Çanakkale'de Zirai Atiklarin Toplanacagi Konteynerler Törenle Dagitildi

Çanakkale'de Zirai Atiklarin Toplanacagi Konteynerler Törenle Dagitildi

Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügü öncülügünde hayata geçirilen ‘Zirai Ilaç Ambalaj Atiklarinin Toplanarak Bertaraf Edilmesi’ Projesi kapsaminda merkez ilçeye bagli köylere 50 konteyner dagitildi.

Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügü bahçesinde gerçeklestirilen törene; Çanakkale Vali Yardimcisi Abdullah Köklü, Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag, Çanakkale Il Saglik Müdürü Gökhan Bastürk, Çanakkale Ziraat Odasi Baskani Ismail Kaya, köy muhtarlari ve sube müdürleri katildi.

2017 yilinda Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürlügü tarafindan projelendirilerek 2018 yilinda Bayramiç ilçesinde bulunan 15 köye ve 4 mahalleye konteynerler gönderilmisti. 2019 Yilinda Projeye Ezine’de dahil edilerek 30 köy, 7 mahalleye 45 adet konteyner alinarak proje uygulanmaya baslandi. 2018 yilindan bugüne kadar 14 bin 420 kilogram kullanilmis bos zirai ilaç ambalaj atigi bertaraf edilmek üzere Balikesir’e gönderiliyor. Çanakkale merkez ilçeye bagli olan 24 köyünde projeye dahil edilmesiyle 50 konteyner daha köylere gönderildi.

Ayrica Eceabat, Gelibolu, Lapseki ve Ayvacik ilçelerinin de ileride projeye dahil edilmesi planlaniyor.

Karadag; “300 bin adet zirai ilaç ambalajini biz dogaya atilmadan topladik”

Projenin 2017 yilinda basladigini belirten Çanakkale Il Tarim ve Orman Müdürü Erdem Karadag; “Ilk olarak Bayramiç’te 15 köyü ve 4 mahalleyi kapsayacak zirai ilaç atiklarinin bertaraf edilmesi projesiydi. Biz orada yine özel idaremiz, il müdürlügümüz, belediye baskanligimiz ve muhtarlarimizla ciddi bir projeye imza attik. Proje basarili bir sekilde devam ediyor. Ayni zamanda bu 3.5 sene içerisinde baktigimiz zaman toplamda 15 ton civarinda zirai ilaç atigini biz toplayip bertaraf ettik. Yani sayisal olarak bunu verecek olursam yaklasik 300 bin adet zirai ilaç ambalajini biz dogaya atilmadan toplamisiz. Buda çok önemli bizim için. Geçen yil Ezine Çeltik Komisyonu, kaymakamlik, il müdürlügümüz orada da bir proje yaptik. Bayramiç projesine onu ekledik. Yani 45 tane daha konteyner aldik ve zirai ilaçlamanin yogun olarak yapildigi 37 yerlesim bölgesine yerlestirerek bu projenin içerisine dahil ettik. Bu sene de yine merkez köylerimizden 24 köyümüze 50 tane konteynerleri muhtarlara teslimini yapacagiz” dedi.

“Bir yilda yaklasik olarak bin 800 ton zirai ilaç kullanimi var”

Projenin yayginlasarak devam edecegini ve ilaç üreticilerinden de yardim beklediklerini belirten Karadag; “Çanakkale’de bir yilda yaklasik olarak bin 800 ton zirai ilaç kullanimi var. Çok ciddi bir rakam, bunu ambalaj sayisi olarak düsünürsek 3 Milyon 650 bin adete tekabül ediyor. Ambalaj agirligi üzerinden gidersek yine bin 800 ton ambalaj atiginin burada kullanildigini ve bunun birçok yerde gelisi güzel dogaya birakildigini biliyoruz. Insallah Çanakkale olarak bir örnek teskil ederek tüm ilgili kurumlarla birlikte devam ettirecegiz. Daha da yayginlastirarak bunu devam ettirecegiz” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile