Çaksir Otu Projesi Ödül Aldi

Çaksir Otu Projesi Ödül Aldi

Erzincan’da düzenlenen Anadolu Üniversiteler Birligi 3. AR-GE Proje Pazarinda “Çaksir (Ferula Communis) Bitkisinden Ekstrakte Edilen Uçucu Yaglarin Yaprakbiti (Aphididae) Üzerindeki Etkisinin Belirlenmesi” isimli proje üçüncülük ödülü aldi.

20 Mayis 2024 tarihinde Erzincan’da düzenlenen Anadolu Üniversiteler Birligi 3. AR-GE Proje Pazarinda Erzincan Binali Yildirim Üniversitesinden Doç. Dr. H.Ibrahim Öztürk, Doç.Dr. K. Volkan Özdokur, Dr. Ögr. Üyesi Emre Yavuz, Erzincan Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügünden Kimyager Harun Ugurlu ile Erzincan Il Tarim ve Orman Müdürlügünden Ziraat Yük. Müh. Özkan Bozbek tarafindan sunulan Proje Tarim Gida ve Çevre Bilimleri Akademisyen(Arastirici) Kategorisinde 3. lük ödülüne layik görüldü.

Tarim alanlarinda en önemli sorunlar arasinda yer alan hastalik, zararli ve yabanci otlarin kontrolünde kullanilan bitki koruma ürünleri tüm dünyada oldugu gibi ülkemizde de yogun bir sekilde kullaniliyor. Dünyada ve ülkemizde yogun olarak uygulanan kimyasal savas yöntemleri, kalinti sorunu, çevre kirliligi, insan ve yararli organizmalara tehdit olusturmaktadir. Bundan dolayi son yillarda insektisidal özelliklere sahip dogal kaynakli maddeler dünya çapinda parazitlere ve gida zararlilarina karsi oldukça fazla dikkat çekmektedir. Bu noktadan hareketle Erzincan’da dogal olarak yetisen ve yabani sebze olarak kullanilan, çaksir otu olarak bilinen Ferula Communis bitkisinin esansiyel yaglarinin ekstraksiyonu ile elde edilip böcek kovucu etkilerinin ve dogal insektisit olarak kullanilabilirligini amaçlayan proje Erzincan Binali Yildirim Üniversitesi, Erzincan Tarim ve Orman Il Müdürlügü ile Erzincan Bahçe Kültürleri Arastirma Enstitüsü Müdürlügü’nün isbirligi ile olusturuldu. Proje Anadolu Üniversiteler Birligi 3. AR-GE Proje Pazarinda Tarim Gida ve Çevre Bilimleri Akademisyen(Arastirici) Kategorisinde 3. lük ödülüne layik görüldü.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile