Çağrışan’da Renkli Bağbozumu

Çağrışan’da Renkli Bağbozumu

Mudanya’nın 'Üzüm Diyarı' olarak bilinen 2 bin 501 nüfuslu köyü Çağrışan’da, köy muhtarlığının Mudanya ve Büyükşehir belediyelerinin desteğiyle bu yıl ilkini düzenlediği Bağbozumu Festivali, büyük ilgi gördü.


AK Parti Bursa Milletvekili İsmet Su, CHP Bursa Milletvekilleri Turhan Tayan, Aykan Erdemir, Sena Kaleli’nin yanı sıra Mudanya Kaymakamı Adem Öztürk, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Seçil Pınar İncecik, Ziraat Odası Başkanı Raif Döner, Mudanya Kent Konseyi Başkanı Soyer Kazancı, Meyve Üreticileri Birliği Başkanı Fazlı Aydoğan ile çok sayıda siyasetçi ve vatandaşların katıldığı köy meydanında düzenlenen festival, gün boyu renkli görüntülere sahne oldu.

EN İYİ ÜZÜMLER VE FESTİVAL GÜZELİ SEÇİLDİ
Ana sponsorluğunu Yavuz İskenderoğlu’nun üstlendiği festivalde, Yeşil Bursa Kılıç Kalkan ve Bursa Yöresi Halk Oyunları Folklor Derneği’nin gösterileri ardından düzenlenen Üzüm Güzeli yarışması ile Bursa’nın ilk üzüm güzeli seçildi. Jüri başkanlığını Mudanya Belediye Başkan Yardımcısı Seçil Pınar İncecik’in yaptığı yarışmada, 6 yarışmacıdan Aysun Mutlu birinci, Merve Bilgin ikinci, Kezban Cöddel üçüncü oldu. Mudanya İlçe Tarım Müdürü Şefik Çınar’ın jüri başkanlığını yaptığı en kaliteli üzümü yetiştiren çiftçilerin ürünlerinin yarıştığı Bursa’nın en iyi üzümü yarışmasında ise, Veli Duran birinci olurken, Hüseyin Erdem ikinci, Halil İbrahim Mutlu üçüncü oldu.

ALFONSE ÜZÜMÜ DÜNYAYA AÇILACAK
Çağrışan Köyü Muhtarı Rıdvan Mutlu, bu yıl ilkini düzenledikleri festivali geleneksel hale getirme arzusunda olduklarını belirterek, 1975 yılında Avrupa’ya üzüm ihracatının yapıldığı köyde Alfonse üzümünün benimsenmesiyle birlikte iç piyasaya dönüldüğünü anlattı. Köyde yıllık olarak 800 ton civarında dünyanın en kaliteli üzümü olarak kabul edilen Alfonse üzümünün yetiştirildiğine dikkati çeken Mutlu, Köy Muhtarlığı olarak, 'Çağrışan Beydayı (Alfonse)' adını koruma altına almak adına marka tescilini yaptırdıklarını söyledi. Mutlu, "Bu üzümlerin hepsini toptancılar aracılığıyla iç pazara veriyoruz. Kilosunu toptancıya 1,5 TL’ye veriyoruz. Ancak piyasaya çıktığında üzümümüzü tüketici 4-5 TL’ye satın alıyor. Hedefimiz şimdi iç piyasada benimsenin bu üzümü dış pazara da en iyi şekilde tanıtmak ve bu payı çok daha yukarılara taşımak için çalışmalar yapmaktır." diye konuştu.

Bu arada festivale katılan vatandaşlara, Çağrışan Köyü’nde yetiştirilen dünyanın en kaliteli üzümlerinin Alfonse cinsi siyah üzümü ikram edilirken, yöreye özel üzüm suyu ve yemek ikramları da yapıldı. Etkinliklerin gece düzenlenen ikinci bölümü ise Güzelyalı Gençlik ve Spor Kulübü Halk Dansları Topluluğu’nun gösterileri ile başladı. Gece de, Mudanya Belediyesi bünyesindeki Türk Halk Müziği, Türk Sanat Müziği topluluklarının verdiği konser izleyenleri mest etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile