, manyetik alan tedavisi, yasam tarzi degisiklikleri ve hasta egitimi gibi bir takim destek ve yöntemleri içerdigini belirten Dr. Boduç her hastanin durumu farkli oldugundan tedavi planlarinin kisiye özel olarak belirlenmesi gerektigine dikkat çekti. Uygulanan yöntemlerin hastanin spesifik ihtiyaçlarina göre sekillendigine isaret ederek pelvik taban rehabilitasyonunun pelvik taban kaslari ile ilgili problem yasayan bireylerin yasam kalitesini önemli ölçüde artirdigini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile