EBU BEKIR ASKIN - Cezayir'de 12 Haziran'da yapilan genel seçimlerde geleneksel partiler olarak kabul edilen Ulusal Kurtulus Cephesi (UKC) ve Demokratik Ulusal Birlik'in (RND) Meclisteki temsil gücü geriledi.
Seçimleri yöneten Bagimsiz Ulusal Seçim Idaresi (ANIE) Baskani Muhammed Serfi, 15 Haziran'da düzenledigi basin toplantisinda, Ulusal Halk Meclisindeki 407 temsilcinin belirlenmesi için yapilan genel seçimlerin sonuçlarini açikladi.
Ülkede düsük katilim oraniyla gerçeklesen seçimlerin galibi, 105 sandalye ile UKC oldu.
Geleneksel parti olarak bilinen UKC, seçimlerde her ne kadar birinciligi gögüslese de 2017 seçimlerine kiyasla gerileme kaydetti ve Meclisteki sandalye sayisi 164'ten 105'e düstü.
Cezayir'in bir diger geleneksel partisi RND de bir önceki seçimlerde elde ettigi 97 sandalyeden 40'ini kaybederek sadece 57 milletvekili çikarabildi.
Cezayirli uzmanlar geleneksel partilerin Meclisteki agirligini kaybetmesinin halkin degisim isteginden kaynaklandigi görüsünde birlesiyor.
- Geleneksel partiler düsüs yasarken Islami egilimli partiler yükselise geçti
Cezayirli siyaset bilimci Cezayir Üniversitesi Ögretim Görevlisi Dr. Tevfik Bukaide, AA muhabirine yaptigi açiklamada, 12 Haziran seçimlerinde UKC ve RND'nin Meclisteki sandalye sayilarinda düsüs olmasina karsin Islami egilimli partilerin sandiktan bir önceki seçimlere göre daha güçlü çiktigini söyledi.
Bukaide, özellikle Islami egilimli Ulusal Bina Hareketinin elde ettigi 40 sandalyelik kazanimin ayni görüsteki partilerle beraber temsil gücünü toplamda 106 milletvekiline çikardigina dikkati çekti.
Bukaide ayrica 2017 yilindaki genel seçimlerde Ulusal Bina Hareketi çatisi altinda toplanan Nahda ve Adalet ve Kalkinma partilerinin ittifak yapmalarina ragmen Mecliste yalnizca 15 sandalye kazanabildigini hatirlatti.
- "Sandiktan çikan sonuçlar hiçbir partiye tek basina ülkeyi yönetme gücü vermiyor"
Seçimlerde bazi partilerin sandalye sayilarini arttirmis olmasina ragmen bunun tek basina hükümeti kurmalari için yeterli olmadigini kaydeden Bukaide, "Sandiktan çikan sonuçlar, hiçbir partiye ülkeyi tek basina yönetme gücü vermiyor." ifadelerini kullandi.
Bukaide, olusan sonuçlarla sandalye sayisi yüksek olan partiler ve bagimsiz listelerden Meclise girmeyi basaran milletvekillerinin de katkisiyla yeni hükümetin sekillenecegini belirtti.
- "Yarista yeni yüzlerin bulunmamasi katilimin düsük kalmasindaki en büyük sebep"
Bukaide, aday sayisinin fazla olmasi ve Cezayir yönetiminin seçmeni sandiga gitmeye ikna etmek için yogun çaba harcamasina ragmen katilimin düsük kaldiginin altini çizdi.
Öte yandan Cezayir'deki Es-Suruk gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Yardimcisi Abdulhamid Osmani, seçimde beklenildigi gibi UKC'nin birinciligi gögüsledigini belirtti.
UKC'nin Cezayir tarihiyle olan güçlü baglarina isaret eden Osmani, bu durumun orta ve üst yas grubu seçmenler için baglayici bir sebep oldugunu söyledi.
Seçime katilimin yüzde 30,2'de kalmasini da degerlendiren Osmani, "Yarista yeni yüzlerin bulunmamasi katilimin düsük kalmasindaki en büyük sebep." dedi.
Resmi verilere göre 12 Haziran'daki erken genel seçimlerde, kayitli 24 milyondan fazla seçmenden sadece yüzde 30,2'si sandiga gitti.
Cezayir Genel Seçimlerinde Geleneksel Partilerin Meclisteki Agirligi Azaldi
Cezayir Üniversitesi Ögretim Görevlisi Dr. Tevfik Bukaide: 'Sandiktan çikan sonuçlar, hiçbir partiye ülkeyi tek basina yönetme gücü vermiyor' Cezayirli gazeteci Abdulhamid Osmani: 'Yarista yeni yüzlerin bulunmamasi katilimin düsük kalmasindaki en büyük sebep'