Büyüksehir'de Toplu Sözlesme Sevinci

Büyüksehir'de Toplu Sözlesme Sevinci

Bursa Büyüksehir Belediyesi, BUSKI Genel Müdürlügü ve belediye istirâki sirketler ile Hizmet-Is ve Özgüven-Sen sendikalari arasindaki toplu is sözlesmesinde imzalar atildi. BINTED bünyesinde görev yapan 6140 personeli ilgilendiren anlasmayla Türkiye’nin en iyi sözlesmelerinden birini hayata geçiren Büyüksehir Belediyesi, esit ise esit ücret verilmesi için seyyânen artislar ve ücret esitleme uygulamasi yapti.

Bursa Büyüksehir Belediyesi, BINTED personeli ile ilgili toplu is sözlesmesi görüsmeleri üzerinden bir süredir kamuoyunda olusturulmaya çalisilan kasitli algilara, Türkiye’nin en iyi sözlesmelerinden birini hayata geçirerek cevap verdi. Büyüksehir Belediyesi, BUSKI Genel Müdürlügü, BINTED Genel Müdürlügü, BURULAS Genel Müdürlügü, Kültür AS sirketi ile HAK-IS Sendikasina bagli Hizmet-Is ve Özgüven-Sen Sendikasi arasindaki 2021-2024 yillarini kapsayan toplu is sözlesmesinde imzalar atildi. Ilgili sözlesme, Büyüksehir Belediyesi Yol Isleri Santiyesi alanindaki törenle imzalandi. Törene, AK Parti Yerel Yönetimler Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Zenbilci, Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Hak Is Konfederasyonu Genel Baskani Mahmut Arslan, AK Parti Il Baskani Davut Gürkan, Büyüksehir Belediyesi Genel Sekreteri Ulas Akhan, BUSKI Genel Müdürü Güngör Gülenç, Binted Genel Müdürü Nurcan Kirçova, Hizmet Is Sendikasi Bursa Subesi Baskani Mustafa Yavuz, çok sayida belediye yöneticisi ve personel katildi.

Toplu is sözlesmesinin imzalanacagi alana alkislar arasinda giren Baskan Alinur Aktas’a isçiler tarafindan çiçek takdim edildi.

“Biz çok büyük bir aileyiz”

Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, aylardir titizlikle yürütülen bir sürecin sonunda toplu is sözlesmesini imzaladiklarini söyledi.

Bursa’nin her bir kösesinde yardima ve hizmete ihtiyaci olan herkese Büyüksehir Belediyesi çalisanlarinin yaz kis demeden emek verdigini belirten Baskan Alinur Aktas, Büyüksehir Belediyesi, BUSKI, Binted, BURULAS ve Kültür AS sirketleriyle Hizmet Is Sendikasi arasinda yapilan toplu is sözlesmesi müzakerelerini hem taraflarin hem çalisanlarin memnuniyetiyle sonuçlandirdiklarini ifade etti.

Bursa’nin Türkiye’nin 4. büyük sehri oldugunu hatirlatan Baskan Alinur Aktas, “Yaptigimiz her iste aldigimiz tesekkürler aslinda Bursa’nin hayirsever ve çalisanlarina yapilmaktadir. Bundan önce oldugu gibi bundan sonra da çalismalarimizi beraber yapacagiz. Bütünsehir Yasasi’nin yürürlüge girmesiyle hizmet alanimizin sinirlari il sinirlari olarak belirlendi. Sehre hizmet eden basta Hikmet Sahin ve Recep Altepe olmak üzere tüm yöneticilere de tesekkür ediyorum. Bu kervan ilelebet devam edecek. Yeter ki sehrin her bir kösesine hizmet götürmeyi dert edinen ve birlikte çalistigi arkadaslarini düsünen anlayis olsun. 21 Daire Baskanligimiza bagli 72 Sube Müdürlügü’müzde ve bunlarla birlikte Besas, Burulas, Burfas, Binted, Bursa Kültür AS, Burkent, Jeotermal AS, Tarim AS, ve BUSKI sirket ve kuruluslarimizda toplam 12.868 personelimiz var. Bursa Büyüksehir Belediyesi, Bursa’nin en önemli kurulusudur. Dogumdan ölüme kadar hizmet eden kurulusuz. Biz çok büyük bir aileyiz” dedi.

“6140 çalisani kapsiyor”

Akilli sehircilikten gençlik ve spor hizmetlerine kadar 17 ilçenin tamaminda birçok alanda çalismalar yürüttüklerini anlatan Baskan Aktas, Bursa’daki basarinin canla basla çalisan Büyüksehir Belediyesi ailesinin tüm bireylerine ait oldugunu dile getirdi. Aralik 2017’de çikan 696 sayili KHK ile kamudaki taseron isçiler kadroya, belediyelerdeki taseron isçiler ise belediye sirketlerine alindigini hatirlatan Baskan Aktas, “Bu konuda Türkiye’de ilk adimi Bursa Büyüksehir Belediyesi atti. Taserondan sirket kadrolarimiza geçen çalisanlarimizin haklari daha da iyilestirilerek güvence altina alinmis oldu. Bizler de azami gayret sarf ettik. Bugün Bursa Büyüksehir Belediyemize bagli 413 kadrolu çalisanimiz, Buski Genel Müdürlügümüze bagli 185 kadrolu çalisanimiz, istiraklerimizden Binted bünyesinde hizmet veren, Bursa Büyüksehir Belediyesine bagli olarak görev yapan 3310 çalisan, BUSKI’ye bagli olarak görev yapan 1900 çalisan olmak üzere 5210 çalisanimiz, Burulas’a bagli 285 çalisanimiz ve Kültür A.S.’ye bagli 47 çalisanimiz olmak üzere toplamda 6140 çalisanimizi kapsayan toplu is sözlesmemize imza atiyoruz” dedi.

“Ilk gün ne söylediysem simdi de ayni seyleri söylüyorum”

Toplu is sözlesmesi sürecinde kasitli algi olusturanlara cevap veren Baskan Alinur Aktas, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde hesapta benim çalisma arkadaslarimin hakkini savunmak için çikip konusan bir milletvekili, ‘Aylardir sözlesme yapmadiniz. Isçiler kayipta’ dedi.

Buradan kendisine söylüyorum. Promosyonlar ve 6 aylik farklarin tamami çalisanlarimizin hesabinda. Bu hiçbir belediyenin tarihinde olmamistir. Promosyon için herkese ortalama hesap yapilarak yatirildi. Bu sehir için hep beraber çalisiyoruz. Herkesin ayni sekilde istifade etmesini sagladik. Sayi neyse bölünerek hesaplara geçirilmesi talimatini verdim. Paralar artik hesaplarda. Bizler ‘çalisanin alin teri kurumadan hak ettigini ödeyeceksin’ anlayisinda insanlariz. Maaslari gecikme yasatmadan bugüne kadar ödedik. Ayni zamanda Bursa’nin her bir kösesine hizmet götürmekle mükellef bir kurumun basindayim. Ben ilk gün ne söylediysem simdi de ayni seyleri söylüyorum. Yarin da ayni seyleri ifade edecegim” diye konustu.

“Yanimizdan geçmeleri mümkün degil”

Toplu is sözlesmesinin detaylari hakkinda bilgi veren Baskan Aktas, “Marketlere gidince yüksek fiyatlarla karsilastiginizi biliyorum. Ben de ailem de marketten alisveris yapiyor. Bizim evin de giderleri var. Bizler halden anlayan insanlariz. Birileri iftira atiyor. Bizler ilçe olarak degil, Binted ve Buski’nin 17 ilçede çalisan personeli için sözlesme yapiyoruz. Bizim eski anlasmamiz, Meclis’te konuyu gündeme getiren milletvekilinin ait oldugu partinin Bursa’daki en büyük belediyesindeki rakamindan daha yüksek. Simdi yanimizdan geçmeleri mümkün degil. Simdi ben onlari isçilerine sahip çikmaya davet ediyorum. Onlari Bursa’ya sikayet ediyorum. Bir bizim maaslara bakin, bir de kendi belediyelerinizdeki maaslara bakin. Onlar partime, sahsima ve Hak Is’e iftira atmaya çalisti. Suan ki farka, önümüzdeki yil olusacak farka, bir sonraki yil olusacak farka baksinlar. Onlarin isçi ve emekçi dostlugu sadece agizlarinda var. Kendi belediyelerindeki maaslari bilse o açiklamalari yapmaktan ar ederdi” dedi.

“En düsük ücret 5.117,00 TL’ye yükseltildi”

Sözlesmenin detaylari hakkinda bilgi veren Baskan Aktas, sözlesmenin 15 Mart 2021 tarihinden itibaren 36 ay süre ile yapildigini hatirlatti. Çalisanlarin maaslarini enflasyon karsisinda ezdirmemek için 6’sar aylik dönemler halinde enflasyon oraninda ücret artisi öngördüklerini anlatan Baskan Aktas, “Son dönemde ücret artisi enflasyon + 1 refah puani olarak uygulanacak. Maalesef farkli yillardaki istihdamlardan dolayi çok ciddi maas farklari var. Ayni isi yapan birimin 7 farkli maasi var. Bunlari düzeltme noktasinda yüzde 78’lik basari sagladik. Sözlesme ile ücret esitsizligi yasayan arkadaslarimizin da magduriyetini giderme noktasinda önemli bir adim atmis olduk. Toplu is sözlesmesi ile en düsük ücretli grubunda çalisan evli, esi çalismayan ve iki çocuk sahibi çalisanimizin net ücreti 15 Eylül 2021 tarihinden itibaren 5.117,00 TL’ye yükseltildi. 6 aydir iftira atanlara duyurulur. Tüm farklar da hesaplara yatirildi. Insallah Rabbim mahcup etmeden süreci tamamlariz. 36 aylik süreyi kapsayan toplu is sözlesmemiz sonunda en düsük ücret grubunda görev yapan çalisanlarimiza yaklasik yüzde 61 oraninda ücret artisi saglanmis olacak. Ananinizin ak sütü gibi helal olsun. Nihayetinde emeginiz ve alin teriniz var. Yillik toplam 10 gün olan ikramiye ödemesi, her ay ücret ödemesi ile birlikte 5 yevmiye olmak üzere yil boyunca toplam 60 gün ikramiyeye çikararak tüm çalisanlarimiza ödeyecegiz. Ikinci dönem içerisinde ikramiyeler 70-75 gün olarak ödenirken, üçüncü dönem ise 80-85 güne çikararak ödemeye devam edecegiz” diye konustu.

Çalisanlarin haklari iyilestirildi

Sosyal ve sendikal haklarda da iyilestirmeler yapildigini belirten Baskan Aktas, çocuk yardimi, yakacak yardimi, ögrenim yardimi, aile yardiminda iyilestirmeler yapildigini ifade etti.

Haklarin son dönemde yüzde 5 oraninda arttirarak ödemeye devam edilecegini dile getiren Baskan Aktas, “Dogum yapan kadin çalisanlarimizin ücretsiz izin haklari 12 aya yükseltildi. Hâlihazirda var olan silah ve direksiyon primlerinde, direksiyon primlerinde, silah tazminatinda iyilestirmeler yapildi. Ilaveten kanalizasyon, su sebeke hatti, asfalt isleri, boya isleri, sayaç endeks isleri kapsaminda görev yapan gruplar için günlük 10,50 TL yipranma primi ve çagri merkezi görevlisi çalisanlarimiz için günlük 12,72 TL yipranma primi ödemesi yapilacak. Ramazan ve Kurban bayramlariyla alakali yardimlarimiz, son dönem yüzde 5 arttirmak kaydiyla revize edildi. Askerlik görevi için ayrilan, evlenen, birinci derece yakini vefat eden, tabi afetten zarar gören çalisanlarimiz için belirli haklar son yil yüzde 5 arttirmak kaydiyla yeniden düzenlendi.

Bu düzenlemelerle beraber Bursa’daki belediyelerin yanimizdan geçmesi mümkün degil” dedi.

"Bursa bizden hizmet bekliyor”

Bursa’nin, Türkiye’nin en önemli sehirlerinden birisi oldugunu hatirlatan Baskan Alinur Aktas, yapilan çalismanin Türkiye’ye örnek oldugunu ve hata yapmamaya azami dikkat ettiklerini söyledi.

Çok güzel sözlesmeye imza attiklarini söyleyen Baskan Aktas, “Sadece Bursa için degil, bütün Türkiye için en iddiayi sözlesmelerden birisi gerçeklesti. Süreçte emegi geçen ve katkisi olan herkese tesekkür ediyorum. Tüm çalisanlarimizdan kuvvetli bir söz istiyorum. Bursa bizden hizmet bekliyor. Canimizi disimize takarak Bursa’nin her bir kösesine hizmet götürecegiz. Yaptiginiz her is kiymetli ve degerli. Bizler insanlarin hayatina dokunuyoruz. Gönlünüzü, heyecaninizi, duanizi, emeginizi eksik etmeyin. Bursa’ya ve çalisanlarimiza mahcup olmamak için bugünlere gelindi. Hayirli ugurlu olsun. Allah mahcup etmesin” diye konustu.

“En iyi toplu is sözlesmesine imza atiyoruz”

Hak Is Konfederasyonu Genel Baskani Mahmut Arslan, demokrasi, özgürlükler ve ülkenin gelecegi için tarihi bir gün yasandigini söyledi.

Bundan 35 yil önce Bursa’da baslattiklari mücadelenin bir çinar gibi dallanip budaklandigini belirten Mahmut Arslan, yapilan son is sözlesmesinin önemli bir kilometre tasi oldugunu ifade etti.

Bursa’da 5500’ün üzerindeki çalisanla en büyük toplu is sözlesmesini imzaladiklarini dile getiren Arslan, “Bursa Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in çabasini, gayretini, mücadelesini, Bursa için can siperane çalistigini biliyorum. Toplu is sözlesmesi de bunun göstergesidir. Uzun, yorucu ama ayni zamanda egitici bir süreç yasadik. Bursa Büyüksehir Belediyesi’nin esasini olusturan çalisanlarin, her sokakta ve caddede emegi ve alin teri var. En iyi toplu is sözlesmesinin yapilmasi için mücadele ettik. Bursa ve Ankara’da sorumluluk alanlar, toplu is sözlesmesinin masada baris içerisinde sonuçlanmasi için büyük çaba gösterdi. Bugüne kadar belediyelerde imzaladigimiz ve sirket isçileri için yapilmis en iyi toplu is sözlesmesine imza atiyoruz. Toplu is sözlesmesi milletimize hayirli ve mübarek olsun. Bu sözlesme, is güvencesiyle gelecege umutla bakmamizi saglayacak. Bursa tarihi bir sehir. Bu sehrin hak ettigi yere ulasmasi için hep birlikte canla basla çalismamiz gerekiyor. Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas’in vizyonuna ve çabalarina arkasinda dik durarak destek olacagiz. Süreçte sabir gösteren tüm çalisanlara tesekkür ediyorum. Sözlesmenin ortaya çikmasinda emegi geçen herkese tesekkür ediyorum” dedi.

AK Parti Yerel Yönetimler Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Zenbilci, Bursa Büyüksehir Belediyesi ile Hak Is Sendikasi arasindaki toplu is sözlesmesinin hayirli olmasini diledi.

Hak-Is Il Baskani ve Hizmet-Is Sendikasi Bursa Sube Baskani Mustafa Yavuz, yeni dönemin ve yeni kazanimlarin tüm isçilere hayirli olmasini, sözlesmenin mutluluk getirmesini diledi.

Konusmalarin ardindan Büyüksehir Belediye Baskani Alinur Aktas, Hak Is Konfederasyonu Genel Baskani Mahmut Arslan, Öz Güven Sen Genel Baskani Ömer Yilmaz, AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Ahmet Zenbilci, Hizmet-Is Sendikasi Bursa Sube Baskani Mustafa Yavuz arasinda toplu is sözlesmesi imzalandi.

Mahmut Arslan, Baskan Aktas’a adina dikilen fidanin sertifikasini takdim etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile