Bugday Bu Sene Yüz Güldürecek

Bugday Bu Sene Yüz Güldürecek

Türkiye’nin en önemli bugday üretim merkezlerinden olan Adana’da bu sene verimin dönüm basina ortalama 500-700 kilogram arasinda olmasi bekleniyor.

Türkiye’nin ilk bugday hasadinin yapildigi ve ihtiyacin yaklasik yüzde 4’ünü karsilayan Adana’da bugday bu sene 1 milyon 330 bin dönüm alanda ekildi ve tarlada büyümeye devam ediyor. Ilk ekildigi dönemlerde kentte yagan yagislar bugdaya can suyu olurken su anda havalarinda sicak gitmesi bugdayin veriminin artmasini sagliyor.

Geçen sene dönüm basina ortalama 350 ile 500 kilogram arasinda verim alinan bugdaydan bu sene çiftçiler Mart ayina kadar bir don yasanmaz ise 500-700 kilogram arasinda ürün bekliyor. Kentte yetistirilen bugdaylarin Mayis ayinin ortasinda kiyi kesiminden ovaya dogru hasadi planlaniyor.

“Çiftçiler bugdaylarini kontrol etmeli”

Ihlas Haber Ajansi’na konusan Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, bugday için güzel bir sene oldugunu söyledi.

Dogan, “Adana’da bu sene Kasim ve Aralik ayinda havalarin yagisli gitmesinden dolayi bugdaylar kent genelinde çok iyi. Ilk bugday ekiminde hava kurak gözüktü ama ardindan yagan yagmurlar bugdaylara iyi geldi. Bu sene bugdaylara salma su vermedik. Su anda havalarin sicak gitmesi ve don olmamasi nedeniyle bugdaylarda kardesleme olmadi. Kardesleme olsaydi verim daha çok olacakti. Bugdaylarin boyu güzel, ileride çiftçilerimiz durdurucu ilaç atmak zorunda. Yoksa bugday basaga kalktiginda septorya, kök bogazi ve pas hastaligi çikar” dedi.



“Ovanin tamaminda bugday çok güzel”

Mayis ayinda bugdayin hasadini planladiklarini vurgulayan Dogan, “Bugdayimizda bu sene rekolteyi yüksek bekliyoruz. Ovanin tamaminda bugday çok güzel. Bugdaylar su anda gelisiyor, çiftçilerin sürekli kontrol etmesi gerekiyor. Havalar böyle giderse Mayis ayinin ortalarinda ilk turfanda hasat Adana’nin sahil ilçelerinden baslayacak ve ovaya gelecektir. Eger bu günden sonrada bir don olmazsa Mayis ayinda bugdaydan dönüme ortalama 500-700 kilogram arasi verim bekliyoruz” ifadelerini kullandi.

Öte yandan Yüregir Ziraat Odasi Baskani Mehmet Akin Dogan, devletin bugdayda ton basina verdigi bin liralik destegin kiraç bölgelerde 2 bin liraya çikartilmasini istedi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile