Büyük Yürüyüş, Ankara'da Anıldı

Büyük Yürüyüş, Ankara'da Anıldı

Büyük Ankara Yürüyüşü'nün 20. yılı Ankara'da kutlandı.

Zonguldak'ta GMİS önderliğinde madencilerin 1990'da başladıkları grevin ardından işverenin isteklerini kabul etmemesi ve 4-8 Ocak 1991'de gerçekleştirdiği Büyük Ankara Yürüyüşü'nün yıldönümü nedeniyle Maden Mühendisleri Odası tarafından Ankara'da İnşaat Mühendisleri Odası Teoman Öztürk Salonu'nda "Büyük Madenci Grevi ve Yürüyüşü 20. Yıl Anma Etkinliği" düzenlendi. Etkinliğe; CHP MYK Üyesi İzzet Çetin, SHP eski Genel Başkanı Murat Karayalçın, TMMOB Genel Başkanı Mehmet Soğancı, Türk-İş eski Teşkilat Sekreteri ve GMİS eski Genel Başkanı Çetin Altun, Basın İş Sendikası Genel Başkanı Yakup Akkaya, Genel Maden İş eski Genel Başkan Yardımcısı Selahattin Ataman, eski Teşkilat Sekreterleri Ali Akgün, Yılmaz Tezer, eski Eğitim Sekreteri Sabri Cebecik, GMİS MTA eski Şube Başkanı Mehmet Özer, MTA Şube Başkanı Sadi Deynez ve yönetim kurulu üyeleri, GMİS Merkez Servisleri eski Şube Başkanı Hakan Şahin, mühendisler, grev döneminin işçi önderleri ile çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikler TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ve Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu'nun açılış konuşmaları ile başladı. GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, madencilerin Ankara'ya yürüyüşünün üstünden 20 yıl geçtiğini belirterek, "O mücadeleyi yaşadığımda işçiydim. Bugün size genel başkan olarak seslenmenin onurunu duyuyorum" dedi.
Zonguldak'taki taş kömürü havzasında ilk kazmanın vurulduğu 1848 yılının mücadelenin başlangıcı olduğunu ifade eden Muslu, "Büyük Ankara yürüyüşü ile madencinin feneri Türkiye'yi aydınlatmıştır, aydınlatmaya da devam edecektir. Mücadelemiz sürüyor, kararlılıkla da sürecektir" diye konuştu.
TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı da madencilerinin Ankara'ya yürüyüşünün Türkiye'nin demokrasi mücadelesinin en önemli olaylarından biri olduğunu belirterek, "20 yıl önce 100 bin işçi yer altından yer üstüne 'biz de varız' diyerek yürüdü. 20 yıl sonra o yoldan TEKEL işçileri de geçti" dedi.
Etkinlik süresince fotoğrafların da sergilendiği, Zonguldak Büyük Madenci Grevi ve Yürüyüşü'nü konu alan kısa bir tanıtım filminden sonra, yöneticiliğini TMMOB Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun'un yaptığı, Genel Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Ramis Muslu, TÜMTİS eski Genel Başkanı Sabri Topçu, Prof. Dr. Ahmet Makal ve Yrd. Doç. Dr. Attila Aytekin'in katıldığı bir panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak katılan GMİS Genel Başkanı Ramis Muslu, Greve ve Yürüyüş sürecini ve bugün gelinen noktayı anlattı. Muslu, taşeronlaşmanın da iş sağlığı ve güvenliğinin yanı sıra iş barışını da tehlikeye attığını söyledi. Öğle saatlerinde verilen kuru katık molasından sonra, "Yüzbin Kişiydiler" isimli belgesel film gösterisi yapıldı.
Sözün katılımcılara verildiği "Serbest Kürsü" ile devam eden etkinlik, Fahri Bozbaş tarafından sergilenen "Göçük Mehmetle Yeni Sondaj" adlı tiyatro gösterisi ve ses sanatçısı Ahu Sağlam müzik dinletisiyle sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile