SINAN BALCIKOCA - Bursa'da yaklasik 30 yildir tekstil sektöründe faaliyet gösteren 57 yasindaki Hasan Altinsu, Güney Kore'deki iplik fabrikasi ziyaretinin ardindan kurdugu üretim tesisiyle kumaslarda kullanilan ipligi de üreterek katma degerini artirdi.
Bursa'dan 1980'de Almanya'ya giden Altinsu, fabrikalarda isçi olarak çalistiktan sonra 1990'da Türkiye'ye kesin dönüs yapti.
Altinsu, 10 dokuma tezgahiyla açtigi ve zamanla gelistirdigi üretim tesisinde, Güney Kore'den ithal ettigi ipligi kendi imkanlariyla üretebilmek için arayisa girdi.
???????Barakfakih Organize Sanayi Bölgesi'nde 3 yil önce iplik fabrikasi kuran Altinsu, iki tesiste 600 kisiyi istihdam ediyor.
Tekstilci Altinsu, kumas üretiminde iplik ihtiyacini karsilamasinin yaninda sektöre ham madde de satiyor.
- "Bundan sonra hedefimiz teknik tekstile yönelmek"
Hasan Altinsu, AA muhabirine, 1996'da aylik ürettigi 1 milyon metre flos astarla ihracata basladigini söyledi.
Sonraki yillarda astari Türkiye'deki ünlü markalara satmak için boyahane kurdugunu belirten Altinsu, "Ilerleyen zamanlarda Türkiye'de ithalatin önünü kesici kumaslari arastirmaya basladim ve Güney Kore'den gelen ithal mallari tespit ettim. Arastirmalardan sonra baktik ki Güney Kore'den polyester bikomponent ipliklerle dokunmus kumas bezleri geliyor. Kore'deki iplik fabrikalarindan iplik tedarik etmeye basladim ve kumasin dokumasini, boyamasini gerçeklestirdim." diye konustu.
Altinsu, en son asamada ürettigi kumaslarin katma degerini artirmak amaciyla ipligi de Bursa'da üretmeye karar verdigini dile getirdi.
Arastirmalarina devam ederek Güney Kore'den iplik tedarik ettigi firmadan fabrikalarini ziyaret etmek için randevu talebinde bulundugunu bildiren Altinsu, su bilgileri paylasti:
"2015'te Güney Kore'ye gittim ve iplik üretimini yerinde gördüm. Fabrikadaki gördügüm bilgilerle iplik üretilen makineleri buldum ve Bursa'da iplik üretimine basladim. 3 yildir tamami yerli ve milli olmak kaydiyla iplik üretimi gerçeklestiriyorum. Ipligin burada yapilabilirligini gören baska firmalar da üretime basladi. Yüzde 30 iç piyasa, yüzde 70 ihracat agirlikli çalisiyoruz. Bundan sonra hedefimiz teknik tekstile yönelmek. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) sürecinde gümüs iyonlu maskeyi ürettik. Simdi bir sonraki hedefimiz otomotiv sektörüne katma degerli malzeme üretmek."
Altinsu, sadece iplik fabrikasinda 100 kisiyi istihdam ettiklerini belirterek, yil sonuna kadar bu sayinin 165'e yükselecegini sözlerini ekledi.
- Günlük 20 ton polyester filament iplik üretiyorlar
Iplik fabrikasinin isletmeler müdürü Dursun Arslan da günlük 20 ton polyester filament iplik ürettiklerini anlatti.
Arslan, ipligin dokuma veya örme isleminde kullanilmasi için çekme-birlestirme veya büküm islemini de gerçeklestirdiklerini ifade ederek, "Kendi tekstil fabrikamizin disinda yurt içindeki baska firmalara da iplik tedariki sagliyoruz. Bu iplikle ürettigimiz kumaslari Avrupa ülkelerine gönderiyoruz." dedi.
Bursali Tekstil Firmasi Ipligi De Kendisi Üreterek Katma Degerini Artirdi
Almanya'da isçi olarak çalistiktan sonra 1990'da Türkiye'ye dönen, 10 dokuma tezgahiyla açtigi ve yillar içinde gelistirdigi kumas üretim tesisinde ipligi de imal etmek için arayisa giren Hasan Altinsu, 3 yil önce kurdugu ve 100 kisinin çalistigi iplik fabrikasinda yil sonuna kadar 65 isçi daha istihdam etmeyi hedefliyor Firma sahibi Hasan Altinsu: '2015'te Güney Kore'ye gittim ve iplik üretimini yerinde gördüm. Fabrikadaki gördügüm bilgilerle iplik üretilen makineleri buldum ve Bursa'da iplik üretimine basladim'