Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu projelerin uygulanabilirliği konusunda umutlu olmadığını belirtirken, Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel ‘birlikten güç doğar’ fikriyle hareket edilmesi durumunda sonuç alınabileceğini savundu.
Çeşme Boyalık Beach Hotel & SPA’da düzenlenen bir toplantıyla Çeşme Kaymakamı İnci Sezer Becel, Çeşme ve Alaçatı belediye başkanları ile Çeşme yerel basını katıldı.
65 kişilik danışma kurulu tarafından belirlenen 106 fikirden oluşan dosya toplantı sonrasında katılımcılara verildi.
PROJELER ÇEŞME’NİN OLMAZSA OLMAZLARI
Sunumu ÇEŞTOB Yönetim Kurulu Başkanı Veysi Öncel’in yaptığı toplantıda ÇEŞTOB Yönetim Kurulu üyelerinin tamamı hazır bulundu. Veysi Öncel proje için gönderilen 2 bin 500’ün üzerinde fikir arasından öne çıkan üç projenin mimari çizimleri ile bunların haricindeki ilk 15 proje hakkında bilgi verdi. Öncel yaptığı sunumda, “Yedi aylık bir çalışmamızın sonucu ortaya çıkan projeleri siz gerçek sahiplerine teslim etmek için buradayız. Bu projelerde ilkokulda okuyan çocukların, üniversitede okuyan gençlerin emeği var. Herkese gidildi, yollarda mikrofon tutuldu. Okullarda ödev olarak verildi.
Sonuçta herkes bir fikir söyledi.
Projemize yaklaşık 2 bin 500 katılım oldu. Yönetim kurulumuz bunlardan 106 tanesini seçti. Biz ÇEŞTOB olarak daha önce de Ilıca plajı ile ilgili bir proje hazırlamıştık. Mimari çizimleri yaptırılan bu dört projeyi Çeşme’nin yapılması gereken en önemli işleri olarak size sunuyoruz. Bu çizimler tamamiyle bizim çalışmalarımız. Elbette projeler değiştirilebilir, çıkarmalar veya ilaveler yapılabilir. Diğer projeleri ise fikir bazında sizlere aktaracağım” diye konuştu.
UMARIZ RAFA KALDIRILMAZ, UYGULANIR
Bu projedeki amaçlarının kimsenin işine karışmak olmadığı gibi, kimseye de işini öğretme düşüncesi içerisinde olmadıklarına dikkat çeken Veysi Öncel sözlerini şöyle sürdürdü:
“ÇEŞTOB yönetim kurulu olarak kısıtlı bütçemize rağmen yaklaşık 60 bin lira para vererek mimari çalışmalarda bulunduk. Seçimler sonrasında belediyede yönetimi kim alacaksa bunları uygulaması haline Çeşme’ye büyük katkısı olacaktır. Bunların çoğu halktan gelen istekler ve arzular. Biz bu çalışmayı Çeşme’yi çok sevdiğimiz için yaptık. Ama projeleri hayata geçirmek bizim görevimiz değil, biz STK’yız. Umarız rafa kaldırılmaz, uygulanır. Bunlar Çeşme’nin kaderini değiştirebilecek, Çeşme’nin bir dünya markası olabilmesi için güzel çalışmalar, projeler. Uygulanabilirliği her zaman mevcut. Yap-işlet-devret de olabilir, belediye de gerçekleştirebilir. 106 tane fikirden 15 tanesi bile uygulansa bizim için bir başarıdır. Buraya geldiğiniz ve bize değer verip dinlediğiniz için sizlere yönetim kurulum adına teşekkür ederim.”
MAZERET ÜRETMEDEN BU PROJELERİ ÖNEMSİYORUM
Çeşme Belediye Başkanı Faik Tütüncüoğlu’nun benzer projeleri daha önce kendilerinin yaptığını ama yetkili makamlardan izin alamadıklarını, bu projelerin uygulanabilirliği konusunda da iyimser olmadığını, çünkü çalışmalar yapılırken Türkiye’deki kanunlar ve yönetmeliklerin hiç dikkate alınmadığını belirtmesinin ardından söz alan Kaymakam İnci Sezer Becel, "Hiç mazeret üretmeden veya olumsuz yönlerine bakmadan bir sivil toplum örgütü tarafından böyle bir çalışmanın yapılmış olması, hele bir de Çeşme’de yaşayan insanların görüşlerinin alınarak bu kadar projenin ortaya çıkmış olmasını ben çok önemsiyorum. Çünkü kentler orada yaşayan insanlar yönetime katıldığı, söz sahibi olduğu takdirde yaşanılabilir olur. Hangi siyasi fikre sahip olursa olsun, hangi düşüncede olursa olsun, Çeşme’yle, yaşadığımız yerle ilgili taleplerimizi doğru bir şekilde ifade edersek, ben mutlaka bir şekilde karşılığını göreceğimiz inancındayım." dedi.
PROJELERİN YÜZDE 25’İNİ YAPABİLİRSEK CİDDİ KAZANIM OLUR
Alaçatı Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç ise yaptığı konuşmada, toplumun yaşadığı bölge içerisinde yapılan işlerin içinde olması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu:
“Bu bazen maddi katkıyla, ödediği vergilerle olur. Bazen de hayal ettiği düşünceler ve projelerle. Bu projeleri gündeme getirdiğiniz için bütün ekibe, başta Başkan Öncel olmak ÇEŞTOB yönetimindeki arkadaşlara teşekkür ediyorum. Yapılamaz diye hiçbir şey yok. Mutlaka engeller, yasal mevzuatlar vs. çıkacaktır. Belki bir bina yapamayacaksınız ama bir ağaç dikebileceksiniz. Bundan sonra bölge adına toplumun tümüne yarayacak ciddi yapısal proje ve fikirler ilgili yerlerden de cevap bulacaktır. Buna inanlardanım. Bu projelerle, toplumun ‘ben de bu bölgenin insanıyım, benim de bu bölgede fikrim var’ diye öne çıkmasını takdire şayan buluyor, tekrar emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”
Çeştob’un 'çeşme ve Alaçatı İçin Fikrim Var' Projesi
Çeşme Turistik Otelciler Birliği'nin (ÇEŞTOB) yedi aylık bir çalışma ve yaklaşık 60 bin liralık bir bütçeyle gerçekleştirilen ‘Alaçatı ve Çeşme için Bir Fikrim Var’ projesi, Çeşmelilere anlatıldı.