Komisyonda dün 4. maddenin de kabul edilmesinin ardından bugünkü oturumda Geçici 1. Maddenin görüşmelerine geçildi. Usul üzerine söz alan CHP Gaziantep Milletvekili Ali Serindağ, tasarıda Anayasa’ya aykırılıklar bulunduğunu ve Anayasa Komisyonuna havale edilmesi gerektiğini, mali yükümlülükler getirmesi nedeniyle de Plan Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi gerektiğini belirterek, Plan Bütçe Komisyonu’nun yoğun gündemi nedeniyle tasarıyı görüşmeyi reddettiğini ancak iki haftadır hiçbir düzenlemeyi görüşmediğini söyledi.
Komisyon başkanlığının üzerine düşeni yapması gerektiğini ve Anayasa’ya aykırılık iddiasını ciddiye alıp tasarıyı Anayasa Komisyonu’na gönderilmesi gerektiğini kaydeden Serindağ, ancak komisyon başkanlığının üzerine düşeni yapmadığını söyledi.
MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da, “Arkamızdan kovalayan mı var? Sükunetle bu yasayı bayramdan sonra çıkarmamızın önünde engel mi var?” diye sordu.
MHP Osmaniye Milletvekili Hasan Hüseyin Türkoğlu da, dünkü komisyon toplantısının bu sabaha kadar sürmesini eleştirerek. komisyon üyelerinin gece gündüz, tatil günü demeksizin, çalışmasının angaryaya girdiğini söyledi.
Türkoğlu, “Dün bizim bu salonlarda huzur içinde çalışmamız için şehitlerimize temsili bir saygı nişanesi olarak, bu komisyonu birlik ve beraberlik ruhu içerisinde Türk milleti için her türlü fedakarlığı yapacağına işaret olsun niyetiyle şehit cenazesine gitmeyi ve cenaze namazını kılmayı teklif ediyorum” dedi.
Komisyon Başkanı Muammer Güler da, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünden yana olan herkes için bu şahadetlerin aynı yeri olduğunu belirterek, her partiden bir üyenin komisyonu temsilen cenazeye katılabileceklerini söyledi.
Ankara’daki şehit cenazesinin Pazar gününe ertelendiğinin öğrenilmesi üzerine de Güler, “Yarın yapılıyorsa hep birlikte gideriz” dedi.
MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal da dün geceki oturuma sembolik olarak İçtüzüğü çiğnediğini hatırlatarak, “Milletvekili olarak ettiğimiz yemini ortadan kaldıracak bir tasarı görüşülüyorsa, yani bir taraftan yemini çiğneme söz konusuyla o zaman biz de içtüzüğü sembolik olarak çiğnedik. Biz doğruları savunuyoruz. Eğer siz içtüzüğü çiğnemezseniz, biz de çiğnemeyiz” diye konuştu.
CHP İstanbul Milletvekili Celal Dinçer de, komisyonun gece gündüz çalışma düzeninin doğru olmadığını belirterek, “Angarya yasak diyoruz ama köle düzeninde çalışıyoruz. Bu kadar aceleye ne gerek vardı. Bir atasözü olarak, padişaha kelle mi yetiştireceğiz. Nedir bu hızımız?” dedi.
Usul üzerine tartışmalarını ardından Geçici 1. maddenin görüşmelerine geçildi. CHP’li Serindağ, kapatılan idarelerin mal paylaşımını ve personelin tabi olacağı hususları düzenleyen bu maddede, valinin bir komisyon kuracağı ve komisyonun yetkili olacağının ifade edildiğini söyledi.
Serindağ, tasarı metnine bakıldığında bu komisyonun teşekkül tarzını aşacak nitelikte ağır görevler altına sokulduğunu söyledi.
CHP’li Dinçer de, yerel yönetimleri geliştirmek değil yok edip merkezi bir yapı kurmak için bu yasanın getirildiğini yineleyerek, “Her seferinde diyoruz ki; bu kadar belediye, köy kapatıyorsunuz ama acaba o seçmenlerin görüşüne başvurdunuz mu? Örgütleriniz acaba halka hiç sordular mı? Konuşamıyorlar, biliyoruz” dedi
Bu kanunun Türkiye’de büyük bir kaosa neden olacağını, görevlerin tek elde toplanacağını, anayasaya aykırılığı defalarca söylediklerini belirten Dinçer, “Tabiri caizse sağır sultan bile duydu ama bu komisyonun değerli başkanı ve iktidar partisine mensup üyeleri bir türlü duymadı. Umarım bu yanlışlıklar bu feryatlar Genel Kurul’da duyulur. Toplum yararına olacak düzenlemeler haline gelir” dedi.
Düzenleme ile valinin konumunun değişmesine de tepki gösteren Dinçer, “Vali bu kadar etkisiz, aciz konuma düşürülmesin. Bu konuda yeniden bir düzenleme yapılsın. En azından yarım kalan işyerini bitirebilsin. Siz yasayla valilikleri bitiriyorsunuz, tüm yetkileri belediyeye veriyorsunuz” diye konuştu.
Dinçer, kapatılacak olan belediyelerin de bir yıl boyunca, seçime kadar ‘yatacaklarını’ belirterek, “Bu kanunun hangi maddesini hani fıkrasını incelersek inceleyelim bir yanlışlık var. Bu kanun tümden yanlış. Bu yanlışlıkları umarım Genel Kurul’da dikkate alınılır. Verdiğimiz tüm önergeleri okumadan reddediyorsunuz. Bir kere de okuyun, ‘ya acaba bu da doğru olabilir mi?’ diye düşünün” dedi .
Büyükşehir Belediye Yasa Tasarısı İçişleri Komisyonu’nda
TBMM İçişleri Komisyonu, büyükşehir sayısını 29'a çıkartan Büyükşehir Belediye Kanunu Tasarısı’nı görüşmelerine devam ediyor.