CHP'deki Kurultay Tartışmaları

BARIŞ GÜNDOĞAN - CHP'de olağanüstü kurultay çağrısı yapanlar, delege yapısının değişmesini istemiyor.

AA muhabirinin derlediği bilgilere göre, genel seçim nedeniyle ertelenen kurultay takviminin yeniden işlemeye başladığı CHP'de, il ve ilçe kongrelerinin 2016 Ocak ayında tamamlanması, ocak sonu veya şubat başında ise 35. Olağan Kurultay'ın yapılması planlanıyor.

Seçim sonuçlarından memnun olmayan bazı partililer ise süreç beklenmeden seçimli olağanüstü kurultayın yapılmasını istiyor.

Parti tüzüğüne göre, olağanüstü kurultayın toplanması için kurultay üyelerinin tam sayısının beşte birinin imzası gerekiyor. Parti Meclisinin (PM) kararı ya da kurultay üyelerinin tam sayısının beşte birinin 15 günlük sürede noterden onaylı imzayla başvurmaları halinde kurultay, genel başkan tarafından olağanüstü toplantıya çağrılıyor.

CHP'nin 5 Eylül 2014'te gerçekleştirdiği 18. Olağanüstü Kurultay'da partinin bin 218 delegesi bulunuyordu. Bu sayı baz alındığında 244 delegenin imzasıyla olağanüstü kurultay çağrısı yapılabiliyor.

- Tek çağrı Oran'dan

CHP yönetimi, olağan kurultayın yapılmasından yana tavır ortaya koyuyor ve olağanüstü kurultay çağrılarını "gerçekçi" görmüyor.

Partide şu ana kadar olağanüstü kurultay için çağrı yapan tek isim ise eski MYK üyesi Umut Oran oldu.

"Zaten olağan kurultayı yapacağız deme kolaycılığına düşmek, 'Sayın Kılıçdaroğlu'nu Genel Başkanlığa getirmiş olan mevcut kurultay delegelerine güvenmiyorum' demekle eş anlamlıdır" ifadesini kullanan Oran, Kılıçdaroğlu'na acilen kendi iradesiyle olağanüstü kurultayı toplaması çağrısı yaptı.

Oran'ın da işaret ettiği gibi olağanüstü kurultay isteyenlerde genel tutum, mevcut delege yapısıyla kurultaya gidilmesi. Olağanüstü kurultay isteyenler partililer, Yalova Milletvekili Muharrem İnce'nin genel başkanlığa aday olduğu 18. Olağanüstü Kurultay'daki delege yapısıyla "değişimin" yakalanabileceğini düşünüyor.

Bu kurultayda İnce 415 oy alırken, Kılıçdaroğlu ise 740 delegenin oyuyla yeniden Genel Başkan seçilmişti. Kılıçdaroğlu'nun 944 delegenin imzasıyla aday olmasına karşın 740 oy alması, "delegelerin aynı durumda daha farklı tercihte bulunabileceği" şeklinde yorumlanıyor. Delege yapısının değişmesi durumunda ise Kılıçdaroğlu'nun "yeniden ve kolay bir şekilde" genel başkan seçileceği öngörülüyor.

- "45 günlük sürenin beklenmesine gerek yok"

Öte yandan olağanüstü kurultay çağrısı yapanlar, tüzük gereği böyle bir karar alınması durumunda 45 günlük sürenin beklenmesine gerek olmadığı görüşünü savunuyor.

Tüzükte yer alan "karar alınması durumunda en geç 45 gün içinde kurultay yapılır" ibaresinin farklı yorumlandığını ifade eden bu isimler, Genel Başkan Kılıçdaroğlu'nun çağrı yapması durumunda, aralık ayında olağanüstü kurultayın toplanabileceğini öne sürüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile