Çagiad Heyeti Güney Afrika Gezisini Tamamladı

Çagiad Heyeti Güney Afrika Gezisini Tamamladı

Çanakkale Girişimci İşadamları ve Sanayicileri Derneği (ÇAGİAD), Güney Afrika'ya düzenlediği iş gezisini tamamladı.

Dernek üyeleri, bölgede inceleme yaparak iş alanlarını inceledi.

Çanakkaleli işadamlarının dünya piyasasını yakından takip etmesi için çalışmalar yapan ÇAGİAD, son olarak geçen hafta Güney Afrika'ya gezi düzenledi.

ÇAGİAD Başkanı Hikmet Sezen, işadamları Mert Mildon, Levent Karaca, Fahrettin Ersoy, Mehmet Öngen, Kürşat Tuna, Murat Saruhan, Abdullah Ürker ve Abdullah Büyükdağ’dan oluşan heyet, Johannesburg ve Cape Town’da çeşitli görüşmeler yaptı. Ailece giden işadamları, görüşmelerinden kalan zamanı ülkenin tarihi ve doğal zenginliklerini gezerek değerlendirdi.Görüşmeler hakkında bilgi veren Sezen, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin Afrika kıtasının ekonomik, sosyal ve kültürel merkezi durumunda olduğunu belirtti.

Kıtanın yaklaşık 2 trilyon dolarlık ticari potansiyelinin yarısından fazlasını Güney Afrika Cumhuriyeti'nin karşıladığını belirten Sezen, "Kuruluşu 500 yıl öncelere giden Cape Town ve Johannesburg kentleri, müthiş bir ticari potansiyeli barındırıyor. Özellikle Johannesburg'da birçok ülkenin şirketlerini görmek mümkün. Yüzyıllar boyu koyu bir ırkçılık ve sömürü faaliyetine sahne olan ülke, 1994’ten sonra siyahların iktidarı ele geçirmesiyle geçmişin bütün acı ve nefretini silerek, hızla demokrasiye geçmenin kanallarını açmaya başlamış. Bugün siyahlarla beyazlar birlikte, yeni bir geleceğin ilmiğini yan yana örüyorlar." dedi.

Türklerin Güney Afrika'ya son gidenlerden olduğunu vurgulayan ÇAGİAD Başkanı Sezen, ülkede ve bütün kıtada açılan Türk okullarının olumlu bir köprü oluşturduğunu söyledi.

Hikmet Sezen, bölgedeki iş hacmini de şöyle değerlendirdi: "Bugün yalnızca Güney Afrika Cumhuriyeti değil, tüm Afrika kıtası, başta Çinliler olmak üzere çeşitli ülke girişimcilerinin çekim merkezi durumunda. Türkler, yaklaşık 44 Afrika ülkesinin 32 tanesinde eğitim ve ticaret faaliyeti gösteriyor. Afrika ile Türkiye arasında bir gönül bağı oluşturuyorlar. Afrika ülkelerinin yerel ve genel yöneticilerini Türkiye’ye getiriyor ve tanıtım sağlıyorlar. Sonuç olarak, dünyanın bu uzak bölgelerinde yepyeni bir gelişmenin kapıları aralanıyor. ÇAGİAD da bu yeni gelişmelere karşı duyarlılığını ortaya koyuyor. "
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile