Çevreye Duyarli Elektrikli Araçlar TEKNOFEST'te Yarisacak

TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda, TÜBITAK tarafindan 2005 yilindan bu yana düzenlenen Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari, Körfez Yaris Pisti'nde 31 Agustos-5 Eylül'de yapilacak.

TEKNOFEST'ten yapilan açiklamaya göre, Uluslararasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari ile yine bu yil TÜBITAK tarafindan ilk kez düzenlenen Liseler Arasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari, tasarimindan teknik donanimina kadar gençler tarafindan hazirlanan elektrikli araçlarin mücadelesine sahne olacak.

Uluslararasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari, "Elektromobil (Batarya Elektrikli)" ve "Hidromobil (Hidrojen Enerjili)" olmak üzere iki kategoride düzenleniyor. Türkiye'de ve yurt disinda ögrenim gören tüm üniversite ögrencilerinin katilabildigi Uluslararasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'nda basvuruda bulunan 111 takimdan yarisma alanina katilmaya hak kazanan 67'si sampiyonluk mücadelesi için gün sayiyor.

TÜBITAK tarafindan bu yil ilk kez düzenlenen Liseler Arasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'na ise Türkiye ve KKTC'deki lise ve dengi okullarda egitim gören ögrenciler ile BILSEM ve Deneyap Teknoloji Atölyeleri'nin, bilim merkezlerinin lise seviyesindeki ögrencileri katiliyor.

Liseli gençler arasinda alternatif ve temiz enerji kaynaklari konusunda farkindalik olusturmak, ögrencilere teknik, mesleki ve takim çalismasi deneyimi kazandirmak ve elektrikli araçlarin Türkiye'de gelisimi için teknik destek ve insan kaynagi yetistirmeyi amaçlayan yarismada takimlardan; tek koltuklu ve 4 tekerli konseptte ortaya çikardiklari araçlarin yarista 65 dakika içerisinde 5 turu tamamlamasi bekleniyor. 99 takimin basvuruda bulundugu yarismada üç asamali degerlendirme sürecini tamamlayan 40 takim en iyisi olmak için yarisiyor.

- Basarili gençlere hem hazirlik destegi hem sampiyonluk ödülü TEKNOFEST'ten

Uluslararasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç ve Liseler Arasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'nda degerlendirme asamasinda "Gelisme Raporunu" ve ardindan "Teknik Tasarim Raporunu" basariyla tamamlayan takimlara toplam 25 bin TL'lik hazirlik destegi veriliyor.

"Elektromobil" ve "Hidromobil" kategorilerinde, enerji tüketimi hesaplanarak yapilan Uluslararasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'nda final siralamasina göre verilen ödüller birincilik için 50 bin TL, ikincilik için 40 bin TL, üçüncülük için ise 30 bin TL olarak belirlendi.

Liseler Arasi Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarislari'nda da dereceye giren takimlardan birincileri 30 bin TL, ikincileri 20 bin TL, üçüncüleri ise 10 bin TL degerinde ödüller bekliyor.

TEKNOFEST Havacilik, Uzay ve Teknoloji Festivali kapsaminda, Körfez Yaris Pisti'nde gerçeklestirilecek final yarisi ile kazananlarin belirlenmesinin ardindan dereceye giren takimlar ödüllerini 21-26 Eylül'de Atatürk Havalimani'nda düzenlenecek TEKNOFEST'te alacak.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile