Çankırı’da 'başkanlık Sistemi” Konulu Konferansı

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Bilir, parlamenter sistem nedeniyle Türkiye'de uzun yıllar siyasi istikrarsızlık yaşandığı söyledi.

AK Parti Çankırı İl Başkanlığı Araştırma ve Geliştirme (AR-GE) Başkanlığınca "Türkiye Başkanlık Sistemini Konuşuyor” konferansı düzenlendi.

Konferansı AK Parti Çankırı Milletvekilleri İdris Şahin ve Hüseyin Filiz, İl Genel Meclisi Başkanı Osman Cambaz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, AK Parti İl Başkanı Salim Çivitcioğlu ve partililer izledi.

Bilir, başkanlık sisteminde yasama ve yürütmenin birbirini denetleyeceğine işaret ederek, bugünkü sistemde Başbakanın hem milletvekillerini hem de bakanları belirlediğini vurguladı. Başkanlık sistemi tartışmasının yıllardır devam ettiğini ifade eden Bilir, cumhurbaşkanının artık halk tarafından seçildiğini hatırlatarak, “Başbakan da dolaylı bir şekilde halk tarafından seçiliyor. Burada çifte meşruluk var. Yani 2014 yılında Türkiye'nin hükümet sisteminin adı yarı başkanlık sistemi olacaktır. Başkanlık sisteminde milletvekilleri bakan olamaz. Yasama ve yürütme kendi alanındadır. Parlamenter sistemdeki milletvekilleri potansiyel olarak bakanlığa adaydır. Milletvekilleri bakan olma hayaliyle başbakanla iyi geçinmeye çalışır. Bu da onların bağımsızlığını etkileyebilir. Yani kendi iradeleriyle karar vermek yerine uyumlu davranma modelini seçebilirler” dedi.

Mevcut sistemde yasama ve yürütmenin iç içe geçtiğini savunan Bilir, "Normalde hükümeti Meclis denetler. Türkiye'de sistem o kadar tersine dönmüş ki. Kim kimi denetliyor belli değil. Bence bakanlar milletvekillerini denetliyor. Böyle bir sistem yok. İnanın akademisyenler bu sistemin adını koyamıyorlar" diye konuştu.

Konferansın sonunda AK Parti İl Başkanı Salim Çivitçioğlu tarafından Bilir’e Çankırı tuzundan yapılan lamba hediye edildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile